– Urealistisk å tro at oljeprisen når 65 dollar

Til tross for Opec-avtalen om å kutte i oljeproduksjonen er det er for ambisiøst å forvente en så stor prisoppgang i nær fremtid, mener IEA-topp. 

HVOR HØYT KRYPER DEN? Oljeprisen har krøpet oppover etter avtalen om produksjonskutt. Men hvor langt opp skal den? Her ser vi et bilde fra Pertaminas rafineri i Cilacap på Java i Indonesia.

Foto: å© Darren Whiteside / Reuters Reuters
 • Nina Tuv
Publisert:

I november ble Opec-landene enige om å kutte oljeproduksjonen med 1,2 millioner fat per dag for å gi prisene en sjanse til å krype oppover igjen.

Tidlig i desember sluttet også noen andre land utenfor Opec seg til avtalen, deriblant Russland. Til sammen skal disse kutte med 600.000 fat per dag.

Avtalen, som har blitt omtalt som historisk, trådte i kraft 1. januar.

Men det internasjonale energibyrået, International Energy Agency, mener at vi ikke kan forvente å se en oljepris opp mot 65 dollar fatet i tiden framover.

– Jeg tror 63 til 65 dollar er litt for ambisiøst, sier Neil Atkinson, leder for olje- og markedsdivisjonen i IEA til CNBC.

– Produsentene vil selvfølgelig ikke at prisene skal synke for mye, det vil ikke økonomiene deres tåle. Men hvis prisene blir for høye vil det tiltrekke seg mye investeringer i andre deler av verden, og da særlig de amerikanske skiferprodusentene, sier Atkinson.

For mye produksjon av skiferolje i USA har som kjent en negativ innvirkning på markedet. Blir tilbudet av olje for stort kan det senke oljeprisene igjen, slik vi har fått erfare de senere årene.

I skrivende stund, i 10-tiden tirsdag, ligger Brent-oljen rett under 56 dollar fatet.

Nå holder analytikerne et skarpt øye med om partene holder seg til avtalen, selv om mange eksperter forventer at den ikke vil bli fullstendig overholdt.

Lovende tall

Ifølge Atkinson ser det bra ut så langt.

– Signalene er ganske oppmuntrende. Produksjonen har blitt kuttet betydelig i januar.

En undersøkelse gjort av Reuters viser at Opec-medlemmene i slutten av årets første måned har kuttet produksjonen med 958 000 fat per dag. Det utgjør 82 prosent av kuttene de lovet å gjennomføre.

– Det er en overraskelse på oppsiden i forhold til det markedet har forventet seg, sier oljeanalytiker i DNB Markets, Torbjørn Kjus til E24.

Spørsmålet nå er kanskje hvor smertegrensen går før kuttene kuttes.

Les også

Statoil kutter mer enn ventet

Kjus tror det tidligst vil kunne skje endringer når Opec skal ha møte den 25. mai.

– Da kan det hende at de ikke forlenger kuttavtalen hvis prisen er på over 60 dollar fatet. Det avhenger av dataene man sitter med i forhold til lagerendring, sier Kjus.

Han bemerker at man i mai kun sitter med tall fra mars og noe av april, og dermed ikke har helt oversikt over situasjonen.

– Det kan bli litt spennende. Mange markeder priser nok inn at det blir en kortvarig kuttavtale – det danner seg en konsensus om det nå. Men det for tidlig å si, legger Kjus til.

OVERRASKET: Oljeanalytiker i DNB Markets, Torbjørn Kjus, sier markedet ikke hadde forventet at Opec holdt seg til avtalen i så stor grad som de har gjort til nå.

Foto: Thomas Winje Øijord NTB scanpix

Han tror en eventuell endring i mai vil avhenge av hvordan Saudi-Arabia ser på situasjonen.

Les også

Studie: Oljeetterspørselen topper i 2020

– Det er de som styrer showet nå, og de er ute etter å få lagernivået ned til normaliserte nivåer. For deres del er det hele poenget, selv om prisen skulle gå opp.

Han legger imidlertid til at det kan ha betydning om prisen står nærmere 50 eller 60 dollar på det tidspunktet.

– De har uttalt selv at de tror lagertrekkene blir så store i første halvår at det ikke blir nødvendig å forlenge avtalen, sier Kjus til E24.

Kan ikke forutse oljeprisen

Atkinsons spådom om at en oljepris på 65 dollar fatet er urealistisk, er Kjus imidlertid noe skeptisk til. Han mener det aldri går an å regne seg fram til hva oljeprisen kommer til å være i fremtiden.

STORE KUTT: Opec-landene hadde i slutten av januar gjennomført 82 prosent av kuttene som ble avtalt i november.

Foto: Heinz-peter Bader Reuters

– Den overskyter og underskyter alltid på det den teoretisk sett skal være. Det kommer til å bli historien fremover også, sier han.

– I teorien skal du få såpass mye tilbudssidevekst på 65 dollar at prisen blir dyttet ned igjen. Men så kan det godt hende at vi havner på 90 dollar i mellomtiden.

Han referer til tiden hvor fatet lå stabilt på 110 dollar. Ingen trodde den noen gang ville gå under 70, fordi man ville få et for kraftig fall i investeringene.

Teoretisk sett tror oljeanalytikeren at en pris på mellom 60 og 80 dollar fatet er realistisk de neste fem til syv årene.

Les også

Fersk DNB-rapport: Oljeprisen skal opp

Les også

Seadrill tror inntektene når bunnen i 2017

Les også

– Det er ikke bare dystert

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Opec
 3. Oljebransjen
 4. Dollar
 5. Saudi-Arabia
 6. Kuwait
 7. Torbjørn Kjus
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Mot forlengelse av oljekutt: – Kan øke oljeprisen

 2. Opec-møtet: Her er de ulike scenarioene ekspertene ser for seg

 3. DNB om sjansen for høyere oljepris: – Det er veldig mye skepsis der ute

 4. Annonsørinnhold

 5. Venter oljeprisfall uten forlenget Opec-kutt

 6. Irans oljeminister tror oljekuttavtalen forlenges