- Brandtzæg og jeg snakket om dette i snøstormen i Davos i vinter

Det var etter World Economic Forum i Davos at arbeidet om å skape en aluminiumsgigant virkelig kom i gang. Orkla har ingen hast med å selge seg ut av det nye Sapa.

- DE BLIR KJEMPESTORE: Det skal ha vært etter at Stein-Erik Hagen og Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg møttes på World Economic Forum i Davos i januar at arbeidet virkelig kom i gang med den nye aluminiumsgiganten. Her er Hagen fotografert under årets besøk i den sveitsiske fjellandsbyen som hvert år tiltrekker seg makteliten innen politikk og økonomi.

Lise Åserud
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Mandag morgen meldte Hydro og Orkla at de fusjonerer virksomhetene som produserer aluminiumsprodukter til blant annet boliger, biler og elektronikk.

- Svein Richard og jeg snakket om dette oppe i snøstormen i Davos i vinter. Vi tenkte begge to at dette var noe vi måtte få til, sier Hagen til E24, med henvisning til Hydros konsernsjef, Svein Richard Brandtzæg.

Både Hagen og Hydro-sjefen deltok på det velkjente «World Economic Forum» i den sveitsiske fjellandsbyen Davos.

Les også: Korsvold jakter ny eier til restene av Sapa

Ifølge Orklas styreleder har både de og Hydro lekt med tanken om et slikt samarbeid i mange år. Hagen sier at «ting begynte å skje» etter praten i Davos.

NY GIGANT: Stein-Erik Hagen og Orkla-sjef Åge Korsvold (i midten) slår sammen med Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg (i bakgrunnen) virksomhetene som lager aluminiumsprodukter sammen til en ny aluminiumsgigant kalt Sapa. Her er de tre avbildet under mandagens pressekonferanse.

Berit Roald

- Ingen hast med å selge

I avtalen åpnes det for at både Hydro og Orkla kan igangsette en børsnotering av det nye Sapa tre år etter at selskapet er opprettet.

- Vil Orkla gå for børsnotering og deretter selge seg ned om tre år?

- Det er ikke sagt at vi benytter oss av den muligheten. Det vil avhenge av hvordan markedet ser ut. Det er såpass lenge til at det tar vi når det kommer, sier Hagen.

Orklas styreleder understreker likevel at Orkla har en strategi om å rendyrke seg selv som merkevareselskap.

- Vi skal jo være et merkevareselskap, og da sier det seg litt selv at det kan bli aktuelt på sikt. Men jeg vil understreke at vi samtidig er opptatt av verdiskapning, og ingenting har veldig hast, sier han.

Norsk gigant

Det nye Sapa blir en verdensleder innenfor produksjon av aluminiumsprodukter. Det nye selskapet vil ha 25.000 ansatte og en antatt omsetning på nærmere 40 milliarder kroner årlig.

Stein-Erik Hagen er svært stolt av at denne giganten blir helnorsk.

- Nå blir dette et verdensledende selskap med norske eiere og norsk hovedkontor.

- I motsetning til John Fredriksen som flytter ut Seadrill altså?

- Ja for eksempel, sier Hagen med et smil.

Orkla solgte ifjor selskapet Elkem til et kinesisk selskap. Hagen mener samarbeidet med Hydro har vært viktig for å sikre at Sapa forblir norsk.

Det har vært spekulert i at også Sapa ville blitt solgt til utlendinger, hvis ikke en norsk partner kom på banen.

- Jeg har jo også lagt merke til at næringsminister Giske uttalte i fjor høst at han var positiv til tanken om dette samarbeidet med Hydro. Det er hyggelig, sier Hagen.

- Restrukturering kommer

Hagen mener det nye Sapa har store muligheter, men varsler at det er nødt til å komme endringer både i selskapet og bransjen.

- Det vil jo komme en restrukturering i bransjen, men nå kan vi gjøre den sammen med Hydro. Det er kjempepositivt for hvilken verdiskapning vi kan få, sier han.

Under pressekonferansen mandag innrømmet Hydro-sjef Brandtzæg at «noen fabrikker vil bli stengt», men lovet samtidig at andre skal styrkes.

Les også: Investorer strømmer til Hydro og Orkla

Ingen i ledelsen ville under pressekonferansen gå inn på hvilke fabrikker det var snakk om, men trolig er det snakk om de virksomhetene som overlapper hverandre i dagens to selskaper.

- Hva blir styrken til det nye selskapet?

- De blir jo kjempestore. De er topp på forskning og utvikling og vil få 25.000 ansatte verden over. Med det i bakgrunn tror jeg de har en svært lys fremtid, sier Hagen.

Les også

Investorene sultne på Borregaard-aksjerOrkla priser Borregaard til opptil 3,5 milliarderStein Erik Hagen:- Jeg ble litt paff da han ringteÅge Korsvold blir ny Orkla-sjefOrkla kjøper Rieber-konsernet

Her kan du lese mer om

  1. Hydro aluminium
  2. Orkla

Flere artikler

  1. Orkla og Hydro lager nyttgigantselskap sammen

  2. Utelukker ikke nedleggelser

  3. Orkla selger eierandelen i Sapa til Hydro

  4. Annonsørinnhold

  5. Ståltro på fortsattaluminiumsvekst

  6. Hydro-sjefen vil bli mindre avhengig av aluminiumsprisen