Rekordhøy laksepris ga brennhett kvartal for oppdrettsselskaper på Oslo Børs: – Prisnivået representerer toppen

En «perfect storm» er på vei, og lakseprisene kan falle så mye som 40 prosent. Norske oppdrettsselskaper er inne i en historisk høykonjunktur, men en av landets fremste sjømatanalytikere spår priskrakk.

SKYLDES HØY PRIS: Flere oppdrettsselskaper melder torsdag om rekordhøye driftsresultater. – Dette er fantastiske resultater som utelukkende skyldes høy pris, sier sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.
 • Jan Lilleby
 • NTB
Publisert:

Sjømatanalytikerne har det torsdag travelt når både Marine Harvest, Grieg Seafood, Lerøy og Austevoll legger frem resultatene for andre kvartal på en og samme dag.

Av de fire selskapene som i dag presenterte resultater for andre kvartal kunne tre slå til med rekordsterk drift:

 • John Fredriksens Marine Harvest oppnådde et operasjonell driftsresultat (EBIT) på nesten 150 millioner euro. Det operasjonelle driftsresultatet i oppdrettsgiganten har aldri vært bedre.
 • Omsetningen i Lerøy Seafood Group endte på drøye 4,2 milliarder kroner mens driftsresultatet tikket inn på 760 millioner kroner. Aldri før har selskapet hatt så høy omsetning og høyt driftsresultat.
 • Regnskapet til Grieg Seafood viser at det bergenske oppdrettsselskapet hadde sitt beste kvartal noensinne med et driftsresultat (EBIT) på 312 millioner kroner.

Sjømatanalytiker Alexander Aukner i DNB Markets mener det er gledelig at etterspørselen holder seg, til tross for de høye prisene.

SJØMATANALYTIKER: – Vår vurdering er at prisnivået vi ser i andre kvartal i år, representerer toppen, sier Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

– Fantastiske resultater

– Godt å høre at etterspørselen fortsatt er sterk til tross for de høye prisene, skriver Aukner i en kort tekstmelding til E24.

Sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets deler oppfatningen om at sektoren har vært i godt driv i andre kvartal, men fremhever kostnadsutviklingen.

– Dette er fantastiske resultater som utelukkende skyldes høy pris. Kostnadene til selskapene har vist en ugunstig utvikling. De øker med mer behandling av lakselus, tapt tilvekst og økt dødelighet. Den svake norske kronen har også økt kostnadene til fôr, sier Giskeødegaard til NTB.

Spår priskrakk

I går viste statistikk fra SSB at eksportprisen for en kilo fersk oppdrettslaks i forrige uke var 59,61 kroner, og andre uken i juli var rett i overkant av 70 kroner.

Høyere enn det har lakseprisen aldri vært.

– Vår vurdering er at prisnivået vi ser i andre kvartal i år, representerer toppen, sier Giskeødegaard til NTB.

– Både i kvartalene som kommer, og litt inn i neste år tror vi prisene vil være lavere. Vi vil fortsatt se fantastiske priser, men den eksepsjonelle pristoppen vi så i andre kvartal, vurderer vi som ett engangstilfelle.

Mandag opplevde sjømataksjene på Oslo Børs et bredt fall, i kjølvannet av at Nordea Markets sendte ut en rapport der meglerhuset nedgraderer hele sektoren.

– Etter et kvartal med betydelig underdekning fra Norge står vi ved foten av den største sekvensielle volumøkningen siden 2011. Oppgangen vil sikte seg inn mot markeder med fallende etterspørsel og svak absorberingsevne, sto det å lese.

– Derfor forventer vi et prisfall på 40 prosent fra toppen, og et volatilt prisbilde i de kommende månedene, sto det videre rapporten som har fått navnet «Seafood: A perfect storm is brewing».

(Saken fortsetter under grafen.)

FALLER: Grafen representerer utviklingen i Sjømatindeksen ved Oslo Børs siden midten av juni. På to måneder har indeksen falt med 6,3 prosent.

DNB Markets: – Fortsatt bull

Den eksepsjonelle lakseprisen skyldes ifølge Nordea Markets veldig lav tilgang på laks på verdensmarkedet. Først og fremst på grunn av at chilenske lakseprodusenter fikk en alvorlig smell på grunn av algeoppblomstring.

– Men det er også problem med mangel på vekst i Norge, kombinert med at de norske produsentene i fjor måtte ta ut mye småfisk på grunn av lus. Denne fisken skulle egentlig vært slaktet som større fisk i første halvår i år, sier Giskeødegård.

I likhet med Nordea Markets mener DNB Markets at prisbildet kan utvikle seg svakere den neste tiden, men sistnevnte ser ut til å være hakket mer optimistisk

– Vi er fortsatt bull, men venter kortsiktig svakhet på pris på grunn av volumvekst i andre halvår. Valuta er også verdt å følge nøye med på, sier Aukner.

Les også

100.000 laks døde i Marine Harvest-anlegg

Les også

Sjømatanalytiker: Brygger opp til en perfekt storm

Les også

Frykt for laksepriskollaps tynget Oslo Børs

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Sjømat
 2. Grieg Seafood
 3. Austevoll Seafood
 4. Mowi (tidl. Marine Harvest)
 5. Lerøy Seafood Group

Flere artikler

 1. Disse lakseaksjene tror analytikerne mest på

 2. Betalt innhold

  Overrasket over suget etter laks

 3. Kostnadshopp i oppdrettsnæringen bekymrer analytikere

 4. Ser mer fisk i markedet – svinger igjen slaktekniven over lakseaksjene

 5. Fortsatt sprell i lakseaksjene: Venter gode tall