Rec Silicons «hvite ridder» sikter seg inn på Det hvite hus

Guvernøren i delstaten Washington, Jay Inslee, har de siste årene skrevet flere brev til Det hvite hus og Beijing for å redde Rec Silicon. Nylig sa han at han stiller som kandidat i presidentvalget i 2020 i USA.

PÅ SPAREBLUSS: Arbeider ser ut over silisiumfabrikken til Rec Silicon i Moses Lake i delstaten Washington. Fabrikken kjører på 25 prosent av kapasitet, som en følge av utestengelse av eksport til Kina.

Foto: Rec Silicon, Pressefoto
  • Johan Nordstrøm
Publisert: Publisert:

Den norske silisiumprodusenten har med sin gigantfabrikk i Moses Lake i delstaten Washington blitt fanget midt i handelskonflikten mellom USA og Kina.

Handelskonflikten i solindustrien mellom USA og Kina har i årevis gitt det Oslo Børs-noterte solselskapet vanskelige markedsforhold. Selskapets produksjon i USA er fortsatt utestengt fra det viktige kinesiske markedet.

Uten tilgang til det kinesiske markedet kjører den topp moderne fabrikken i Moses Lake i delstaten Washington kun på 25 prosent av kapasitet.

Les også: (+) Fanget i stormaktenes brytekamp: Kan Rec Silicon reddes?

Mener Trump ødelegger markeder i verdensklasse

Jay Inslee.

Foto: Elaine Thompson AP

I delstaten Washington er guvernør Jay Inslee veldig bekymret for forholdet mellom USA og Kina. I flere brev til Det hvite hus og Beijing har han bedt partene om å bygge ned handelshindringene.

– President Trumps uberegnelige og unilaterale handlinger underminerer alt vi har gjort for å bygge opp markeder for produkter i verdensklasse, svarte guvernør Inslee i november i en e-post til E24.

Etter å ha sagt at han stiller som kandidat i presidentvalget i 2020 i USA, sier han at hans første prioritet er global oppvarming.

– Et uendelig antall jobber kan opprettes i klimaet-arenaen, sier Inslee til avisen The Atlantic.

Slik han gjort i delstaten Washington, planlegger han på et nasjonalt plan å foreslå en blanding av offentlige investeringer og incentiver for å anspore andre investeringer.

Samt legge restriksjoner på kraftverk og utslipp, og sette i verk programmer for å fremme forskning og utvikling og jobbvekst.

Les også: (+) Rec Silicon-fallet er intet annet enn en tragedie

– Handelskonflikten mellom USA og Kina har vært avgjørende

Jens Ulltveit-Moe, som er største eier i solselskapet Rec Silicon, mener at amerikansk politikk er helt vesentlig for selskapet.

– Handelskonflikten mellom USA og Kina har vært avgjørende for selskapet, som har måttet si opp 600 personer. Og selskapet har måttet redusere produksjonen dramatisk, sier Ulltveit-Moe til E24.

– Guvernør Inslee har vært en venn av Rec Silicon. Hans klimaengasjement er bra, og jeg ønsker ham lykke til. Hva hans presidentkandidatur betyr er i det blå, sier Ulltveit-Moe.

Han understreker at det er mange med i racet på demokratenes side, og at de fleste av disse har et klimaengasjement.

Les også

Ulltveit-Moe mener Trumps tollgrep eskalerer solkrigen: – For oss i Rec er dette en skuffelse

– Det er få bedrifter som har vært mer påvirket av handelskonflikten mellom USA og Kina enn Rec Silicon. Det skyldes at 80 prosent av silisium-markedet er i Kina, sier Ulltveit-Moe.

Samtidig peker han på at de neste to årene er det Donald Trump som er avgjørende.

Søndag landet en amerikansk delegasjon i Beijing for å møte kinesiske myndigheter i samtaler mandag og tirsdag.

Samtalene blir det første direkte møtet mellom de to landene etter at presidentene Donald Trump og Xi Jinping ble enige om en «våpenhvile» i handelskrigen.

Les også

Har tapt en halv milliard på Rec i år

Les også

Rammes av Kinas solgrep

Les også

Rec tar kjempesmell – skylder på handelskrig

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rec Silicon
  2. Jens Ulltveit-Moe
  3. Donald Trump

Flere artikler

  1. Rec Silicon-sjefen tror på løsning i handelskrigen under G20-møtet

  2. Trump hyller handelsforhandlingene mellom Kina og USA

  3. Takker Trump: Rec Silicon opprettholder Moses Lake-drift

  4. Annonsørinnhold

  5. Rec Silicon henter penger

  6. Slik svarer guvernørene på Trumps gjenåpningsplan