Utbyttefest på Oslo Børs - allerede passert fjoråret

Med over to måneder igjen av året har selskapene på Oslo Børs allerede betalt mer i utbytte enn i hele fjor. 

KAN BLI TOPPÅR: Utbyttebetalingene kan passere 2014, som er et toppår hittil.
 • Eivind Bøe
 • David Bach
Publisert: Publisert:

Selskapene som er notert på Oslo Børs har så langt i 2018 betalt ut det høyeste beløpet i utbytte siden rekordåret 2014.

Etter torsdagens melding om Telenor-utbytte, er det ifølge Børsen betalt ut 93,6 milliarder kroner fra de børsnoterte selskapene.

Flere selskaper ventes å dele ut utbytte også i fjerde kvartal.

Dermed kan rekorden fra 2014 ryke. Aldri før eller senere har det blitt betalt ut mer enn dette året, da utbytteutbetalingene var på 106,1 milliarder kroner.

Telenor er det selskapet som har betalt ut mest utbytte i år, med en utbetaling på 18,38 milliarder kroner, tett fulgt av Equinor og med DNB på tredje plass.

Økonom: – Fortsatt gunstig å sitte med aksjer

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet sier hovedårsaken til utbyttefesten er den gode inntjeningen fra de største selskapene.

– Inntjeningen har vært veldig god, så selskapene har hatt handlefrihet til å betale mer i utbytte. Så er det gjerne sånn at det du gjør med overskuddslikviditeten enten er å bruke den på vekst eller å utbetale utbytte. Og hvis du ser på for eksempel Telenor, så er vekstmulighetene begrenset for et så stort selskap, så da velger de heller å betale utbytte, forklarer Johannesen.

Etter det er det inntjeningen som avgjør, fremholder han.

– Det er den store driveren, ja. Så er det klart at den lave renten hjelper på attraktiviteten til selskapene, og når de betaler høye utbytter og det er lav alternativ avkastning i det lave rentemarkedet, så er det gunstig å ligge i aksjer.

Les også: Dette er de beste utbytteaksjene (Dine Penger+)

Investorene ser an tiåringen

Avveiningen mellom å bli værende i aksjemarkedet og å gå over til rentemarkedet avhenger i stor grad av «verdens viktigste rente» – den amerikanske tiåringen.

– Det blir en avveining med tanke på om du får 4-5 prosent i aksjer, og fortsatt under 3 prosent i obligasjoner, så er det å ligge i aksjer fortsatt attraktivt. Men renten vil jo etter hvert nå et nivå som gjør at det er veldig mange «sikre penger», for eksempel pensjonskasser, som vil flytte pengene over i rentemarkedet.

– Bank of America, som har gjort en «fund management survey», fant at denne transformasjonen begynner når tiåringen er på 3,26 prosent, oppover fra det skiftet.

Per i dag er tiåringen på 3,15 prosent, og derfor er snittutbyttet på de store aksjene fortsatt høyere enn renten, forklarer Johannesen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette ser forvalterne etter når de velger utbytteaksjer

 2. Betalt innhold

  Slik velger du børsens beste utbytteaksjer

 3. Betalt innhold

  Dette må du vite om «verdens viktigste rente»

 4. Betalt innhold

  Utbyttefesten er i gang – få full oversikt og ekspertenes aksjetips

 5. Betalt innhold

  Børsgigantene banker på døren – og vil kjøpe tilbake aksjene sine