Norad ga millioner til Panama-stiftelse

Norad har betalt ut 30 bistandsmillioner til en nederlandsk stiftelse basert i Panama. Konstruksjonen skal gjøre det lettere å overføre penger til utlandet.

SIKRET OMDIRIGERING: Det mye omstridte advokatselskapet Mossack Fonseca skal også ha hjulpet en Norad stiftelse gjemme penger, skriver Dagens Næringsliv. Her bilde fra da selskapets kontorer ble inntatt av politi tidligere i år.

Foto: Arnulfo Franco Ap
 • NTB
Publisert:

Norad forvalter nesten en seksdel av bistanden Norge gir, og mye av pengene går til prosjekter og organisasjoner i Mellom- og Sør-Amerika. Det mye omtalte advokatfirmaet Mossack Fonseca har tilrettelagt for en struktur hvor bistandspenger sluses via Panama, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi gjør nå en kartlegging for å forsikre om at det ikke finnes spekulativ virksomhet Norad ikke er klar over, eller gråsonevirksomhet knyttet til skatteplanlegging, sier Eva Bratholm, kommunikasjonsdirektør i Norad. Organisasjonen avviser å ha deltatt i skatteunndragelse.

Det konkrete tilfellet avisen har funnet fram til gjelder nederlandske Solidaridad Network, som i løpet av to år har fått nær 30 millioner fra Norad via en stiftelse registrert i Panama.

I et intervju med den nederlandske avisen Het Financieele Dagblad sier lederen for Solidaridad Network, Nico Roozen, at Panama er valgt bevisst for å unngå skatt.

– Solidaridad betaler, i likhet med andre hjelpeorganisasjoner i Nederland, ingen skatt i Nederland. Ved å benytte en omfattende administrativ og juridisk struktur kan vi opprettholde denne fordelen i utlandet, sier Roozen.

Les også

Transparancy-sjefen: – Må ha klokkeklare rutiner

Les også

Norsk milliardærfamilie har fått hjelp til skatteparadis-virksomhet

Les også

Finansinstitusjoner ber ledere undertegne Parisavtalen

Her kan du lese mer om

 1. Panama papers
 2. Korrupsjon
 3. Skatter og avgifter
 4. Luxembourg

Flere artikler

 1. Slik sparte Google 31 milliarder i skatt

 2. Oljefondet må svare for kontakt med skatteparadiser

 3. Skatteetaten: – Vi har opprettet dialog med sikte på å få tilgang til dokumenetene

 4. Annonsørinnhold

 5. Rapport: – Norge bryter egne bistandsprinsipper

 6. DNB etablerte selskap i skatteparadis for norske kunder