Meglernestor Jan Petter Sissener: Veddet på kursfall før aksjeras i Seadrill

Enda en utsettelse av redningsplanen sender Seadrill-kursen ned nærmere 40 prosent. Mens aksjonærer har sett milliardverdier fordufte har Sisseners fond tjent på veddemål på aksjefall.

UTSETTELSE: Seadrill skyver enda en gang på redningsplanen. Her enheten West Freedom til riggselskapet.
Publisert: Publisert:

Utsettelsen av redningsplanen, der riggselskapet sier at dagens aksjonærer ikke kan regne med å sitte igjen med mye, sender aksjen ut i nær fritt fall på Oslo Børs tirsdag.

Den kompliserte prosessen der en rekke aktører må bli enige for å rydde opp i milliardgjelden har nå pågått siden februar i fjor, men stadig blitt utsatt.

Nå sier Seadrill at det ikke vil komme i mål med en redningsplan før 31. juli, etter at det tidligere har hatt mål om å bli ferdig 30. april.

Selskapet understreker at restruktureringen av selskapet trolig vil innebære betydelige nedskrivninger eller konvertering av gjeld, og nedskrivninger, tap eller utvanning for andre interessenter i selskapet.

– Som et resultat av dette forventer selskapet at aksjonærer vil få minimalt igjen for sine eksisterende aksjer, skriver Seadrill i en melding.

Veddet på kursfall før aksjeras

På Oslo Børs reagerer investorene med å sende riggaksjen rett ned. På det meste var fallet 46 prosent, før den hentet seg inn til en nedgang på 38 prosent.

Aksjekursen på 5,27 kroner priser dagens egenkapital til knappe 4,4 milliarder kroner, som er hele 95 prosent mindre enn for tre år siden, før oljeprisen stupte og riggmarkedet havnet i en av de verste krisene noensinne.

saken fortsetter under

BØRSJULING: Seadrill- aksjen er nærmest i fritt fall tirsdag.

De tøffe tidene vises i antallet rigger som er sendt i opplag. Blant Norges Rederiforbunds medlemmer er omtrent 45 prosent av riggflåten i opplag, ifølge interesseorganisasjonens siste konjunkturrapport.

For Seadrill-aksjonærene har milliardverdier forsvunnet, men det finnes også de som har tjent på det massive kursfallet gjennom å shorte aksjen.

Altså har man lånt aksjen, deretter solgt den, i håp om at man kjøpe den tilbake til en lavere kurs senere og innkasserer kursdifferansen som fortjeneste.

Meglernestor Jan Petter Sissener.

Gjennom fondet Sissener Canopus har meglernestor Jan Petter Sissener inntatt shortposisjoner i flere runder, i tillegg til at fondet eier Seadrill-obligasjoner.

Han bekrefter at fondet fikk med seg dagens Seadrill-stup.

– Vi har fått med oss aksjefallet, sier Sissener til E24.

Han er ellers sparsom med detaljer som gevinster på shortingen av Seadrill, og om shortposisjonen nå skal avsluttes, men sier at med dagens kurser utgjør ikke posisjonen lenger 1 prosent av fondet.

– Hvis du har vært short siden 260 kroner sier det seg selv at du har tjent litt, Sissener.

Må trolig søke konkursbeskyttelse

Tilbake i februar truet Seadrill med konkurs om ikke en løsning blir funnet.

Selskapet sier nå at gjennomføringen av en omfattende restruktureringsplan trolig vil involvere rettslige steg som «chapter 11»-forhandlinger. Det er en ordning der selskapet søker konkursbeskyttelse for å kunne ordne opp i gjelden.

Les også

Alt du må vite om Chapter 11

Seadrill er videre blitt enig med bankene sine om å utsette en rekke nedbetalinger.

● en kredittfasilitet på 450 millioner dollar utsettes fra 30. april til 15. august

● en kredittfasilitet på 400 millioner dollar utsettes fra 31. mai til 31. august

● en kredittfasilitet for North Atlantic Drilling på 2 milliarder dollar som utløper 30. juni utsettes til 14. september

– Disse forlengelsene gir ytterligere tid for selskapet til å fortsette de pågående forhandlingene med bankene, potensielle nye investorer, og rådgiverne for en ad hoc-komité av obligasjonseiere, skriver selskapet.

– Veldig høy risiko

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet tror noe av grunnen til at restruktureringen er tidkrevende, er at man ønsker en bærekraftig løsning samtidig som det er en rekke aktører som skal bli enige.

Les også

Riggselskap tar krisegrep – aksjonærene får smuler

Det vil innebære at forfallene på gjelden må skyves lenger ut i tid enn til 2020, tror Hauglund

– For at John Fredriksen skal være villig til å spytte inn friske penger vil han nok se en løsning med bankene, obligasjonseiere og dagens aksjonærer. Jeg tror det blir en tegningsrettsemisjon på en milliard dollar til 1 krone aksjen, konvertering av obligasjonsgjeld til aksjer og forfallet på banklånene blir skjøvet til 2025 og fremover, sier han.

– Da har selskapet pusterom på gjelden som er det største problemet.

I Seadrills aksjonærbase er det i dag 4.485 aksjonærer som er Nordnet-kunder, ifølge Hauglund, som ikke uventet betegner risikoen som høy i aksjen.

– Det er veldig høy risiko å kjøpe aksjen i dag. Skal man være med bør man gjøre det etter restruktureringen, ikke før, mener investeringsøkonomen.

Les også

Analytiker ser bunnen i kriserammet riggmarked

Les også

Giek-sjefen: Denne faktoren er riggmarkedets store fordel

Les også

SSB: Norge kan ha tapt 50 milliarder i skatt fra riggselskaper

Publisert:

Her kan du lese mer om