Nå forsvinner bankjobbene fra Storbritannia:
Disse kan bli Europas nye finanssentrum

Dublin, Paris, Luxemburg og Frankfurt seiler opp som kandidater til nye hjembyer for bankene på flyttefot etter brexit.

KAN VINNE PÅ BREXIT: Mens bankansatte i London når frykter for fremtiden kan det bli flere jobber i Luxembourg, Paris, Dublin og Frankfurt (i rekkefølge fra toppen).
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

I flere år har London og Storbritannia vært Europas finanssenter med flere av verdens største banker på plass i storbyen. Nå kan denne tiden være over.

Allerede før brexit-stemmene var avgitt gjorde flere av de største bankene det klart at dersom Storbritannia besluttet å gå ut av EU ville de se seg om etter nye hjembyer. Blant annet meldte storbanken HSBC at de ville flytte så mye som 1000 ansatte til Paris dersom det ble stemt for brexit.

Nå er flyttingen i gang, og storbankene JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Citigroup og Morgan Stanley skal allerede ha søkt om lisenser andre steder i Europa for å sikre flytting, skriver Financial Times.

I dag fikk alle de britiske bankene hard medfart på børsenen. Barclay's falt hele 17,35 prosent i løpet av kun en handledag.

Sjefanalytiker for kreditt Pål Ringholm i Swedbank er ikke overrasket over at dette skjer, og tror flere banker vil følge de neste månedene.

FØLGER MED: Sjefanalytiker for kreditt Pål Ringholm i Swedbank.

– Hvor mange som flytter komme an på resultatet av forhandlingene, men det er enkelte virksomheter bankene har hvor en er avhengige av det indre markedet i EU og disse vil nok flyttes ut av London ganske raskt, sier han til E24.

Disse kan bli vinnerne

Særlig fire byer pekes ut som mulige kandidater for nye finanssentre i Europa. Paris, Dublin, Frankfurt og Luxemburg har vært på toppen av ønskelistene til de største bankene.

– Paris og Luxemburg har allerede mye av infrastrukturen på plass. I tillegg er Dublin en sterk kandidat da de allerede har språket, nærheten til London og har etablert en god kjerne for bankvirksomhet, sier Ringholm.

Han peker imidlertid på at det landet som skal ta over Storbritannias rolle ikke kan innføre de strengeste reglene for finanstilsyn da enkelte vil gjøre det vanskelig for aktører å drive på samme måte som i dag.

Les også

Ut og reise? Slik påvirker «brexit» ferieregningen din

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets tror også Irland med hovedstaden Dublin kan bli en viktig konkurrent til London om finanstronen nå som britene offisielt har stemt for å trekke seg ut av EU.

– Frankfurt er også en god kandidat. Det er allerede store aktører på plass her, og mye infrastruktur. Når det er sagt har Dublin et stort fortrinn i at de har engelsk som hovedspråk, sier han.

Ifølge den irske avisen Independent har allerede flere irske politikere uttalt at landet nå vil forsøke å posisjonere seg slik at de får tiltrukket seg de største bankene.

Kan tjene godt

– Det er selvfølgelig muligheter for å tjene penger dersom en klarer å bli bankenes nye hovedkvarter, sier Ringholm til E24.

I tillegg til jobber kan bankene bringe med seg etableringen av andre relaterte næringer som kan føre til en kraftig vekst i verdiskapingen.

Ringholm peker på at for London vil denne fraflyttingen bli svært alvorlig, da flere tusen jobber vil forsvinne til andre byer.

– Selv om London stemte mot brexit har ikke det så mye å si nå. Mange vil bli rammet av dette dessverre, og en kan forvente lavere vekst fremover, sier han til E24.

Bank- og finanssektoren i Storbritannia er verdens største og sto i fjor for 8 prosent av verdiskapningen i Storbritannia. I tillegg var 3,5 prosent av befolkningen ansatt i denne sektoren, ifølge tall fra den britiske sentralbanken.

Om denne sektoren faller bort, eller minskes kan dette altså bety flere tusen ledige i Storbritannia. Mandag formiddag stupte britiske bankaksjer på London-børsen ettersom brexit-uroen vedvarer.

Foretar seg ingenting

Norske DNB har over 100 ansatte ved sitt kontor i London, i tillegg til at de har et kontor i skotske Aberdeen. De ønsker per i dag ikke å flytte ut av Storbritannia, skriver kommunikasjonsdirektør Even Westerveld i en e-post til E24.

Les også

Fredriksens laksekjempe tjener på «brexit»

– Vi gjør ikke noen endringer foreløpig, men følger med på hva som skjer. Vi må få større klarhet i eventuelle konsekvenser for finansnæringen før vi vurderer videre strategi.

– Gjennom London-kontoret vårt jobber vi mye både kapitalinnhenting til norske og internasjonale selskaper og lånefinansiering. At en stor norsk finansinstitusjon har hatt solid tilstedeværelse i det europeiske finanssenteret i London, er viktig for mange norske selskaper.

TROR IKKE PÅ SKOTTLAND: Sjeføkonom i DNB Markets Øystein Dørum.

Anbefaler Skottland å prøve seg

– Skottland har ikke lenger de samme råvareinntektene de hadde for to år siden, men de har er mange av de samme tingene som gjør London til verdens største finanssenter, sier Mark Garnier, en av medlemmene i det britiske parlament til Bloomberg.

Han mener Skottland bør posisjonere seg slik at de kan sikre seg noen av bankene som nå flytter vekk fra London, selv om landet fortsatt er en del av Storbritannia. Førsteminister Nicola Sturgeon av Skottland uttalte i helgen at landet ikke har noen planer om å gå ut av EU, og at hun vil gjøre hva enn som kreves for at de beholder sin plass i det indre markedet. Sturgeon understreket at dette kan bety en ny folkeavstemning for skotsk uavhengighet.

Dørum tror imidlertid det skal mye til for at bankene tør å satse på Skottland fremfor de andre kandidatene.

– Dersom Skottland stemmer for uavhengighet er det ikke sikkert at det britiske parlamentet vil godkjenne dette. Her det så mye usikkerhet og svært mye spekulasjon som må til. Om jeg hadde vært en bank hadde jeg ikke turt å satse på at alt går rett vei, sier sjeføkonomen.

Les også

– George Soros spekulerte ikke i pund-kollaps før brexit

Les også

Kraftig aksjefall stanset London-handelen

Les også

To tredeler av britiske bedrifter sier brexit påvirker dem negativt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bank
 2. Goldman Sachs
 3. Morgan Stanley
 4. Brexit
 5. Storbritannia
 6. EU
 7. Swedbank

Flere artikler

 1. London holder stand som verdens finanshovedstad

 2. Goldman Sachs flytter hundrevis ut av London

 3. Går inn for ny folkeavstemning om Skottlands uavhengighet

 4. Slik kan «brexit» unngås

 5. Kilder: Storbank flytter handelsvirksomheten fra London