Leverandørene kan sette SAS på bakken

Men foreløpig får SAS fylle drivstoff på flyene sine.

TRENGER DRIVSTOFF: Et SAS-fly får fyllt drivstoff på Trondheim Lufthavn Værnes tidligere denne uken. Så langt i år har SAS kjøpt drivstoff for omlag 25 millioner svenske kroner om dagen.
Publisert:

Frykten for at leverandørene skal svikte SAS er en medvirkende årsak til at de ansatte har fått superkort tidsfrist for en av historiens mest omfattende forverring av sine kollektivavtaler.

SAS er, som alle andre selskaper, avhengige av å få kjøpt inn varer og tjenester fra sine leverandører. Og det gjerne på en måte hvor de betaler for varene i ettertid.

Regnskapet for årets ni første måneder viser at den nest største utgiftsposten er drivstoff til flyene. SAS kjøpte drivstoff for knappe 6,9 milliarder svenske kroner, eller rundt 25 millioner om dagen.

Dersom leverandørene forkorter betalingsfristen med et par uker eller krever forskuddsbetaling, kan det raskt skape en vanskelig likviditetssituasjon for selskapet.

Dobbelsmell

Spesielt hvis det skjer samtidig som kundene unnlater å bestille flybilletter med forskuddsbetaling som følge av frykten for konkurs.

Mandag morgen la konsernsjef Rickard Gustavson i SAS frem kravet om at de flyvende ansatte i SAS skal godta kraftige kutt i lønn og pensjon samt økt arbeidstid.

Les også: Her er SAS` nye kriseplan

- En grunn til kort frist

De åtte fagforeningene har fått frist til søndag med å gå med på kravene.

- Har leverandørene strammet inn på betalingsbetingelsene?

- Nei, det er ikke noen nytt i denne forbindelse. Men det er jo en grunn til at vi har satt en så kort tidsfrist i forhold til å få enighet rundt planen og at vi ikke får unødvendig usikkerhet, sier Knut Morten Johansen i SAS Norge til E24.

- Betyr det at dere fryktet at langvarig uro kunne lamme selskapet?

- Lang periode med usikkerhet er ikke ønskelig for noen parter. Derfor er det viktig at vi får avtale på plass søndag, legger han til.

- Løpende dialog

Statoil Fuel & Retail leverer flydrivstoff (Jet a-1) til SAS på rundt 50 flyplasser.

Pressetalsmann Knut Hilmar Hansen sier leveransene til SAS er opprettholdt og går som normalt.

- Har dere strammet inn på betalingsbetingelsene?

- Vi har ikke strammet inn betalingsbetingelsene, men har løpende dialog og følger utvikling i SAS tett, sier Hansen.

Også fra konkurrenten Shell får SAS kjøpt drivstoff til flyene sine som før.

- Vi har hatt et langt og godt kundeforhold til SAS og har ingen bekymringer knyttet til våre leveranser. De går som normalt, sier kommunikasjonssjef Lillian Aasheim i Norske Shell til E24.

Les også

Dansk avis: – SAS kan være bare uker fra konkursSAS må nedbetale lån med to milliarder i åretÉn av disse kan styrte kriseplanen til SASDette regnestykket viser hvorfor SAS fortsatt har problemer

Publisert:

Her kan du lese mer om