Total-aksjen faller etter sjefens bortgang

Total-sjef Christophe de Margerie døde i flyulykke i natt.

OMKOM: Total-sjef Christophe de Margerie døde i en flyulykke i Moskva i natt.
Publisert:

Den franske olje- og gassgigantens sjef var på vei hjem til Paris da flyet styrtet på rullebanen minutter etter avgang fra Vnukovo flyplass ved Moskva like etter midnatt.

– Det er med dyp lengsel og stor sorg at Total bekrefter at styreleder og administrerende direktør Christophe de Margerie døde da et privatfly krasjet etter en kollisjon med en snøryddingsmaskin på Vnukovo flyplass i Moskva, het det i en uttalelse fra Frankrikes nest største selskap natt til tirsdag.

Selskapets talspersoner sier at styret i Total vil samles så fort som mulig for å begynne arbeide med å finne en etterfølger.

Så langt har ulykken kun fått begrensede utslag i aksjemarkedet. Total-aksjen er ett knappe ti minutters handel ned 1,04 prosent til 4,49 euro.

Bare timer før ulykken hadde toppsjefen vært i et møte med Russlands statsminister Dmitrij Medvedev utenfor Moskva, ifølge avisen Vedomosti.

FLYPLASSEN: En bil kjører i morgentimene ut fra Vnukovo-flyplassen i Moskva hvor ulykken skjedde natt til tirsdag.

Total bekrefter at også flyets besetning på tre personer mistet livet. Årsaken til ulykken var tirsdag morgen ikke kjent.

Russiske medier melder at franske eksperter skal delta i etterforskningen, som ledes av sjefen for den russiske luftfartsmyndigheten.

– Alkoholpåvirket sjåfør

Da flyet av typen Dassault Falcon skulle ta av med kurs for Paris like før midnatt lokal tid tirsdag, skal understellet ha truffet en snøplog, ifølge Russia Today.

Flyet skal ha begynt å brenne som følge av kollisjonen. Enkelte russiske medier meldte først at også føreren av brøytebilen omkom, men han skal ha blitt alvorlig skadd, ifølge russiske RIA Novosti.

– Det er allerede fastslått at føreren av snøplogen var påvirket av alkohol, heter det i en uttalelse fra Russlands etterforskningskomité, et organ som rapporterer direkte til president Vladimir Putin.

En foreløpig teori er at ulykken ble forårsaket av både av snøplogføreren og feil som ble gjort av flygerne av privatflyet som de Margerie var passasjer i.

Den franske olje- og gassgigantens sjef var på vei hjem til Paris da flyet styrtet på rullebanen minutter etter avgang fra Vnukovo flyplass ved Moskva like etter midnatt. Flyets besetning på tre mistet også livet.

Luftfartsmyndighetene i Moskva opplyser til nyhetsbyrået Itar Tass at sikten var på 350 meter da ulykken skjedde. Flyets ferdskriver og taleregistrator undersøkes for å avdekke årsaken til ulykken. Franske eksperter skal delta i etterforskningen, som ledes av en russisk havarikommisjon, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Vnukovo internasjonale lufthavn er den tredje største i Moskva-området.

De Margerie, som hadde vært 40 år i Total, sto på listen blant deltagerne i et russisk regjeringsmøte med utenlandske investorer i Gorki i nærheten av Moskva mandag.

63 år gamle De Margerie tiltrådte stillingen som Totals øverste sjef i februar 2007. I mai 2010 ble han også styreleder. Med sin karakteristiske, bustete bart og frimodige fremtoning var han blant de mest fremtredende toppsjefene i oljebransjen.

Total er Vestens fjerde største olje- og gasselskap med en anslått markedsverdi på 102 milliarder euro.

Stor i Russland

Total er også blant de største utenlandske investorene i Russland, men det franske selskapets fremtid i det russiske markedet har i likhet med andre vestlige selskaper mørknet som følge av sanksjonene i kjølvannet av Ukraina-krigen.

RUSSISKE KONTAKTER: Christophe de Margerie var kjent for å komme på god fot med den russiske makteliten. Her fra et møte med president Vladimir Putin i 2011.

Total slo i september fast at sanksjonene ikke kan stanse arbeidet med Jamal-prosjektet i Sibir, hvor Total er tungt inne i utvinningen av flytende naturgass.

De Margerie, som har utmerket seg som en trofast venn av Moskva og russernes energipolitikk, uttalte i den forbindelse at Europa ikke kan leve uten russisk gass, og at det heller ikke er noen grunn til at det skulle være tilfelle.

Så sent som i juli sa De Margerie til nyhetsbyrået Reuters at spenningene mellom Vesten og Russland tvinger Moskva nærmere Kina.

– Russland er en partner, og vi bør ikke kaste bort tiden på å beskytte oss fra en nabo, sa han.

Les også:


Toppsjef hos fransk oljegigant døde i flyulykke
Fransk næringslivstopp: - Det virkelige problemet er staten
Total frifunnet for korrupsjonsanklager
Total godtar milliardbot for Iran-korrupsjon

Publisert:

Her kan du lese mer om