Hydro: Venter strammere marked og høyere etterspørsel

Norsk Hydro kan slå i bordet med et solid resultathopp i tredje kvartal, og ser nå global etterspørselsvekst på tre til fire prosent.

OPPTUR: Norsk Hydro melder om forbedring innen de fleste virksomhetsområdene i tredje kvartal.

Norsk Hydro
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

Norsk Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg, som nylig erklærte sin kjærlighet til selskapet, har grunn til å smile etter et solid tredje kvartal.

Nær alle virksomhetsområdene til selskapet melder om fremgang i perioden. Det viktigste nøkkeltallet, det underliggende driftsresultatet, økte med 173 prosent til 1.490 millioner.

Selskapet viser til lavere kostnader ved aluminaraffineriet Alunorte i Brasil, høyere «all-in» metallpriser (børspris pluss produktpremium) og høyere aluminapriser.

GRUNN TIL Å SMILE: Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro.

Fredrik Varfjell

- «All-in»-metallprisene fortsatte å øke i kvartalet. Dette gjenspeiler tilstrammingen vi så i markedet i forrige kvartal og fortsatt underskudd i markedet, sier Brandtzæg i en kommentar.

Selskapet ser nå en vekst i etterspørselen etter aluminium på tre til fire prosent for verden utenom Kina i 2014.

Spareprogram gir effekt

I det tredje kvartalet økte Hydros inntekter til 19.698 millioner kroner, fra 16.145 millioner i tilsvarende kvartal i fjor.

Dette ga en økning på bunnlinjen med 107 prosent til 665 millioner kroner.

Selskapet selv legger spesielt vekt på kostnadsreduksjonene ved Alunorte, som tilskrives forbedringsprogrammet «Fra B til A», der målet er å spare én milliard kroner årlig innen bauksitt og alumina.

- Jeg er glad for å se at forbedringsprogrammet «Fra B til A» går som planlagt, og at forbedringstiltakene i Bauksitt & Alumina gir resultater på bunnlinjen. Driftskostnadene ved Alunorte er på vei ned, og vi er i rute for å nå målene våre, sier Brandtzæg.

Svakere for Sapa

Av de ulike virksomhetsområdene meldes det om betydelig bedring for bauksitt og alumina, primærmetall og valsede produkter. Det meldes også om bedring for metallmarked og energi, men svakere underliggende driftsresultat for Sapa.

Sistnevnte forklares med sesongmessig lavere salgsvolum i Europa.

Urealiserte gevinster og tap på verdipapirer, nedskrivninger og innsparingskostnader og kostnader i forbindelse med avhending av virksomhet er ekskludert i det underliggende driftsresultatet.

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hydro melder om fallende kinesisk eksport

  2. Hydros justerte resultat ned 49 prosent

  3. Prisfall ga svakere kvartal for Hydro

  4. Annonsørinnhold

  5. Kraftig svekkelse for Hydro

  6. Billigere råvarer for Hydro: – Har bedret seg signifikant