Analytikerne spår kraftig vekstbrems på Wall Street

Etter flere kvartaler med kanontall spår analytikerne svekket resultatvekst på Wall Street. Lavere fart i verdensøkonomien, sterk dollar og skatt er noen av årsakene, ifølge sjefstrateg.

RESULTATSESONG: De neste ukene skal selskapene på New York-børsen legge frem kvartalsrapporter. Illustrasjonsfoto.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Resultatsesongen i USA sparkes for alvor i gang denne uken når de største bankene skal i ilden med sine tallslipp.

Bankkonsernet Citigroup var først i ilden mandag, og leverte et sterkere resultat enn analytikerne på forhånd hadde ventet med et overskudd på 4,2 milliarder milliarder dollar.

De neste ukene skal hundrevis av selskaper legge frem sine resultater for fjerde kvartal, noe som bevege aksjemarkedene både i USA og her hjemme.

Les også: (+) Fire grunner til at det kan gå galt i 2019

Gjennom store deler av 2018 leverte selskapene som inngår i den brede S&P 500-indeksen knalltall, ikke minst på grunn av Trump-administrasjonens skattekutt for bedriftene.

Men etter at selskapene på Wall Street så overskuddene vokse i det raskeste tempoet på åtte år ved forrige korsvei, venter nå analytikerne at veksten i resultater og omsetning bremset i fjerde kvartal, ifølge tall fra analyseselskapet FactSet.

Og vekstbremsen vil bli enda skarpere i de kommende kvartalene, hvis analytikernes prognoser slår til.

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea.

– Det er en normalisering av inntjeningsveksten. Vi har hatt to år med veldig høy inntjeningsvekst, som ikke kan fortsette, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea til E24.

 • Analytikernes prognose er at S&P 500-selskapene vil øke resultatet etter skatt med 10,6 prosent i fjerde kvartal fra fjerde kvartal i fjor ifølge FactSet. De faktiske resultatene blir vanligvis noen prosentpoeng høyere enn det analytikerne estimerer.
 • Til sammenligning var resultatveksten på 26 prosent i tredje kvartal, det høyeste siden 2010.
 • I første kvartal av 2019 ventes det at overskuddene vil vokse med 1,8 prosent, mens forventningene til resultatveksten i andre og tredje kvartal er på henholdsvis 2,9 og 3,6 prosent.

«Blodrøde» prognosekutt

Rein i Nordea peker på flere årsaker til utviklingen.

Effekten av skattekuttene fases etter hvert ut, en sterkere dollar rammer selskapenes inntjening i utlandet og lønnsomheten er allerede på høye nivåer, påpeker han.

– Høye marginer er vanskelig å forbedre spesielt når lønnskostnader og rentekostnader er på vei oppover. Så er det generelt svakere vekst i Europa, Asia og i løpet av året også svakere vekst i USA.

Gjennom høsten og vinteren har markedene vært preget av uro og børsfall. Pilene har pekt oppover på Wall Street så langt i 2019, men fra toppen i fjor er børsene fortsatt ned mer enn ti prosent.

Og analytikernes prognoser for fjerde kvartal blitt jekket kraftig ned, fra en antatt resultatvekst på 17 prosent tilbake i september, ifølge Wall Street Journal.

– Spørsmålet er hvor langt det kan falle før det stopper. Inntjeningsrevideringene har vært blodrøde og har brakt forventningene mye ned, sier Rein.

Nedjusteringene på Wall Street føyer seg inn et globalt bilde, ifølge Nordea-strategen, som sier at en global inntjeningsvekst på 15 prosent i 2018 er ventet å falle til rundt syv prosent i 2019.

Les også: Toppøkonom: Høy statsgjeld kan utløse «det store marerittet»

– En syretest for 2019

Lavere fart i Kinas økonomi var en av faktorene Apple skyldte på, da teknologikjempen måtte gi markedet beskjed om en sjelden salgssvikt som skapte bølger på verdens børser.

Les mer: Analytiker: – Det ser verre ut for Samsung enn Apple

Mads Johanessen er investeringsøkonom i Nordnet.

Også i andre deler av amerikansk næringsliv har selskaper måttet senke egne forventninger, deriblant flyselskapet Delta Air Lines og butikkjeden Macy's, noe som utløste kraftige aksjefall, ifølge WSJ.

Les også: Varehandel-verdier for 255 milliarder forduftet på Wall Street

– Kvartalsrapporteringen for fjerde kvartal blir en slags syretest for hvordan året 2019 blir, mener investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Han skriver i en e-post at handelskrig og svakere økonomiske statistikker ser ut til å ha «startet å bite på selskapenes resultater i slutten av 2018»

– Ser vi tegn til at selskapene leverer under forventning, kan vi få en meget volatil start på resultatrapporteringen, skriver Johannesen.

Han peker i tillegg på usikkerheten USAs finansminister Steven Mnuchin skapte i markedene, da han i desember kunngjorde at han hadde tatt en ringerunde for å sjekke tilstanden i de store bankene.

Les også

Nyttårsfesten er over på Wall Street: Falt etter fem dagers opptur

– Med bakgrunn i dette blir det meget spennende å se hva de store amerikanske investeringsbankene rapporterer. Leverer disse opp mot forventning, vil dette være en positiv nyhet for resten av rapporteringsperioden og forhåpentligvis vekke ny optimisme i markedet, skriver investeringsøkonomen.

Ser økt fare for korreksjon

Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning mener det amerikanske markedet er ekstra sårbart for en korreksjon i forkant av resultatsesongen fordi man mister en stor kjøper av aksjer, nemlig selskapene selv.

Stig Myrseth, investeringsdirektør i Dovre Forvaltning.

Ifølge Myrseth kjøpte selskapene i S&P 500-indeksen tilbake egne aksjer for nesten 800 milliarder dollar i fjor, et grep som er ment å øke avkastningen til aksjonærene.

Reglene i USA er imidlertid slik at selskapene ikke har lov til å gjøre tilbakekjøp hvis det er under en måned til rapportdato, noe som betyr at en stor aksjekjøper nå forsvinner for en stund, ifølge investeringsdirektøren.

– Hvis du ser på børskorreksjoner har de ofte vært i den stille perioden når selskapene ikke kan kjøpe tilbake egne aksjer, sier han.

– For min egen del er jeg litt lettere på foten i den stille perioden. Jeg ser frem til at de amerikanske selskapene er ute av den stille perioden.

Les også

Knallsterke jobbtall sendte Wall Street kraftig opp

Les også

Nyttårsfesten er over på Wall Street: Falt etter fem dagers opptur

Les også

Investorer tatt ut over 380 milliarder kroner etter børsuroen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Wall Street
 2. Nordea

Flere artikler

 1. Analytikerne venter største resultatfall siden 2016 på Wall Street

 2. Kraftig brems i resultatfesten på Wall Street

 3. Resultatsesongen: Analytikerne høvler prognosene på Oslo Børs

 4. Venter ny svak resultatsesong på Wall Street: – Må levere på inntjening de neste kvartalene

 5. Mot verste Wall Street-sesong på tre år: – Vil bli en thriller