Gir seg på bunn

Kjell Aamot overlater til etterfølgeren å berge Schibsted gjennom den verste krisen i manns minne. Mediegiganten har falt 86 prosent i verdi fra toppen.

GÅR AV: Kjell Aamot, konsernsjef i Schibsted.
Publisert:

På høyden i 2007 tronet Schibsted-sjef Kjell Aamot over et medieimperium verdt over 20 milliarder kroner. I går var verdien av det skadeskutte konsernet bare 2,7 milliarder.

Aamots visjoner gjennom 20 år har sendt selskapet til himmels og knallhardt ned på jorden i igjen. Flere ganger. Men etter at han går av senest 1. mars neste år, må en ny mann eller kvinne bringe Schibsted gjennom den verste mediekrisen i manns minne.

Mens Aamot i går siktet seg inn mot en fredagskveld med middag og kjølig champagne, kom det melding om at 25 stabsansatte i konsernet må lete etter andre jobber.

Etterfølgeren får altså nok å hanskes med.

– Vi ser etter eksterne og interne kandidater i Norge og Sverige, sier styreleder Ole Jacob Sunde om jakten på en ny leder.

Aamot er selv tilhenger av en etterfølger fra egne rekker, uten at han peker ut nestemann direkte.

Stedfortrederen
Schibsteds konserndirektør Birger Magnus regnes som den fremste interne kandidaten til å overta etter Kjell Aamot. Den tidligere McKinsey-partneren og sivilingeniøren Magnus er nå Aamots stedfortreder.
Også svenske Gunnar Strømblad, som leder Schibsteds store virksomhet i Sverige, nevnes som en mulig konsernsjef. Siviløkonomen har ledet både Aftonbladet og Svenska Dagbladet på den administrative siden.
I den yngre generasjonen Schibsted-direktører nevnes Rolv Erik Ryssdal, som leder Schibsted Classified Media, og Aftenpostens administrerende direktør Kristin Skogen Lund, som også sitter i styret i Orkla.
–Kjell Aamot er en visjonær. Nå er det konsolidering som gjelder, sier analysesjef og Schibsted-kjenner Atle Vereide i meglerhuset SEB Enskilda. Det betyr: Det er ikke tiden for å satse nytt og stort i Schibsted. Nå gjelder det å redde det man har. Det vil skje med ny konsernsjef.

Fet pensjon
Mens den nye Schibsted-sjefen skal hanskes med gjelden etter forgjengerens oppkjøpsraid, skal Aamot selv nyte sitt otium med fet pensjon: Han beholder 3-millionerslønnen frem til 2012. Deretter får han 66 prosent av dette ut livet. Aktuar og daglig leder Petter Olav Pripp i Nordic Insurance Administration anslår verdien av pakken til pluss minus 22 millioner, med normale renteforutsetninger.
Aamots opsjoner har falt mot bunnen med Schibsted-kursen, og er verdt 4,9 millioner kroner med dagens lave kurser.
–Har du fått noen som helst signaler fra styret om at det var på tide å trekke seg?
–Nei. Jeg ville betrakte det som et nederlag hvis jeg ikke kom styret i forkjøpet, sier Aamot.
Styreleder Sunde, av Aamot konsekvent omtalt som "formannen", gir samme versjonen.
–Kjell kom til meg i januar og innledet en diskusjon. Han ønsket å bli avløst som konsernsjef.
–Prøvde du å overtale ham til å fortsette?
–Når en mann har stått 20 år i stillingen, så synes jeg det ikke er riktig å prøve å overtale, sier Sunde.

Tar risiko
Under Aamots ledelse har Schibsted ekspandert fra 2000 ansatte med 2 milliarder kroner i omsetning i 1989, til rundt 14 milliarder og 9000 ansatte nå. Det har ikke skjedd uten å ta sjanser.
–På en skala med ingen risiko til venstre og full risiko til høyre, er jeg nok nærmere den til høyre. Hvis du skal utvikle et selskap, så kommer du ikke videre hvis du ikke tar risiko, sier Aamot.

Har bare kolleger
Aamot er kjent for sine kule briller og utradisjonelle sko. Heller ikke i går var brillene tilfeldig valgt.
–Jeg tok noen briller som ikke var så tradisjonelle som de jeg har brukt den siste måneden. Jeg tok et par brilleprøver i går kveld, jeg må innrømme det.
På pressekonferansen la han ikke skjul på at livet på toppen har vært hardt.
–Jeg har ikke venner, bare kolleger og familie, sa Aamot.

Les også:

Les flere nyheter på E24

Publisert:

Her kan du lese mer om