Marine Harvest med tidenes beste driftsresultat i andre kvartal 2016

Oppdrettsgiganten Marine Harvest i Bergen leverer rekordtall for andre kvartal, men konsernsjefen er bekymret for at kostnadene skal løpe løpsk. 

REKORD: Aldri før har Marine Harvest presentert et bedre driftsresultat. – Til tross for rekordhøye laksepriser, har produksjonskostnadene blitt uakseptabelt høye og kostnadstrenden er ikke tilfredsstillende, sier konsernsjefen.
Publisert:

– Priser vi aldri har sett før, samt sterk etterspørsel og redusert tilbud, har ført til at vi oppnådde rekordhøyt operasjonelt driftsresultat, sier Alf-Helge Aarskog, konsernsjef i Marine Harvest.

Oppdrettsgiganten, der John Fredriksens Geveran Trading kontrollerer mer enn 16 prosent av aksjene, oppnådde et operasjonelt driftsresultat (EBIT) på 149 millioner euro i andre kvartal 2016.

Det er en oppgang på 77 prosent sammenlignet med samme kvartal 2015.

– Resultatene fra oppdrettsvirksomheten i Norge, den høye kontraktsandelen tatt i betraktning, og Canada er veldig oppmuntrende. Videre er markedet forventet å være stramt ut 2016, og vi forventer en anslått global produksjonsnedgang på syv prosent, sier Aarskog.

Sjømatkjempen fikk driftsinntekter og andre inntekter på 832 millioner euro i kvartalet, mot 767 millioner i samme periode i fjor. Det er en økning på mer enn syv prosent.

Totalt slaktevolum i kvartalet var 87.159 tonn, som er en betydelig nedgang fra 104.158 tonn i samme periode i fjor. Forventet slaktevolum for 2016 er 400.000 tonn, ned 14.000 tonn fra tidligere estimater.

Les også

Frykt for laksepriskollaps tynget Oslo Børs

– Kostnadstrenden er ikke tilfredsstillende

Regnskapet viser at virksomhetene i Norge og Canada øker lønnsomheten sammenlignet med samme kvartal i fjor, mens lønnsomheten i Skottland har gått noe ned.

I Chile taper fortsatt oppdrettsgiganten penger, om enn noe mindre, med en operasjonell EBIT per kilo på minus 0,23 euro.

– Til tross for rekordhøye laksepriser, har produksjonskostnadene blitt uakseptabelt høye og kostnadstrenden er ikke tilfredsstillende, sier Aarskog om kostnadsutviklingen i konsernet generelt.

Mens lakseprisene er på et historisk høyt nivå øker Marine Harvests produksjonskostnader «over hele fjøla».

– Sammenlignet med andre kvartal i 2015, er kostnaden opp i alle regioner. Marine Harvest jobber med å redusere kostnadene i organisasjonen og implementerer nye metoder og innovative løsninger for å bekjempe kostnadsøkningen.

Klart for utbytte

Med begrunnelse i det sterke operasjonelle driftsresultatet, utsikter til et sterkt marked fremover og en solid finansiell posisjon, har styret besluttet kvartalsutbytte på 3,2 kroner per aksje, hvor av 1,1 kroner skyldes salget av aksjer i Grieg Seafood.

Les også

Milliardinvestering gir verdens største landanlegg

Les også

Frykt for laksepriskollaps tynget Oslo Børs

Les også

Analytiker om fiskeoppkjøpet: – Veldig rasjonelt

Publisert:

Her kan du lese mer om