- Ligger i kortene at det nå blir amerikansk toppsjef i Yara

Den mulige fusjonen med amerikanske CF er grunnen til at Svein Richard Brandtzæg snur og ikke blir toppsjef i Yara allikevel, mener analytikerne.

KAN FLYTTE: Det er fortsatt usikkert om en eventuell fusjonsavtale mellom Yara og amerikanske CF vil bety at selskapet flytter hovedkontoret til USA. Det er noe staten som storeier vil kunne bestemme. Analytiker Roger Berntsen tror imidlertid mye nå tyder på amerikansk toppsjef i selskapet.
Publisert: Publisert:

Fredag morgen ble det nemlig klart at Hydro-sjef ikke blir ny Yara-sjef i februar allikevel, som tidligere annonsert. Han velger heller å bli i Hydro, selskapet han har vært ansatt i siden 1985.

Brandtzægs overraskende U-sving kommer få dager etter Yara opplyste at de er i forhandlinger om å fusjonere med den amerikanske gjødselprodusenten CF.

Staten, som storeier, vil med eierskapsmeldingen i hånd, trolig kreve tilstedeværelse i Norge.

Analysesjef Roger Berntsen i Netfonds tror det nå ligger an til amerikansk toppsjef i det nye gjødselselskapet - som altså kan bli en realitet om Yara og CF blir slått sammen.

TROR PÅ UTLANDET: Analysesjef Roger Berntsen i Netfonds.

- Det ligger i kortene at det blir amerikansk toppsjef i Yara nå som Brandtzæg trekker seg. Dette virker som den enkleste løsningen for selskapet nå, på grunn av den mulige fusjonen med CF, men som sagt vet vi fortsatt ingenting, sier Berntsen til E24 fredag morgen.

Negativt for Yara

Da Brandtzæg takket ja til Yara-jobben i sommer styrket aksjen seg kraftig, mens Hydro-aksjen falt.

Berntsen mener Hydro sikkert er svært fornøyde med at de får beholde toppsjefen.

Noe styreleder Dag Mejdell da også har uttalt fredag morgen,i etterkant av nyheten.

Les også

- Yara og CF en veldig god match

- For våre kunder som er tungt investert i Hydro, var det veldig gode nyheter at Brandtzæg bestemte seg for å bli i selskapet. Han er en av Norges beste næringslivsledere så dagens nyhet er svært positiv for Hydro og tilsvarende negativ for Yara, sier analysesjef Berntsen.

Han mener det er overveiende sannsynlig at det er fusjonsprosessen som er hovedgrunnen til at Brandtzægs helomvending.

- Dette vet jeg ikke sikkert, men det virker som at denne prosessen har vært litt uryddig og at dette kan ha fått Hydro-sjefen til å trekke i bremsene, mener han.

- Det er svært sjelden at vi der slike helomvendinger, så det tyder absolutt på at det har vært noe i denne prosessen som kanskje ikke Brandtzæg var klar over da han sa ja til jobben i sommer. Men vi kan foreløpig ikke si noe sikkert om dette, sier Berntsen til E24.

Enig

Også Yara-analytiker Daniel Johansson i Fondsfinans tror dagens nyhet vil ha en negativ virkning på Yara i tiden fremover.

- Vi vet svært lite om «dealen» mellom Yara og CF, men det er nok en årsak til at Brandtzæg ikke vil bli med. For Yara som selskap er det litt negativt at han, som virket mye motivert å ta over som sjef, nå ikke blir administrerende og at rekrutteringsprosessen må begynne på nytt, sier Johansson til E24.

Han er ikke like sikker på at selskapet vil velge en amerikansk toppsjef.

- Det er fullt mulig, selv om det virker litt komplisert å ha selskapets hovedkontor og administrasjon i Norge og en administrerende fra USA på plass. Jeg tror det er litt tidlig å spekulere om det, sier Johansson til E24.

Analytikeren peker likevel på at det kan lønne seg for Yara å finne ny ledelse utenfor Norge.

- Siden Yara er en global spiller og er det ikke nødvendigvis feil med en erfaren administrerende fra utlandet, sier Johansson til E24.

Les også

Analysesjef: - Yara har slitt med svak ledelse i lang tid

Trenger nytt blod

Berntsen i Netfonds mener at Yara er nødt til å få inn friskt blod i ledelsen dersom selskapet skal klare å bli attraktive for investorene fremover.

- Fra et analytisk ståsted mener vi at den ledelsen som har vært i Yara frem til nå har vært for defensive, og ikke klart å benytte seg av mulighetene for ekspansjon i USA, sier Berntsen til E24.

- Dette var noe vi håpet at Brandtzæg ville gjøre, og jeg tror det blir viktig for selskapet å få en mer aktiv ledelse som klarer å benytte seg av dette potensialet.

Les også:

Yara-styreleder: - Et samlet styre er skuffet over beslutningenBrandtzæg blir i Hydro- Yara og CF en veldig god matchYara om mulig fusjon: - Vil kunne representere en betydelig verdi

Publisert:

Her kan du lese mer om