Dyrere råvarer hemmer Hydro: Frykter brems etter rekordresultat

Aluminiumsgiganten Norsk Hydro leverte rekordresultat i fjor, men dyrere råvarer kan gi svakere tall fremover, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

DYRERE RÅVARER: Aluminiumsprodusenten Norsk Hydro leverte rekordresultat i fjor, men venter svakere tall fremover på grunn av dyrere råvarer. Her er konserndirektør Hilde Merete Aasheim i forretningsområdet Primærmetall og konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i det nye pilotanlegget på Karmøy.

Foto: Norsk Hydro
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Norsk Hydro leverte sterk fremgang i fjerde kvartal og for 2017 som helhet.

Aluminiumsgigantens justerte driftsresultat gikk frem 45 prosent fra året før til 3,6 milliarder kroner i fjerde kvartal.

For hele 2017 gikk det justerte driftsresultatet frem hele 75 prosent til 11,2 milliarder kroner. Omsetningen steg 33 prosent til 109 milliarder kroner.

Les mer: Solid forbedring for Hydro grunnet høyere priser

– Dette er det beste resultatet siden Hydro ble et strømlinjeformet aluminiumsselskap i 2007, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg til E24.

– Det skulle jo bare mangle også, for vi har jo gjort store oppkjøp. Men også på lønnsomhetssiden er det det beste. Så det er bra. Samtidig er resultatet godt hjulpet av faktorer som vi ikke kan påvirke selv, sier han.

Fra oktober ble Sapa innlemmet i Hydro-konsernet som enheten «Ekstruderte Løsninger», etter at Hydro tok over hele selskapet.

Markedet tok godt imot tallene. Midt på dagen var Hydro-aksjen opp rundt én prosent på Oslo Børs. Aksjen er ned åtte prosent så langt i år, men opp 38 prosent siden starten på fjoråret.

(saken fortsetter under figuren)

Skyldes høyere priser

Mye av årsaken til rekordtallene er høyere priser.

I 2017 oppnådde selskapet i snitt en aluminiumspris på 15.888 kroner tonnet, fra 13.193 kroner tonnet året før. Målt i dollar steg snittprisen fra 1.574 dollar tonnet i 2016 til 2.094 dollar tonnet i fjor.

Prisen Norsk Hydro fikk for råvaren alumina, som selskapet også produserer, var i snitt 326 dollar per tonn i 2017, en betydelig oppgang fra 240 dollar tonnet året før. Også siden forrige kvartal har prisene steget, noe som ga et løft i kvartalstallene.

– Prisen på alumina har gått opp 101 dollar per tonn siden forrige kvartal, og prisen på aluminium gikk opp med 171 dollar per tonn siden forrige kvartal. Så dette er medvind vi har fått, sier Brandtzæg.

– For oss er det viktig at vi holder fokus på vår relative konkurranseposisjon, som innebærer at vi skal fortsette med forbedringsarbeidet vårt, sier han.

Selskapet nådde ikke målet om å kutte 500 millioner i kostnader i fjor, men lover likevel at kuttene på 3 milliarder innen 2020 skal nås.

Venter svakere tall

– Kommer resultatet til å ligge på dette nivået fremover?

– Det kommer det ikke til å gjøre i første kvartal. Vi har sagt fra at vi har høyere kostnader på råvarer. Det har ikke slått fullt ut på prisingen på aluminium og alumina, sier Brandtzæg.

For eksempel har prisen på kaustisk soda gått opp ganske kraftig, og det er økte energikostnader, påpeker han.

– Den økte kostnaden på blant annet kaustisk soda i aluminaproduksjonen kommer til å påvirke resultatet negativt i første kvartal, sier han.

Husnes med ny teknologi

Hydro-sjefen kunne nylig fortelle at han hadde satt i gang produksjonen på teknologipiloten til 4,3 milliarder kroner på Karmøy, som skal gi mer effektiv aluminiumsproduksjon.

Nylig meldte han også at produksjonen på Husnes skal trappes opp, og da vil selskapet ta i bruk ny teknologi.

– Det stemmer, vi kommer til å bruke teknologielementer fra Karmøy-piloten. Hvis vi da ender med en endelig byggebeslutning for dette vil vi ende opp med produksjon som skal starte i 2020, sier han.

– Da har vi faktisk tid til å få teknologielementer med oss inn i anlegget på Husnes som gjør at Husnes blir betydelig mer konkurransedyktig enn det var før det ble stengt ned i 2009, legger han til.

Løfter kapasiteten 15 prosent

Selskapet gjør nå en rekke investeringer og tiltak som kan komme til å løfte produksjonskapasiteten med 15 til 20 prosent, til et sted mellom 2,4 millioner og 2,5 millioner tonn i 2025.

– Vi produserte 2,1 millioner tonn i fjor. Så kommer Karmøy-piloten med 75.000 tonn. Husnes i 2020 vil få en kapasitet på 95.000 tonn, sier Brandtzæg.

– Vi har også en del såkalt «creep capacity» hvor vi kan øke med 100.000 tonn i våre smelteverk. Det betyr at vi kjører opp strømmen på våre anlegg. Så vil vi innføre elementer fra Karmøy-piloten på alle våre anlegg som gir en ytterligere økning på 100.000 tonn, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. Norske smelteverk kan rammes

  2. Hydro har nok alumina ut året

  3. Kraftig svekkelse for Hydro

  4. Dyr olje bidro til resultat-bommen: Kostnadssmell for Hydro

  5. Krevende 2018 for Hydro: Så høy er Brasil-regningen