Børsras i Saudi-Arabia etter Trump-uttalelse

Nye uttalelser fra Donald Trump om den forsvunne journalisten sender hovedindeksen i Saudi-Arabia kraftig ned søndag.

SPENT: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman besøkte i mars president Donald Trump, men saken om Saudi-Arabias mulige drap på en journalist på konsulatet i Istanbul kan få konsekvenser for kongedømme. Her er de to avbildet i det ovale kontor.

Foto: Jonathan Ernst Reuters
  • Marius Lorentzen
  • NTB
Publisert:

Hovedindeksen på Saudi-Arabias børs (Tadawul All Share Index) faller over fem prosent ved åpningen søndag, og dermed er hele oppgangen i år utradert, melder blant andre Omni Ekonomi og AFP.

På det meste var indeksen ned rundt syv prosent, men utover dagen har den hentet seg noe inn og endte ned 3,51 prosent.

Børsfallet kommer på toppen av markedsusikkerheten som sendte børsen i Saudi-Arabia og børser verden over ned, blant annet på grunn av en stigende amerikansk statsrente.

Søndagens nye børsfall kommer etter Donald Trump nå har uttalt seg om Saudi-Arabia etter at den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi forsvant etter å ha gått inn i det saudiske konsulatet i Istanbul.

I et intervju med 60 Minutes på CBS i helgen uttalte president Donald Trump at man nå undersøker hva som har skjedd, og at Saudi-Arabia vil få en «betydelig straff» hvis det viser seg at de står bak forsvinningen av journalisten.

Les også

Trump: tåpelig å stoppe våpensalg til Saudi-Arabia

Presidenten uttalte også at saken er spesielt ille siden det er snakk om et mulig drap av en journalist.

Trump sa samtidig at han ikke mener saken bør føre til at Saudi-Arabias store våpenkjøp fra USA bør stanses, fordi han tror det «bare straffer oss selv».

Det mistenkes at Khashoggi ble torturert og drept på konsulatet, noe som har ført til at både tyrkiske, amerikanske og andre myndigheter har lagt et sterkt press på saudiske myndigheter. Flere internasjonale toppledere har også distansert seg fra regimet og kansellert møter i kjølvannet av saken.

Søndag kom regjeringen i Saudi-Arabia med en uttalelse der de lover å slå tilbake hvis andre land forsøker seg på press og sanksjoner etter forsvinningen til journalisten Jamal Khashoggi.

– Kongedømmet bekrefter sin totale avvisning av enhver trussel og forsøk på å undergrave det, heter det i en uttalelse søndag fra det statlige nyhetsbyrået SPA.

I uttalelsen vises det spesielt til «trusler om å innføre økonomiske sanksjoner og bruk av politisk press».

CBS har lagt ut klipp fra intervjuet med Trump, som vises i sin helhet søndag kveld amerikansk tid.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Donald Trump

Flere artikler

  1. Saudi-Arabia lover å svare på Khashoggi-sanksjoner

  2. Børsraset i Saudi-Arabia fortsetter etter nye opplysninger om journalist-drap

  3. Toppflukt fra Saudi-konferanse etter journalistforsvinning

  4. CIA mener Saudi-Arabias kronprins bestilte Khashoggi-drap

  5. Drapspåstander truer saudiske planer: Toppsjefer dropper viktig møte