Mark Carney: – Uærlige bankfolk kan gi ny finanskrise

Korrupte bankansatte er en trussel for verdensøkonomien, mener den britiske sentralbanksjefen.

BEKYMRET: Mark Carney er sjef for Bank of England, Storbritannias sentralbank, og leder for rådet for økonomisk stabilitet.
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

– Antall henvendelser som gjelder uakseptabel oppførsel i finanssektoren har steget til et nivå som potensielt kan skape risiko for systemet ved å undergrave tillit i både finansinstitusjoner og i markedene, skriver Mark Carney i et åpent brev til lederne i G20-landene.

Ved siden av å være sjef i Bank of England er Carney leder for rådet for økonomisk stabilitet (FSB).

Lederne i G20-landene skal møtes i Kina førstkommende helg.

Carney mener korrupte bankfolk ikke bare er en trussel for dem de direkte bedrar, men også hele verdensøkonomien, skriver The Independent, som lenker til det åpne brevet.

FSB jobber derfor med omfattende program mot uredelige bankfolk, og skal i neste halvår legge frem en rapport om tiltakene som er gjort eller foreslått for å redusere den uakseptable oppførselen i finanssektoren, skriver Carney i brevet.

Les også

Rekordbot senker resultatet til Deutsche Bank

Milliardbøter for renterigging

Carneys utspill kommer etter at vi de siste årene har sett flere tilfeller av at store banker verden rundt har vært nødt til å betale milliarder i bøter for ulike former for lovbrudd.

I sommer ble for eksempel tre tidligere ansatte i Barclays funnet skyldig i manipulasjon av referanserenten Libor. Det skjer neste fire år etter at den britiske banken mottok milliardbøter for renterigging.

I etterspillet har det vist seg at Bank of America, HSBC, Deutsche Bank, JPMorgan, ICAP, Royal Bank of Scotland, Citigroup og UBS også skal ha vært involvert i skandalen.

Få får fengselsstraff

Tenketanken New City Agenda har funnet ay britiske banker til sammen har betalt 32,9 milliarder pund i bøter og erstatning mellom 2010 og 2014.

Les også

Gigantsvindel - ble lovet champagne

Lloyds er ifølge studien den banken som har betalt mest, totalt 14 milliarder pund i bøter og erstatning. Deretter følger Barclays med et totalbeløp på 7,3 milliarder pund, og så Royal Bank of Scotland, med 6,4 milliarder pund.

Svært få bankfolk har imidlertid blitt sendt til fengsel for uakseptabel oppførsel, skriver The Independent. Riktignok skjedde det i Libor-skandalen, hvor fire tidligere Barclays-ansatte, og en tidligere UBS- og Citigroup-trader ble dømt til fengselsstraff. Sistnevnte ble ifølge The Independent dømt til elleve år i fengsel.

Les også

Disse er dømt for å rigge «verdens viktigste rente»

Les også

Britisk storbank må betale 850 millioner etter rentejuks

Les også

DNB: Her er truslene mot verdensøkonomien

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bank

Flere artikler

  1. Storbanker får milliardbøter for renterigging

  2. Disse er dømt for å rigge «verdens viktigste rente»

  3. Storbanker får bøter på over 10 milliarder kroner

  4. Betalt innhold

    Libor-renten er død

  5. Her er de største bankbøtene i nyere tid