Statoil-sjefen gikk ned i lønn i fjor

Eldar Sætre tjente over 11 millioner kroner i fjor. Men han er ikke den best betalte i den norske oljekjempen.

LØNNSNEDGANG: Lavere bonus ga Elda Sætre mindre å rutte med i fjor enn i året før.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

I årsrapporten fra Statoil for 2016, som ble sluppet fredag, kommer det frem at konsernsjef Eldar Sætre gikk ned i lønn i fjor, fra 1,75 millioner dollar (14,2 millioner kroner) til 1,4 millioner dollar (11,4 millioner kroner).

Alle Statoil-toppene unntatt den London-baserte strategidirektøren John Knight får lønn i kroner, men Statoil har gått over til å føre regnskapet sitt i dollar.

Fastlønnen til Eldar Sætre økte i fjor fra 7,7 til 7,9 millioner kroner, og det er en nedgang i bonusen som sørger for at den samlede lønnen går ned.

I 2015 fikk Sætre 3,5 millioner i bonus og 2,5 millioner i såkalte langsiktige incentiv. I 2016 var dette redusert til 2,0 millioner i bonus og 1,2 millioner i langsiktig incentiv.

Les også

Statoil gir Kværner milliardavtale for plattformoppgradering

Bonus halvert for alle

Det er ikke bare Eldar Sætre som får redusert bonusen nå, for hele selskapet, inkludert alle ansatte og ledelsen, merker nå at det er dårligere tider i oljenæringen:

– Statoil leverte en god operasjonell drift og gode resultater i forbedringsarbeidet i fjor, i tillegg til at totalavkastningen for våre aksjonærer var god sammenlignet med andre selskapet. Men det er også besluttet å halvere bonuspotensialet for hele selskapet, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til E24.

– Effekten blir naturligvis større for ledelsen ettersom en langt større del av deres kompensasjon er knyttet opp til variable elementer enn andre ansatte, sier han videre.

Statoil gikk med milliardunderskudd både i 2015 og 2016, blant annet takket være oljebremsen og store nedskrivninger på tidligere investeringer, blant annet i oljesandinvesteringen i Canada, skifervirksomheten i USA, samt andre tap.

Ikke lønnsvinner

Selv om Eldar Sætre tjener mest av topplederne som er basert i Norge, er det ikke toppsjefen selv som tjener mest i Statoil. Det er det nemlig strategidirektør John Knight som gjør, som også var tilfellet i 2015.

Knight hadde 15 millioner i total lønn fra Statoil i fjor, men også han har fått kuttet lønnen. I 2015 tjente han nemlig 17 millioner.

I ledelsen er det også Knight som har flest Statoil-aksjer. Knight sitter med 103.808 Statoil-aksjer, som i dag er verdt 15,6 millioner kroner. Det er mer enn dobbelt så mange aksjer som de to neste på listen.

Konsernsjef Eldar Sætre og konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring, Margareth Øvrum, sitter hver på snaue 50.000 aksjer hver. De aksjepostene er i dag verdt om lag syv millioner kroner.

Les også

– Det er offentlig flaggdag hos oss nå

Les også

Kværner-sjefen om storkontrakten:
Totalt gir Njord-kontrakten 12.000 årsverk

Les også

Så viktig er Statoil for norsk økonomi

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Statoil jekker opp sjefslønnen

 2. Betalt innhold

  Statoil-sjefen økte lønnen med 31 prosent

 3. Betalt innhold

  Mindre penger til Statoil-sjefene

 4. Annonsørinnhold

 5. Han ledet Equinors USA-fiasko – og knuste bonustaket

 6. Betalt innhold

  Dette tjente oljetoppene i fjor