Berit Svendsens skjebne ble spikret mandag kveld: – Jeg skulle gjerne hatt flere konsernsjefkandidater

Berit Svendsen var selv klar for et Asia-opphold for Telenor om halvannet år, men Sigve Brekke og Gunn Wærsted kunne ikke vente. Dermed mister Telenor en av norsk næringslivs mest respekterte ledere, mens styrelederen må på arvtager-jakt.

MØTTE PRESSEN: Tirsdag møtte styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke pressen etter at det ble kjent at Berit Svendsen slutter i Telenor.
Publisert:

–Jeg skulle veldig gjerne hatt med Berit, ikke bare fordi hun er kvinne, men fordi hun er dyktig leder, sa styreleder Gunn Wærsted i Telenor da hun og konsernsjef Sigve Brekke møtte pressen tirsdag.

– Berit har ledet Norge gjennom syv år med gode resultater, sa Wærsted videre.

Styrelederen omtalte selv den avgåtte Telenor-direktøren Berit Svendsen som en mulig kandidat til konsernsjefjobben, og roste henne for innsatsen.

Etter en betent konflikt på toppen av Telenor den siste tiden endte det likevel med at Berit Svendsen nå forlater konsernet – etter 30 år i jobb for Telenor, syv år som Norgessjef og halvannet år der hun også har vært ansvarlig for Skandinavia.

– Dette ble avklart sent i går, forteller styrelederen om den endelige beslutningen mandag kveld.

Les på E24+

CV-kluss, «kvinneproblemer» og Asia-spøkelser: Dette er skandalene Sigve Brekke har overlevd

Styrelederen og Sigve Brekke var selv i en betent konflikt høsten 2016, etter at Wærsted og flere i styret ville fjerne Sigve Brekke som toppsjef.

Med Berit Svendsen ute får styrelederen et problem. Hun erkjenner selv at det nå er mangel på nok potensielle etterfølgere etter Brekke – noe som nettopp er hennes oppgave å sørge for at det finnes:

– Jeg skulle gjerne hatt flere konsernsjefkandidater, både menn og kvinner, sier Wærsted.

Ifølge konsernsjef Sigve Brekke ble han og Berit Svendsen «enig i fellesskap» om en sluttavtale, men han vil ikke kommentere detaljene i sluttpakken som er fremforhandlet.

Begrunnelsen for at Berit Svendsen måtte flytte seg fra stillingen som Norgessjef er at Brekke og Wærsted ønsker å rotere lederne, slik at folk i toppledelsen både får prøvd seg som i det viktige hjemmemarkedet Norge, og at de får erfaring utenlands.

Hadde Sigve Brekke og Gunn Wærsted kunnet vente halvannet år, kunne de imidlertid gjennomført rokeringen som de ønsket, uten at Berit Svendsen måtte ut.

Berit Svendsen gjorde det nemlig klart at hun frem til mars 2020 vil ha base i Norge, blant annet på grunn av barna hennes.

– På det tidspunktet mente Berit hun kunne være aktuell til et utenlandsopphold, sa Sigve Brekke, som la til at han har «forståelse» for at Berit Svendsen ikke mente hun kunne flytte utenlands nå.

Les også: «Kronprinsen» i Telenor blir Norgessjef – kan ta over etter Sigve Brekke

Les også

Berit Svendsen får med seg 9,9 mill. pluss pensjon fra Telenor

– Hastet ikke å få Berit ut

Men Brekke og Wærsted kunne ikke vente i halvannet år. De ville ha inn en annen Norgessjef nå.

– Hvorfor haster det sånn, når hun var klar for utlandet om halvannet år, fikk Brekke spørsmål om:

– Det hastet ikke å få Berit ut. Det handler også om å frigjøre plasser slike at andre kan utvikle seg. Det var ikke noe akutt behov for å flytte på Berit.

– Når et utenlandsopphold ikke var mulig fortsatte jeg dialogen, og vi snakket om to andre stillinger, en i og en utenfor konsernledelsen. Det lykkes heller ikke å finne en løsning, sa Brekke.

– Dette er ikke bare et spørsmål om en person. Noen trenger Asia-erfaring, noen trenger erfaring fra Norge. Så man må se dette i en sammenheng, sa Wærsted.

– Mange internasjonale selskaper har en visekonsernsjef som blir «avlet opp» til å kunne ta over. Vurderte dere å tilby Berit Svendsen noe slikt, slik at hun kunne ha base i Norge?

– En slik stilling har ikke vært aktuelt. I nyere tid har vi ikke hatt tradisjon for å ha det i Telenor og har heller ikke vurdert det i denne omgang, sier Brekke.

Som E24/VG har omtalt forsøkte Brekke allerede i 2015 å flytte Berit Svendsen, den gang til Øst-Europa. Både den gang og nå har Svendsen opplevd at hun har fått tilbud jobber eller arbeidskontrakter med dårligere vilkår enn de hun hadde frem til tirsdag, ifølge VG/E24 kilder.

Sigve Brekke har gjentatte ganger, senest tirsdag, avvist at han har forsøkt å skvise Berit Svendsen ut fra jobben.

Berit Svendsen har også uttalt at hun ikke mener hun er ferdig med arbeidet å samle Skandinavia-virksomhetene og hente ut effektivisering på tvers, et ansvar hun fikk for halvannet år siden. De tillitsvalgte har også reagert sterkt på at Svendsen nå må gå, og har kalt det «en mørk dag i Telenors historie».

Les også

– Et eksempel på at det går feil vei i Telenor

Møtte Sigve og Berit for å megle

Gunn Wærsted måtte selv engasjere seg i Sigve Brekkes lederkabal. Han opplyste at han i mars begynte å snakke med Berit Svendsen om hun kunne tenke seg andre jobber enn den hun hadde.

Den dialogen ledet ingen vei.

E24/VG har tidligere meldt at Gunn Wærsted selv tok kontakt med Berit Svendsen for å få henne til å ta jobben i Thailand som sjef for mobilselskapet dtac før sommeren, etter at Sigve Brekke hadde presentert jobbtilbudet.

Berit Svendsen og Gunn Wærsted skal ha hatt et møte om Thailand-jobben i april etter det E24/VG kjenner til. I tillegg var Wærsted i felles møte med både Berit Svendsen og Sigve Brekke sammen i løpet av de to siste ukene.

Wærsted vil ikke gi detaljer om kontakten, men bekrefter at hun har vært i direkte kontakt med Berit Svendsen i prosessen.

– Ja, sier Wærsted, som legger til at hun har dialog med folk i konsernledelsen i spørsmål om lederutvikling og hvem som kan være mulige konsernsjefkandidater i fremtiden.

– Var du i kontakt fordi Sigve Brekke og Berit Svendsen ikke kom til enighet?

– Jeg vil ikke kommentere på innholdet i samtalene, men det jeg kan si er at jeg i disse siste ukene har jeg hatt et direkte møte med Berit og Sigve for å forsøke å bidra til å finne en løsning. Ellers har jeg ikke vært i den dialogen, sier Wærsted.

– Hjalp det på noen måte?

– Tydeligvis ikke nok. Vi fant jo ikke en løsning, sier Wærsted.

Berit Svendsen skal ha fått tilbudet om å bli styreleder i Telenor Norge (et verv Brekke har i dag) og beholde jobben som Skandinavia-sjef, men Svendsen ønsket ikke å miste det operative ansvaret for Telenors hjemmemarked i Norge.

Som Norgessjef har Berit Svendsen sørget for at Telenor har rullet ut fiber, unngått de store mobilutfallene som blant annet skjedde i pinsen 2011, og sørget for at Telenor Norge leverer svært solide resultater år for år.

Hun skal også ha fått to andre tilbud der hun kunne fortsette å ha base i Norge, som hun skal ha takket nei til. Sigve Brekke vil ikke si hvilke tilbud det var snakk om.

Les også

Kilder til VG: Brekke ble presset av Telenor-ansatte om Svendsens avgang

Bekymret for mangelen på etterfølgere

En av hovedoppgaven til styrelederen i et selskap er å sørge for at det er interne kandidater som kan ta over den dagen toppsjefen skal slutte.

For Gunn Wærsted har den jobben nå blitt betraktelig vanskeligere ettersom Berit Svendsen er ute.

Når Berit Svendsen nå har forsvunnet ut døren er det bare Sigve Brekke selv og Morten Karlsen Sørby som gjenstår av Telenor-toppene som var der da Brekke tok over sjefsjobben etter Jon Fredrik Baksaas. Som E24/VG har omtalt har 16 topper sluttet under Brekke.

– Du er litt bekymret for antallet kandidater til å ta over etter Sigve Brekke når den tid kommer. Må dere lete eksternt?

– I en slik prosess, når det tidspunktet vil komme, vil man alltid gjøre en vurdering av interne og eksterne kandidater.

Les også

Røe Isaksen: – Som eiere forventer vi tatt styrene jobber systematisk med mangfold i ledelsen

At det nå er et krav at man både må har erfaring fra Telenor Norge og Asia for å være aktuell kandidat til konsernsjefjobben, ble det også stilt spørsmål om. Hverken Tormod Hermansen eller Jon Fredrik Baksaas (Brekkes forgjengere, journ.anm.) hadde slik erfaring:

– Nå går du langt tilbake. Selskapets situasjon har endret seg og verden har endret seg. I styret har vi satt opp en ønsket profil for konsernsjef. Så ser vi hvilke kandidater vi har og hvordan vi kan utvikle dem, svarte Gunn Wærsted.

Publisert:

Her kan du lese mer om