Telenor med sammenslåing i Danmark

Med norsk-svensk teleunion får Telenor og Teliasonera 40 prosent av det danske mobilmarkedet.

TAR GREP: Telenor har lenge slitt med lønnsomheten i den danske virksomheten. Nå er det duket for sammenslåing.
Publisert:

Etter å ha slitt i det danske markedet har Telenor onsdag signert en avtale med svenske Teliasonera.

De to selskapene skal slå sammen sine danske virksomheter i et felleseid selskap som får 3,5 millioner mobilkunder. Telenor har i dag rundt 1,9 millioner kunder i landet.

Aksjelive:Følg Telenor her!

Avtalen vil gi det nye selskapet en mobilmarkedsandel på rundt 40 prosent, omsetning på over ni milliarder danske kroner og det meldes om synergieffekter på mer en 800 millioner danske kroner.

– Konkurransen i Danmark er intens, og vi ser et fortsatt press på omsetning og lønnsomhet, så en konsolidering er ikke til å unngå, sier Telenors Europa-sjef Kjell-Morten Johnsen i en kommentar.

Telenors Europa-sjef Kjell-Morten Johnsen.

E24 har vært i kontakt med Telenor, som ikke ønsker å kommentere saken før en presse- og analytikerkonferanse klokken 09.00.

Underskudd

Telenor har lenge snakket om behovet for konsolidering i det danske markedet, som har vært en «stein i skoen» for det norske teleselskapet. Et tøft konkurranseklima med fire operatører har gjort at den danske virksomheten har hatt svakere utvikling enn sammenlignbare Telenor-operasjoner i andre land.

Les også

– Dette er veldig positivt

I årets tre første kvartaler leverte Telenor Danmark et samlet driftsunderskudd på 86 millioner norske kroner.

– Danmark er et lite land, relativt flatt og relativt enkelt å bygge. Det er fire nettverksstrukturer – nå har Telenor og Telia slått samme sine – og i en såpass liten geografi fører det til et intenst konkurranseklima, sa Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas til E24 tidligere i år.

Telenor og Teliasonera har vært nummer to og tre i det danske markedet. Onsdag trekkes også behovet for konsolidering frem.

– Telenor og Teliasonera har siden 2012 hatt et felles infrastrukturselskap i Danmark, og de to partene er nå enige om at et fullverdig og uavhengig teleselskap er den strategisk foretrukne løsningen for å utnytte synergieffekter og skape verdier fremover, skriver Telenor.

De to partnerne har verdsatt sine danske virksomheter tilnærmet likt. Forskjeller i gjeld og endringer i arbeidskapital vil bli gjort opp i kontanter.

Avtalen er avhengig av godkjenning fra EU-kommisjonen. Partene venter at denne er på plass i løpet av neste år. Tidligere er lignende fusjoner godkjent i blant annet Irland og Tyskland.

Betaler mindre for mer

Telenor skriver onsdag at de mener at sammenslåingen vil gi kundene fordeler i form av flere utsalgssteder og bedre nettverk.

Faktum er imidlertid at de danske kundene i dag får mer for mindre.

Telenors råeste mobilabonnement i Danmark heter «Fri +20 GB», inneholder fri tale, mms og sms og 20 gigabyte data og koster 299 danske kroner (omtrent 350 norske kroner). Til sammenligning koster Telenors XL-pakke i Norge, med 10 gigabyte data, 599 norske kroner.

I det tredje kvartalet lå Telenors gjennomsnittlig inntekt per bruker i Danmark på 139 kroner. Tilsvarende tall for den norske virksomheten var 320 kroner.

Les også:

Telenor-sjefen om Danmark: - Intens konkurranseSpår økt fokus på Telenor-salg i DanmarkTelenor håper det snart blir deilig å være norsk i DanmarkTelenor i telekrig i Danmark:Gir bort gratis datatilgangDette er Telenors mest utfordrende markedPublisert:

Her kan du lese mer om