Flygerforbund bryter forhandlinger med Ryanair

Nok en gang koker det i forhandlingene mellom Ryanair og de ansatte. Norsk Flygerforbund kaller selskapets oppførsel uakseptabel.

KAN BLI STREIK: Ryanair toppsjef, Michael O'Leary, må forberede seg på at også 2019 kan by på streik for Europas største lavprisselskap.
Publisert: Publisert:

Årsaken til at flere europeiske flygerforbund bryter forhandlinger med Ryanair, er at selskapet skal ha truet kabinansatte og piloter med at å stenge baser og nedskalere virksomheten i landet hvis de ansatte ikke underskriver nye avtaler, ifølge Norsk Flygerforbund.

– Å true med å stenge baser og nedskalere selskapets virksomhet ser vi på som ufine trusler for å presse Ryanairs ansatte til å underkaste seg det selskapet dikterer, sier Yngve Carlsen, forbundsleder i Norsk Flygerforbund i en pressemelding.

Til E24 sier forbundets 1. nesteleder Jack Netskar at det kan gå mot streik også i 2019 for lavprisselskapet.

Netskar mener det ikke foregår reelle forhandlinger mellom selskapet og de ansatte, og at det står i kontrast til selskapets egne uttalelser om at man nå har oppnådd et positive partsforhold med både piloter og kabinansatte.

Ryanair har ikke svart på E24s henvendelser onsdag.

Les også

Ryanair kåret til Storbritannias verste flyselskapet

Destabiliserer europeisk luftfart

Europas største lavprisselskap ble rammet av storstreik i fjor, da både piloter og kabinansatte sørget for at hundrevis av fly ble stående på bakken.

I juli alene ble over 100.000 passasjerer rammet da streikende Ryanair-ansatte sørget for 600 kanselleringer på bare to dager.

Det førte til at Ryanair til slutt gikk med på forhandlinger med fagforeninger, og undertegnet i mange land tariffavtaler for de ansatte.

– At Ryanair ikke vil samarbeide med fagforeninger eller følge spilleregler i arbeidslivet kan bli en betydelig destabliserende faktor for både selskapet og europeisk luftfart i 2019, sier Carlsen.

Ryanair har ingen baser i Norge, men Norsk Flygerforbund sier oppførselen fra selskapet er så ille at man ønsker å vise solidaritet med sine kolleger i Europa.

Det er ikke kjent nøyaktig hvilke to flygerforbund som bryter forhandlinger med flyselskapet, men Reuters skriver at det skal dreie seg om minst to store europeiske land.

Les på E24+

Det går mot en kjølig vinter for europeiske flyselskaper

Truet spanske piloter

Selskapet som har begynt forhandlinger i flere land, håpet å få i boks flere avtaler i løpet av mars.

Et eksempel på trusler er spanske piloter og kabinansatte som ble truet med at baser på Kanariøyene ble lagt ned, om man ikke underskrev ny tarfiffavtale innen 18. juni, opplyser Norsk Flygerforbund.

Det skal også være eksempler på at baser i Nederland og Tyskland ble lagt ned etter harde forhandlinger mellom selskapet og de ansatte i fjor.

I desember 2017 truet også Ryanair med å innføre sanksjoner mot piloter på Dublin-basen dersom de ble med i fagforeninger.

Publisert:

Her kan du lese mer om