Markedsuroen sprer seg: Oslo Børs faller tungt fra start

Etter tunge fall i USA og Asia, pekte pilene på Oslo Børs rett ned torsdag morgen. Senere har det bedret seg noe

TUNG START: Oslo Børs faller i takt med resten av verden torsdag morgen.
Publisert:

Hovedindeksen falt over 2 prosent i åpningen torsdag. Etter rundt to timers handel er mye av fallet hentet inn, og Hovedindeksen er ned 0,3 prosent.

Blant de ti mest omsatte aksjen er det rødt over hele linjen. Equinor topper listen med en svak nedgang på 0,05 prosent, etter å ha vært ned over en prosent tidligere på dagen.

Analysesjef Roger Berntsen i Netfonds pekte før åpning på at Børsen kunne bli preget av den internasjonale markedsuroen.

– De amerikanske børsene, med Nasdaq i spissen, falt tungt i gårsdagens handel, noe som vil prege de europeiske børsene i dag, inkludert Oslo Børs, skriver Berntsen.

Oljeprisen (brent spot) var litt ned for dagen ved åpning, men har senere steget. Ved 11-tiden ligger prisen på 76,24 dollar fatet, opp 0,82 prosent i dag.

Les også

Oljeprisen spiste opp Norwegians kostnadskutt

Kraftig DNB-fall

Flere av de børsnoterte selskapene har levert resultater torsdag morgen. Blant dem DNB. Bankens aksje faller 5,3 prosent etter to timers handel og er nest mest omsatt.

DNB tjente hakket mer i tredje kvartal, men analytikerne hadde sett for seg et større overskudd.

DNB fikk et resultat etter skatt på 5,7 milliarder kroner i tredje kvartal, mot 5,6 milliarder i tilsvarende kvartal i fjor.

Les også

DNB øker resultatet – tjente 5,7 milliarder

Norwegian-hopp

I samme periode gikk netto renteinntekter til 9,2 milliarder kroner fra 9 milliarder, mens de samlede inntektene falt til 12,5 fra 12,9 milliarder.

Netto renteinntekter er forskjellen på det banken selv betaler for å låne penger og det kundene betaler når de låner av banken.

Gjensidige på sin side faller over 4 prosent i åpningen.


Norwegian-aksjen falt fra start, men stiger deretter torsdag. Flyselskapet la på morgenkvisten frem tall for årets tredje kvartal.
Aksjen er opp 9,63 prosent til 199,25 kroner klokken 11.
– Det er gledelig å legge frem et godt resultat med reduserte enhetskostnader til tross for en sterk vekst, ikke minst internasjonalt, sier konsernsjef Bjørn Kjos i en uttalelse.

– Frykten er til å ta og føle på

Asiatiske børser har falt kraftig torsdag, etter panikkartet nedsalg på Wall Street onsdag. I Asia endte dagen slik:

  • Nikkei i Tokyo falt 3,72 prosent – stengt
  • Hang Seng i Hongkong falt 1,01 prosent
  • Koreanske Kospi falt 1,63 prosent
  • Shanghai Composite endte flatt
  • STI i Singapore falt 0,84 prosent
  • ASX 200 i Sydney falt 2,83 prosent

– Frykten er til å ta og føle på i aksjemarkedet akkurat nå, skriver markedsstrateg Greg McKenna McKenna Macro i et notat torsdag.

– Dette kan bli mye verre før det blir bedre. Kollaps skjer etter fall. Det er faren.

Fallet på globale børser startet onsdag kveld, da Nasdaq-indeksen stupte 4,5 prosent. Nøkkelindeksene S&P 500 og Dow Jones falt henholdsvis 3,09 og 2,41 prosent. Dow Jones-indeksen ligger nå lavere enn i starten av 2018.

Les også

Sterkeste tall på fire år fra Equinor

Nasdaq offisielt i korreksjon

Nasdaq-indeksen passerte onsdag den offisielle definisjonen for korreksjon, ved at den har falt over 10 prosent siden toppunktet tidligere i år.

Marketwatch beskrev onsdag kveld avslutningen på Wall Street som panikkartet. Ved bruk av NYSE ARMS-indeksen, som normalt stiger når det brede markedet faller. Verdier på indeksen over 2.000 blir betraktet som panikk. Onsdag kveld var nivået helt oppe i 2.200 poeng.

Markedet er ifølge Bloomberg bekymret for at selskapsresultatene og den økonomiske veksten når toppen. Samtidig kan investorer vente seg høyere amerikanske renter, noe som vil gi økte lånekostnader.

Samtidig kom det tall fra amerikanske myndigheter onsdag som viste at boligsalget i landet er på sitt tregeste på to år.

I tillegg påvirker usikkerhet rundt konsekvensene av Khashoggi-drapet og Italias budsjettplan til EU markedet.

Publisert:

Her kan du lese mer om