Frontline-sjefen slår hardt tilbake:– Tar DHT-brevet med stoisk ro

Styret i rederiet DHT beskylder Frontline-sjef Robert Hvide Macleod for urent trav i kampen for å overta DHT. Nå slår Macleod tilbake.

KRANGELEN FORTSETTER: Styret i DHT beskylder Frontline-sjef Robert Hvide Macleod for urent trav i forbindelse med Frontlines forsøk på å overta konkurrenten. Nå slår Macleod tilbake og beskylder DHT-styret for prokuratortriks. Dette er VLCC-skipet DHT Condor.

Foto: DHT Holdings
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Krangelen fortsetter mellom DHT og Frontline, som har prøvd å kjøpe rederiet.

DHT-styret offentliggjorde i helgen et åpent brev til Frontline-sjef Robert Hvide Macleod, hvor det blant anklaget Frontline for å drive urent trav i kampen om selskapet, etter at Frontline har anlagt flere søksmål mot DHT.

Nå entrer Macleod scenen og slår tilbake med følgende replikk:

– Vi tar DHT-brevet med stoisk ro, og jeg er fristet til å trekke frem et kjent Ibsen-sitat: Hvor utgangspunktet er galest, blir titt resultatet originalest, skriver Macleod i en epost til E24.

– Det interessante er at DHT-styret nå har brukt tolv dager på skrive et nær 2.000 ord langt forsvarsskrift, hvor de ikke går inn på kjernen i det vi og de andre aksjonærene ser på som en selvfølge i 2017: At saken må legges frem for aksjonærene. Enkelt og greit, sier Macleod.

DHT-styret har avvist flere bud fra Frontline, og skriver i sitt brev til Frontline-sjefen at selskapets flåtestørrelse og evne til å tjene penger undervurderes.

Det siste budet fra Frontline er på 0,8 Frontline-aksjer per DHT-aksje, og er noe høyere enn det første budet som kom i januar.

– Vi bygget ikke dette selskapet bare for å gi det billig til dere, skriver styret i DHT Holdings i brevet.

DHT hevder at deres flåte ville utgjøre nær 50 prosent av verdien av et fusjonert selskap, og bidra med rundt 45 prosent av driftsresultatet, mens Frontlines tilbud bare ville gi DHT-aksjonærene 40 prosent av aksjekapitalen.

Les mer: Anklager Frontline-sjefen for utpsyking

Hevder å ha støtte

Men Frontline-sjefen sier at han opplever sterk støtte for selskapets industrielle og finansielle argumenter, og hevder at Frontlines løsning maksimerer verdien for alle aksjonærene og er best for begge parter.

Han hevder også å ha flere andre DHT-aksjonærer på sin side:

– Vi er blitt nedringt av medaksjonærer som reagerer kraftig på prokuratortriksene til DHT, som de mener er svært verdiødeleggende, sier Macleod.

«Prokurator» er et eldre begrep brukt om sakførere, ofte i nedsettende mening. Ifølge Norsk Leksikon brukes uttryk som «prokuratorknep» ofte om en uredelig person.

Ordbruken har også vært trappet opp fra DHTs side. I januar sa selskapets ledelse at budet fra Frontline var uakseptabelt. I helgen beskyldte DHT-styret Macleod for «gamesmanship», som kanskje kan oversettes med «taktikkeri» eller «urent trav».

«Til sist er vi nødt til å nevne det nylige spillet du har spilt i retten. (...) Dine taktikker har vært ren «gamesmanship» og ikke egnet til å gå til kjernen i anklagene, som er grunnløse», skrev DHT-styret i helgens brev.

Sissener reagerte

Meglernestor Jan Petter Sissener har reagert på DHT-ledelsens håndtering av Frontline-budene. Gjennom fondet Sissener Canopus, er Sissener minoritetsaksjonær i DHT med en eierandel på rundt en prosent.

– Jeg skal ikke ha noe syn på om vi hadde akseptert budet eller ikke, men det jeg kan si er at vi er sjokkert over ledelsens og styrets håndtering av saken. Det virker som de har vært mer opptatt av å ivareta sine egne posisjoner enn å ivareta aksjonærfellesskapets verdier, sa han til E24 den 27. april.

Les mer: Minoritetseier Sissener langer ut mot DHT: – Vi er sjokkert

– Spiller ikke dobbeltløp

DHT-styret kom også med kritikk mot at Fredriksens selskaper låner penger fra tilknyttede selskaper heller enn gjennom velrenommerte finansinstitusjoner slik DHT selv gjør.

– Når DHT antyder at Fredriksen har kjøpt gjeld i Frontline i annenhåndsmarkedet, og spiller et dobbeltløp, så er det ikke riktig. De har utstedt en trekkfasilitet til langt bedre betingelser enn det man finner i markedet, noe som er bra for alle interessentene, sier Macleod.

– Det samme gjelder for påstanden om at budet er «wholly inadequate», så er det bare å minne om at vi var 30 millioner dollar fra hverandre på en milliarddeal før de på oppløpssiden ga fra seg kontrollen til BW, sier han.

Det var i mars at DHT kjøpte 11 store oljetankskip (VLCC) fra BW Group, i bytte mot kontanter og en eierandel på 33,5 prosent i DHT. BW Group kunne dermed blokkere Frontlines oppkjøp.

Les mer: BW Group inn i DHT – blokkerer Fredriksens oppkjøpsforsøk

Avviser Fredriksen-kritikk

I brevet kommer DHT-styret også med flere hint til at deres styringsmodell er bedre egnet til å skape verdier for aksjonærene enn Frontlines system.

Frontline tilhører milliardær John Fredriksens konglomerat av selskaper innen blant annet olje, shipping og oppdrett.

– Vi har ikke én dominant aksjonær med likviditetsbehov som kan være i konflikt med interessene til våre vanlige aksjonærer, skrev DHT-styret.

Macleod slår også tilbake mot dette:

– Hva gjelder Frontline og aksjonærvennlighet, så har vi betalt ut 5,8 milliarder dollar i utbytte, hvorav 4,5 milliarder dollar kontant, til aksjonærene de seneste 15 årene, sier han.

– Vi har gleden av å ha Fredriksen-gruppen som hovedaksjonær og jeg tror det er få som trekker i tvil John Fredriksens troverdighet i aksjemarkedet. Det vises også gjennom prisingen av selskapene hvor han er aksjonær. DHT er et godt eksempel på det motsatte, prisingen av selskapet etter BW-dealen viser markedets dom, sier han.

DHT-aksjen er opp 10,48 prosent siden nyttår, men har falt noe siden årets toppnivå på 5,12 dollar i midten av mars. Ved stengning fredag handlet aksjen til 4,58 dollar.

FALLENDE TREND: DHT-aksjen startet året på 4,15 dollar og nådde 5,12 dollar aksjen midt i mars. Siden har utviklingen vært noe svakere. Denne kurven viser aksjekursen siden 7. februar.

Foto: Infront
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Frontline
 2. Olje og gass
 3. Shipping
 4. Aksjer

Flere artikler

 1. Anklager Frontline-sjefen for utpsyking

 2. Frontline langer ut mot DHT: – Gjennomsyret av egeninteresse

 3. Avis: Fredriksen åpner for å droppe DHT – har nytt mål i sikte

 4. Annonsørinnhold

 5. DHT: Frontlines søksmål er avvist av retten

 6. Fredriksen om DHT-fornærmelsene: – Jeg bryr meg ikke