Norwegians britiske datterselskap nektet midlertidig flytillatelse i USA

Norwegian får ikke midlertidig flytillatelse i USA for sitt britiske datterselskap. Behandlingen av søknaden om en permanent tillatelse fortsetter, sier selskapet selv. Oppdatert!

USA-SUKSESS: Norwegian har tjent gode penger på USA-rutene sine.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • Johan Hammerstrøm
Publisert:

Norwegians britiske datterselskap, Norwegian Air UK (NUK), har ikke fått godkjent sin søknad om midlertidig flytillatelse i USA.

Dette kommer frem i en uttalelse fra det amerikanske samferdselsdepartementet Department of Transportation, DOT.

Ifølge Wall Street Journal sier myndighetene at de trenger mer tid på å behandle søknaden fra Norwegians britiske datter.

Norwegian har fra før av søkt amerikanske myndigheter om en permanent flytillatelse, en såkalt «foreign air carrier permit», for sitt irske datterselskap Norwegian Air International (NAI) i over to og et halvt år.

Meldingen fra nyhetsbyrået Dow Jones, som først ble gjengitt på E24 torsdag kveld presiserte ikke at det var Norwegians britiske datterselskap, NUK, som hadde fått avslag om en midlertidig flytillatelse i USA.

Siden har Norwegians kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik sendt ut en melding hvor det presiseres at det er NUK det er snakk om

Søknaden for det britiske datterselskapet er altså en annen og separat søknadsprosess enn den mye omtalte prosessen for det Dublin-registrerte NAI.

Les også

Irsk toppolitikere presser Obama for å få Norwegian-ja i USA

Omstridt

«Dagens beslutning innebærer at departementet vil bruke enda mer tid på å behandle søknaden om en permanent flytillatelse for Norwegian Air UK.», skriver Norwegian i pressemeldingen sendt ut sent torsdag kveld.

«Tillatelsen vil være den samme som Norwegian allerede har i morselskapet Norwegian Air Shuttle. DOT har ikke innvilget søknaden fra NUK om midlertidig tillatelse», heter det videre.

Les også

USA har brukt to år på å behandle Norwegians søknad - nå kan de hale ut tiden igjen

Norwegians søknader om flytillatelse for datterselskapene, og da spesielt irske NAI som er ment å ha en navfunksjon i selskapets langdistansesatsing, er møtt med sterk kritikk.

Kritikerne mener Norwegian vil uthule internasjonale arbeidsrettigheter ved å bruke kabinpersonale fra lavkostland. Selskapet har gjentatte ganger avvist dette.

Kan fortsatt fly

Norwegian er ikke avhengig av tillatelsene for hverken NAI eller NUK for å kunne fly til og fra USA, da de i dag opererer med en norsk driftstillatelse som har alle flyrettigheter.

Skal de imidlertid fly på de britiske og irske datterselskapene, må de imidlertid få tillatelse for disse. Det er dette man fortsatt venter på.

«NUK må imidlertid ha en permanent tillatelse fra amerikanske myndigheter for å fly på den britiske driftstillatelsen til USA. Britiske myndigheter har gitt sterk støtte til NUKs rett til flytillatelse i tråd med Open Skies-avtalen», skriver Norwegian i pressemeldingen som omhandler dagens avslag for det ritiske datterselskapet.

Norwegian har klart å skape mange overskrifter i USA med sine søknader, og motstandernes påstander om uthuling av ansattes rettigheter.

Både Hillary Clinton og Bernie Sanders har gått ut og sagt at Norwegian ikke burde få flytillatelse i USA. Det samme har flere store internasjonale fagforeninger.

Les også

Norwegians kjempesatsing får klimakritikk

Les også

Norwegian får bruke utenlandsk besetning på norskregistrerte fly

Les også

SAS til angrep på Norwegians USA-tillatelse

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian

Flere artikler

  1. Norwegians britiske datterselskap får foreløpig USA-ja

  2. Norwegian rett til værs

  3. Derfor har Norwegian kjempet så lenge for USA-ja

  4. Kjos får et endelig ja fra USA

  5. Ber Trump stoppe Kjos