Stemningen snudde på Wall Street: – Første gang på lenge det har vært ordentlig surt

Trump-stormen blåste raskt over på USA-børsene. Analytikere mener to grunnleggende faktorer trumfer Trump.

INNHENTING: De amerikanske aksjeindeksene hentet seg litt inn igjen torsdag. Her aksjemeglere i arbeid på gulvet på New York-børsen.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Rystelsen på Wall Street utløst av bråket rundt president Donald Trump blåste raskt over, i det minste i første omgang.

Etter den verste dagen på åtte måneder åpnet de tre toneangivende aksjeindeksene ned også torsdag, men hentet seg deretter inn igjen og avsluttet handelsdagen over nullstreken.

Ved stengetid var Dow Jones-indeksen opp 0,27 prosent til 20.663 poeng, mens den bredere S&P 500 endte opp 0,37 prosent til 2.365 poeng. Nasdaq steg 0,73 prosent til 6.055 poeng.

Det står i kontrast til den tunge utviklingen onsdag, der alle de tre indeksene falt mellom 1,8 og 2,6 prosent.

– Det er første gang på lenge det har vært ordentlig surt. Det har vært lite volatilitet og lite reaksjon på noe som helst. Så er det en politisk nyhet det ble reagert på, som fikk folk til å ta gevinst, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea til E24.

Inntjening og økonomisk vekst

Stemningsskiftet forklares av analytikerne med at de mer fundamentale forholdene i markedet trumfer Trump-uroen.

Dette inkluderer tilstanden i økonomien og styrken i selskapenes fortjeneste – faktorer som ikke blåses bort av den politiske stormen.

Les også

Trump-uro utløste største fall på Oslo Børs siden brexit

– Jeg går fortsatt tilbake til økonomien når jeg snakker til kunder. Så lenge den amerikanske økonomien er i god stand skaper det støttende omgivelser for aksjer, sier sjefstrateg Shannon Saccocia i formuesforvalteren Boston Private Wealth, til Wall Street Journal.

Også Rein går tilbake til de mer grunnleggende driverne i aksjemarkedet.

– Med få unntak er det liten grunn til at en mulig riksrettssak skal ha så mye å si for trenden i markedet, at det skal har så mye å si for vekst eller inntjening, sier han.

Han mener Trump aldri hadde noen stor effekt på markedet, bortsett fra på finanssektoren, og at oppgangen frem til i går heller var basert på rekken av gode økonomiske data.

– Ergo tror vi dette blir kortsiktig, sier Rein.

Blant nøkkeltallene av det oppløftende slaget torsdag var den ukentlige oppdateringen over antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd.

Den viste at tallet på nye dagpengesøkere krympet med 8.000 til 232.000 i forrige uke, et tegn på at bedringen i arbeidsmarkedet fortsetter.

Samtidig gjorde den regionale konjunkturindikatoren Philly Fed et overraskende hopp.

I rapportsesongen for første kvartal ligger de amerikanske selskapene an til tosifret vekst i inntjeningen.

Les også

Trump: – Den største heksejakten i amerikansk historie

Politisk storm

Usikkerheten spredte seg i markedene onsdag etter New York Times avsløring om at president Donald Trump skal ha bedt den nå sparkede FBI-sjefen James Comey om å droppe etterforskningen av den daværende nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn.

Det politiske bråket bidro til stigende tvil blant investorene om Trump-administrasjonens gjennomføring av de større grepene som har betydning for amerikansk økonomi.

Løfter om investeringer i infrastruktur og spesielt planene om store skattekutt for bedriftene har blitt godt mottatt av markedet. Grunnen er ganske enkelt at mindre skatt vil øke overskuddet aksjonærene sitter igjen med.

Men både vanskelighetene med å få gjennom helsereformen og fokuset på andre politiske stridsspørsmål har økt bekymringen for at også skattereformen kan bli vanskelig å gjennomføre.

– For to uker siden snakket vi om politikk, og nå snakker vi om den politiske stormen som virvler rundt Det hvite hus, sier investeringsdirektør Brett Wander i Charles Schwab Investment Management til WSJ.

Les også

Trump starter prosessen for reforhandling av NAFTA

Les også

Kraftig børsfall i Brasil etter ny politisk krise

Les også

– Svekker troen på at han vil få gjennomført endringene han lovet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Wall Street
  2. Donald Trump

Flere artikler

  1. Børsuroen fortsetter – tungt fall på Oslo Børs

  2. – Det blir ikke bonanza-stemning

  3. Trump-uro på Wall Street drar ned Oslo Børs

  4. Tror på børshopp hvis Trump må gå

  5. Wall Street: Verste dag på åtte måneder