Seismikkselskapene fikk ikke være med på oppgangen

Oslo Børs trosset svakere oljepris og steg på rentenyheter.

OPPTUR: Oslo Børs stiger på makronytt.

Erlend Aas
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

I likhet med sine største storesøstre i Europa kan Oslo Børs notere oppgang torsdag, i kjølvannet av rentemøtet i USA i går.

Hovedindeksen er opp 0,3 prosent til 618,97 poeng.

Slik er situasjonen på kontinentet:

 • Tyske DAX er opp 1,24 prosent
 • FTSE 100 i London er opp 0,54 prosent
 • CAC 40 i Paris er opp 0,92 prosent

Markedene likte godt at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) bekrefter at de vil holde rentene lave lenge. Dette har gitt et løft på Wall Street, og en stigende dollar er ikke tilsvarende negativt for Europa som for USA.

Torsdag har også Norges Bank avholdt rentemøte. Styringsrenten blir ikke overraskende holdt uendret på 1,5 prosent.

- Norges Bank hevet renteprognosene på kort sikt, slik vi ventet, og det er ingen større sjanse for et rentekutt. Dette er i tråd med vårt syn, men ikke konsensus. Lengre ut er rentebanen noe lavere enn vi ventet. Den første rentehevingen er fullt ut i banen ved utgangen av 2016, og det kun to hevinger, oppsummerer Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce i en kommentar.

Oppgangen på Oslo Børs finner sted til tross for at oljeprisen har falt noe tilbake. Et fat nordsjøolje (brent spot) handles for 98,27 dollar, mens den amerikanske lettoljen omsettes for 93,84 dollar per fat.

Seismikk dagens taper

På selskapssiden fortsetter oppturen for DNB, som var blant vinnerne i gårsdagens handel. Banken stiger nye 1,43 prosent til 120,2 kroner per aksje.

Blant dagens vinnere torsdag finner man også oljeselskapet DNO, som stiger 3,61 prosent på økt håp om en oljeeksportavtale mellom de kurdiske selvstyremyndighetene og regjeringen i Baghdad.

Mindre gledelig er utviklingen for riggkjempen Seadrill, som fikk et lite pusterom på Børsen i går. Torsdag er imidlertid aksje ned 2,39 prosent til 191,7 kroner.

Svakest gjør seismikksektoren det, etter vedvarende bekymring rundt ratene aktørene oppnår på nye kontrakter.

Electromagnetic Geoservices faller 3,05 prosent til 3,82 kroner per aksje, mens Polarcus er ned 2,05 prosent til 1,91 kroner.

Petroleum Geo-Services er blant dagens desiderte tapere, med en nedtur på 3,61 prosent til 40,1 kroner per aksje.

Sistnevnte har falt drøyt 43 prosent siden forrige årsskifte, og en rekke meglerhus har tatt ned sine anbefalinger og kursmål. Sist ut er ifølge TDN Finans Carnegie, som jekker ned kursmålet til 40 kroner fra tidligere 57.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børs og marked

Flere artikler

 1. Oljepris under 100 dollar skaper bekymring på børsen

 2. Børsen endte med ukefall

 3. Verste børsdag i Oslo siden 27. mars

 4. Annonsørinnhold

 5. Analytikernes bankfavoritt blant dagens vinnere på Oslo Børs

 6. Kortvarig opptur for Oslo Børs – kraftig fall på Hovedindeksen