Giske om Rec: - Lite staten kan bidra med

Næringsminister Trond Giske vil ikke redde Rec, men lover å hjelpe de 700 som nå mister jobben.

MØTE OM REC: Næringsminister Trond Giske møtte mandag formiddag konsernsjef Bjørn Wiggen i Orkla og selskapets største eier Stein Erik Hagen. Hagen følger pressekonferansen fra tilhørerbenken.
Publisert:

Det er klart etter at ministeren mandag formiddag møtte konsernsjef Bjørn Wiggen og styreleder Stein Erik Hagen i Orkla.

Orkla eier 39,74 prosent av aksjene i Rec.

Rec varslet i forrige uke at selskapet nå legger opp til å stenge nesten all produksjon i Norge, og 700 ansatte ved selskapets fabrikker i Glomfjord, Narvik og på Herøya vil miste jobben når Rec avvikler sin norske virksomhet.

LES MER: Rec vurderer å legge ned i Norge

Etter dagens møte holdt Giske og Wiggen pressekonferanse, mens Hagen satt i salen og lyttet.

- Orkla er et stort og viktig selskap, og jeg har ønsket å få en orientering om strategiprosessen i selskapet, innledet Giske.

- Når det gjelder Rec er utfordringen knyttet til markedsutfordringer, og det er lite staten kan bidra med i dette henseende, sier Giske.

Orkla-sjef Bjørn Wiggen deler Giskes syn.

- Det er ingenting i virkemiddelapparatet til staten som kunne endret situasjonen for Rec, sier Wiggen.

- Synd

Giske sier han synes det er synd at Orkla nå forlater tradisjonell industri, og spisser sin virksomhet inn mot merkevarer.

- Jeg skulle gjerne sett at Orkla holdt fast på den brede industrielle porteføljen de har, men vi kan ikke gjøre annet enn å ta til etterretning at de nå spisser seg, sier Giske, som legger til.

- Næringsmiddelindustri er jo også god industri, sier Giske.

Skal bidra til omstilling

Om ikke staten tar noen rolle i å redde de norske arbeidsplassene i Rec, lover han å hjelpe de som nå mister jobben.

Giske peker på at Næringsdepartementet har koblet på Innovasjon Norge, Siva og andre interessenter rundt Rec.

- Hellet i uhellet her er at dette skjer i en periode hvor ledigheten i Norge er lav, og hvor ingeniører og annen høy kompetanse er etterspurt. Likevel må vi stille med de virkemidlene vi har, og forsøke å få til løsninger der hvor folk bor, sier Giske.

AksjeLongname: OrklaTicker: ORKMarked: OSEOrganiasonsnummber: 910747711TSID: Trade time: 2011-10-03 11:28:08Last: 44.78Close: 45.05Periode: 7days

Giske spiller likevel ballen over til Orkla også.

- Orkla er et stolt selskap med lange tradisjoner, og vil også måtte ta ansvar, sier Giske.

- Bare begynnelsen

- Dette er jo bare første steg, iallefall for bransjen og delvis kanskje for Rec, vi vil se mye mer av kutt og nedstenginger - i 2012 ikke minst tror jeg. Dette er nok bare begynnelsen dessverre, sa finansanalytiker Henrik Schultz i Sparebanken 1 Markets til Six News.

Les også: - Dette er bare begynnelsen, dessverre

Møtte lokalpolitikere fredag

Dagens møte om Rec er det andre i løpet av fire dager for næringsministeren. Giske møtte fredag ordførerne i begge nordlandskommunene som er rammet, samt andre lokalpolitikere og representanter fra Nordland fylkeskommune.

Ordfører Karen Margrethe Kuvaas i Narvik hadde i forkant av fredagens møte, gjort det klart at hun tviler på at det er mulig for Rec å holde liv i fabrikken i Narvik, men hun håper likevel at næringsminister Trond Giske kan bidra til å redde deler av det solenergi-miljøet som er bygd opp rundt Rec.

- I den formen Rec eksisterer i dag, og med de markedsforhold som råder, er det slutt for Rec. Jeg er mer opptatt av å jobbe med alternativer. Vi må få på plass nye arbeidsplasser i tilknytning til det solenergimiljøet vi har i Narvik, sier Kuvaas.

Les også: - Det er slutt for Rec

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om