Sevan Drilling reddes av Seadrill

Seadrill redder Sevan Drilling ut av likviditetskrise.

DRIFTSPROBLEMER: Riggen Sevan Louisiana har gitt Sevan Drilling behov for nye lån.

Sevan Drilling
 • Johann D. Sundberg
Publisert:,Sevan Drillings borerigg Sevan Louisisana klarte kun å operere i mindre enn en av tre dager i tredje kvartal.

Det førte for det første til en uventet svekkelse i Sevan Drilings kvartalsresultat i tillegg til at riggens leiekontrakt ble reforhandlet til nye betingelser.

Det førte i sum til at Sevan Drilling fikk et finansieringsbehov på 180 til 200 millioner dollar i løpet av kvartalet.

Det har Sevan Drilling så langt løst gjennom diskusjoner med hovedaksjonæren Seadrill som eier 50,11 prosent av Sevan Drilling.

Seadrill sikrer lån

Løsningen ble at John Fredriksen-selskapet Seadrill har gått med på å sikre Sevan Drilling nye lån på inntil 200 millioner dollar.

Av dette er 100 millioner dollar en utvidelse av Sevan Drillings låneadgang hos Seadrill, mens resten etter planen vil bli finansiert av en tredjepart med utleiekontrakten for Sevan Developer som sikkerhet.

Men Seadrill har imidlertid lovet å stille opp med de siste 100 millioner dollarene dersom Sevan Drilling ikke klarer å få lån med kontrakten for Sevan Developer som sikkerhet.

Dermed mener Sevan Drilling-styret at selskapet er fullfinansiert ut 2016.

Må ha nye kontrakter

På det tidspunkt må imidlertid gjelden refinansieres. Det mener Sevan Drilling-styret vil bli håndterbart forutsatt at selskapet klarer å oppnå ytterligere kontrakter for sine rigger innen den tid.

Den underliggende bakgrunnen for Sevan Drillings likviditetskrise er at markedet for bruk at borerigger som kan operere på dypt vann har svekket seg kraftig som følge fallet i oljeprisen.

Oljeprisen har falt med opp mot 30 prosent i år, noe som har svekket oljeselskapenes lyst til å foreta kostbare leteboringen på dypt vann.

Ifølge kvartalsrapporten fra Sevan Drilling har etterspørselen og leieinntekter for selskapets rigger falt kraftig i løpet av tredje kvartal.

Det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet annonserte i sommer at selskapet vil flagge ut fra Norge og flytte til skatteparadiset Bermuda for å slippe unna blant annet en av finansminister Siv Jensens endringer i det norske skattesystemet.

Ifølge kvartalsrapporten fortsetter den prosessen, noe som forventes å redusere selskapets driftskostnader noe.

Les også:

Fredriksen-selskap på skatteflukt til Bermuda skylder på Jensens skatteendringFredriksen flytter riggselskap fra Norge til BermudaFortsatt Louisiana-trøbbel for Sevan DrillingHer kan du lese mer om

 1. Sevan Drilling

Flere artikler

 1. Oslo Børs suspenderer Fredriksen-selskap

 2. – En kamp mellom David og Goliat

 3. DN: Sevan kan ha sendt 300 mill. til skatteparadis

 4. Annonsørinnhold

 5. Seadrill-direktør om riggmarkedet:
  – Vi klarer ikke å se at det snur før i 2017

 6. Fredriksens Russland-avtale utsettes:
  - Det er sanksjonene som bestemmer