Ti år siden Oljefondets Lehman Brothers-drama: Kunne tapt 100 milliarder

Oljefondet risikerte stortap da storbanken Lehman Brothers gikk mot konkurs for ti år siden. Det ble et kappløp med tiden.

HEKTISKE DAGER: For nøyaktig ti år siden risikerte Oljefondet og direktør Yngve Slyngstad å gå på en milliardsmell. Investeringsbanken Lehman Brothers var på randen av konkurs, og Oljefondet var i en kamp mot klokken for å unngå stortap.

Foto: Trond Solberg, VG
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

NB! Saken er endret etter første gangs publisering: Oljefondet opplyser at fordi sikkerheten var av god kvalitet, var det liten risiko for å tape hele fondets eksponering på over 100 milliarder kroner i Lehman Brothers, slik E24 først skrev.

NORGES BANK (E24): Søndag 14. september 2008 ble en rekke ansatte i Oljefondet ringt opp og bedt om å komme på jobb.

Det skjedde samtidig med at myndigheter og finansaktører i USA forhandlet om å redde storbanken Lehman Brothers og andre finansaktører, som var i trøbbel etter spekulasjoner i boligmarkedet, som begynte å kollapse.

– Hver eneste helg hele den sommeren så var det telefoner om en eller annen finansinstitusjon som hadde problemer, sier direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management til E24.

Med sine kontakter hadde Oljefondet bedre innblikk enn de fleste andre i hvilke diskusjoner som pågikk om de ulike kriserammede bankene og investeringsbankene. Og den helgen for nøyaktig ti år siden var det noe som ikke stemte.

– Den følelsen jeg fikk den helgen var at her er noe annerledes, det er større usikkerhet. Det fikk meg til å tenke at det ikke ville gå, sier Slyngstad.

– Jeg bestemte meg om kvelden på lørdagen. Søndag ringte vi rundt og fikk alle inn på kontoret. I løpet av ettermiddagen var stort sett alle på plass, sier han.

100 milliarder på spill

Egentlig var Oljefondets eierskap i Lehman Brothers begrenset. Ved inngangen til 2008 eide fondet rundt 500 millioner kroner i Lehman-aksjer og 4,4 milliarder kroner i Lehman-obligasjoner.

Men det stod enda større verdier på spill denne søndagen. I tillegg til eierskapet hadde Oljefondet nemlig lånt ut store summer til Lehman, blant annet i form av aksjer og kortsiktige lån med sikkerhet.

– Det virkelig store var at vi hadde mange utestående kontrakter med dem, repokontrakter (gjenkjøpskontrakter, journ.anm.) og tilsvarende for mer enn 100 milliarder kroner, sier Slyngstad.

Høsten 2008 tilsvarte det rundt fem prosent av fondets verdi på noe over 2.000 milliarder kroner.

– Det er enormt store beløp, men du må ha slike kontrakter med noen investeringsbanker. Og her hadde jo alle investeringsbanker problemer. I tillegg var det utlån av aksjer, vi hadde for eksempel lånt ut store deler av våre japanske aksjer til Lehman, sier Slyngstad.

Skulle selge alt

Men Lehman hadde stilt verdier i pant for kontraktene, og det ga Oljefondet mulighet til å begrense tapene.

Allerede fredagen før Lehman-konkursen hadde de ansatte i fondet diskutert hva de kunne gjøre hvis det gikk galt. Oljefondet er en liten og tett sammenvevd organisasjon, og alle visste hva de skulle gjøre.

– Det vi fant ut den søndagen var at vi skulle handle som om Lehman allerede hadde gått konkurs, og selge alt vi hadde fått som sikkerhet, sier Slyngstad.

Skyldte penger til Lehman

Samtidig som Slyngstad samlet sine folk i Oslo, satt New York Federal Reserve-sjef Timothy Geithner og USAs finansminister Hank Paulson i møter med finansbransjen om krisen i blant andre forsikringsselskapet AIG og Lehman Brothers.

AIG ble reddet, men ikke Lehman.

Den 15. september 2008 gikk Lehman Brothers konkurs, en hendelse som av mange regnes som en utløsende faktor til finanskrisen som herjet verden høsten 2008 og utover.

Men da hadde de ansatte i Oljefondet solgt unna det de kunne av pant. Faktisk så mye at fondet endte opp med å betale noe tilbake til Lehmans konkursbo.

– Vi endte faktisk opp med å betale 3,4 milliarder kroner til konkursboet ett år senere, fordi vi hadde solgt sikkerheten, og da vi tok motpostene endte vi opp med å skylde Lehman penger, sier Slyngstad.

Visste ikke om konkursen

Oljefondets leder har hyllemetere med bøker om finanskrisen hjemme, men synes fortsatt det er litt merkelig at Lehman Brothers gikk konkurs, mens aktører som Merrill Lynch og AIG ble reddet.

– Sett i ettertid var det kanskje litt overraskende og underlig at de lot en bank gå, når de både før og etter drev og reddet alle andre i stor skala. Det var ikke helt åpenbart at Lehman ville gå over ende. De fleste ville nok si at det var usannsynlig, helt til den helgen kom, sier han.

– Flere har spurt meg om jeg visste at Lehman Brothers ville gå konkurs. Nei, jeg visste ikke det. Vi måtte bare foreta en gjetning. Det var jo egentlig usannsynlig, sier Slyngstad.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Finanskrisen
 2. Oljefondet
 3. Yngve Slyngstad

Flere artikler

 1. Fryktet enda verre krise

 2. Så mye må markedet falle før Slyngstad ser kjøpsmulighet

 3. Betalt innhold

  Ti år siden finanskrisen: Da verden sto stille

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljefondets avkastning kraftig i minus

 6. Nicolai Tangen blir ny sjef i Oljefondet