Olympic Shipping får forlenget pusterom

Mens forhandlingene om å redde Olympic Shipping fortsetter, får rederiet en uke ekstra med økonomisk pusterom.

INTENS JOBBING: Eier og konsernsjef i offshorerederiet Olympic Shipping, Stig Remøy, jobber nå intenst med resten av ledelsen for å få på plass en finansieringsavtale med banker og kreditorer. Arkivbilde.

Foto: Hallgeir Vågenes VG
  • Marius Lorentzen
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

Offshorerederiet Olympic Shipping melder at de nå har fått forlenget «standstill»-avtalen frem til og med 28. oktober. Den forrige avtalen utløp ved utgangen av 21. oktober.

Avtalen innebærer at rederiet slipper å betale avdrag på gjelden sin i påvente av en større refinansieringsplan. I tillegg blir eventuelle forfall utsatt. Selskapet er for tiden i forhandlinger med både banker, obligasjonseiere og andre aktører for å komme frem til en redningsplan. Avtalen innebærer at rederiet fortsatt betaler renter på lånene.

Selskapet skriver i en børsmelding mandag at man nå er på et stadiet der man har kommet langt i diskusjonene med sikrede låntagere (bankene som har pantsikrede lån i skipene, journ.anm.) og investorene. I tillegg har rederiet nå satt i gang dialogen med obligasjonseierne, noe som tyder på at prosessen har kommet et steg videre.

Det er bankene som sitter med sikrede lån i skipene som har gått med på å forlenge «standstill»-avtalen.

– Selskapet jobber innen rammeverket satt av de sikrede långiverne (bankene, journ.anm.), men forventer at det vil kreves ytterligere tid for å sikre en samlet løsning, skriver selskapet, og legger til at selve driften av offshorerederiet fortsetter som normalt.

Ledelsen i Olympic Shipping opplyser til E24 at man ikke ønsker å kommentere situasjonen utover det som fremkommer i børsmeldingen mandag.

Lokale investorer står klare

Olympic Shipping har levd under et «standstill»-regime siden i sommer.

Fredag for halvannen uke siden tok saken en ny vending, da det ble klart at ledelsen og storaksjonær Stig Remøy hadde kommet opp med et forslag til en redningsplan. For at den planen skal bli en realitet må imidlertid kreditorene, inkludert banker og obligasjonseiere, godta vilkårene.

Hva planen legger opp til når det gjelder hva kreditorene må gå med på, kom ikke frem i meldingen. Planen åpner også opp for at strukturen i konsernet kan bli reorganisert.

Redningsplanen går i hovedsak ut på at en gruppe lokale investorer, inkludert Stig Remøy selv, er villige til å investere 500 millioner kroner i selskapet i forbindelse med en restrukturering. 400 millioner er friske penger, ifølge børsmeldingen.

De eksisterende aksjonærene vil ifølge forslaget bli invitert med på restruktureringen, på like vilkår. Ifølge børsmeldingen består gruppen av lokale investorer av folk som enten direkte eller indirekte har en kobling til den maritime klyngen på Sunnmøre.

Går snart tom for penger

Som så mange andre offshorerederier har også Olympic Shipping slitt tungt med et presset marked i kjølvannet av oljeprisfallet.

Olympic har en flåte på 22 forskjellige typer offshoreskip, samt ett skip under management. Ved utgangen av juni lå fem av rederiets skip i opplag.

Etter et solid resultat i 2014, gikk rederiet kraftig i minus i 2015. Selskapet brukte opp 611,5 millioner av kontantbeholdningen på 886,1 millioner det året. I 2016 har kassen blitt enda slankere, og ved utgangen av juni hadde de 204 millioner kroner igjen i kontantkassen.

Problemet for Olympic er at begge obligasjonslånene setter krav om at rederiet må ha en egenkapitalgrad på minst 30 prosent og minst 100 millioner i frie kontanter på bok.

E24 skrev i september hvordan Olympic kunne ende i en situasjon der de ville misligholdt gjelden sin før nyttår.

Rederiet har nemlig tæret av kontantbeholdningen sin i rekordfart siden i fjor. Uten en løsning eller en kraftig økning i inntektene er det bare et spørsmål om tid før selskapet ikke lenger har penger til å betjene milliardgjelden sin lenger.

Les også

Lokale investorer vil redde Olympic Shipping

Les også

Dette må til før rederiene rister av seg stormen

Les også

Kriserammet reder tok ut 195 millioner i utbytte

Her kan du lese mer om

  1. Olympic Subsea
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Lokale investorer vil redde Olympic Shipping

  2. Kreditorene gir Olympic Shipping nytt pusterom

  3. Offshorereder Stig Remøy slår eget selskap konkurs

  4. Annonsørinnhold

  5. Slik vil Olympic Ship løse gjeldskrisen

  6. Kan misligholde gjelden innen året er omme