Årets mest volatile måned kan bli enda mer ustabil i år

Negative nyheter knyttet til handelskrigen kan flytte markedet voldsomt i en måned som alltid er preget av lave volumer. Oslo Børs er også utsatt i høy grad, ifølge en sjeføkonom.

KAN BLI OVERRASKET: Markedet kan flytte seg mye og raskt hvis det kommer negtive nyheter i en ellers veldig stille måned. I år er det fare for at det blir mer ustabilt enn normalt.

Foto: Spencer Platt AFP
  • Nina Tuv
Publisert: Publisert:

Lave volumer i markedet som følge av feriemodus globalt i august kan gjøre at få handler gir store utslag.

Vanligvis stiger volatilitetsindeksen VIX, populært kalt fryktindeksen, opp til to poeng i løpet av måneden, ifølge Bloomberg.

I år er det flere faktorer som gjør at markedet er spesielt utsatt for større svingninger enn vanlig.

Takket være stabile forventninger om innstramming i pengepolitikken i USA og eurosonen, godt fart i den globale økonomiske veksten og god inntjening for selskapene, er volatilitetspremien svært lav nå.

Forventninger om fredelig handel kan imidlertid opphøre på et blunk.

– Det som er spesielt nå er handelskrigen, eller tollinnføringene i USA som gjengjeldes av Kina og EU, sier sjeføkonom i Nordkinn Asset Management, Bjørn Roger Wilhelmsen, til E24.

Han tror negative nyheter i forbindelse med den stadig eskalerende konflikten er den største risikofaktoren for et volatilt august-marked, og fremover i tid generelt.

Han påpeker også at pengepolitikken nærmest ser ut til å være satt på autopilot de nærmeste årene, noe som kan gi større svingninger enn normalt dersom det kommer overraskelser.

Nyheter flytter markedet mer

– Ettersom volumene er lave i sommermånedene er likviditeten dårlig. Det betyr at negative nyheter kan få større effekt på markedet enn de får ellers i året, sier Wilhelmsen.

Dette gjelder vanligvis også i desember, når mange er mindre villige til å ta risiko, nye posisjoner eller rett og slett er ferdige for året.

Sjeføkonom i Nordkinn, Bjørn Roger Wilhelmsen

Foto: Nordkinn Asset Management

Wilhelmsen forklarer at dersom det kommer negative nyheter som sender markedet ned, og akøterer ser at de er i ferd med å tape mye, vil mange ha et satt bunnivå hvor de trekker posisjonene sine.

Dette gjelder for øvrig hele året, men blir mye tydeligere når volumene i utgangspunktet er så lave.

– Si at jeg kjøper euro mot norske, men ingen andre kjøper norske kroner mot euro. Det er vanskeligere å finne motsatt match, og dermed kan bevegelsene bli mye større, forklarer Wilhelmsen.

I fjor steg VIX-indeksen, som måler volatiliteten på den brede S&P 500-indeksen, fra omtrent 11 til 16 poeng i løpet av august, før den falt tilbake til rundt 11 poeng mot slutten. I august 2015 var indeksen helt oppe i 40 poeng.

Ser tendenser i valutamarkedet

Det er ikke til å komme forbi at USAs president er en sterk tilhenger av å bruke Twitter for å uttrykke meningene sine omtrent på daglig basis.

Det har også vist seg at markedet lar seg påvirke at utspillene hans. Forrige uke kommenterte Trump at han er misfornøyd med pengepolitikken den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve) fører. Han mente at de er på kurs mot å ødelegge for den økonomiske veksten Trump-administrasjonen har jobbet for å få til.

Kort tid etter utspillet svekket den amerikanske dollaren seg bredt mot omtrent alle store valutaer.

Les også

G20 er bekymret: – En trussel mot verdens vekst

– Dette burde egentlig ikke skjedd i så stor grad, fordi sentralbanken er helt uavhengig. Men Powell (sentralbanksjefen) er ny og vi kjenner han ikke så godt ennå, så det kan være noen er redde for at han skal la seg påvirke, sier Wilhelmsen.

Den norske kronen så også en relativt kraftig svekkelse forrige uke.

– Det var trolig basert på frykt for eskalering av handelskrigen og at Norge kan bli rammet, sier Wilhelmsen.

– Ikke dra på ferie uten mobilen

Også ringvirkninger av handelskrigen og andre geopolitiske spenninger preger for tiden nyhetsbildet sterkt.

Oljeprisen reagerer stadig på nyheter fra Trump, Saudi-Arabia og Iran.

Tidligere denne uken var markedet vitne til alvorlig sabelrasling mellom USA og Iran, hvor Iran truet med å stenge Hormuzstredet og advarte USA mot «alle krigers mor»

Kinas valuta svekker seg for tiden kraftig som følge av handelskrigen og at USAs og Kinas pengepolitikk går i motsatt retning.

Les også

Trump går amok mot Rouhani på Twitter

Italia har fått en ny, høyrepopulistisk regjering, som holder risiko for politisk uro i området i livet.

– Ingen tør å puste, sier Barbra Reinhard i Voya Asset Management i New York til Bloomberg.

– La meg si det sånn, til alle som skal ta seg ferie: de kan ikke være uten mobilen eller datamaskinen, fortsetter hun, og peker på at det er mange geopolitiske hendelser som kan inntreffe denne sommeren.

Oslo Børs minst like utsatt

Oslo Børs er minst like utsatt som det globale markedet for ekstra sterke svingninger i august, påpeker Wilhelmsen.

– Oslo Børs svinger mye med utviklingen internasjonalt. Faktisk er det høyere korrelasjon med global økonomisk vekst enn med norsk økonomisk vekst, fordi det er så mange aktører som er avhengige av det internasjonale bildet, sier sjeføkonomen.

– Hvis det skjer ting i verdensøkonomien vil det i høyeste grad påvirke Oslo Børs, fortsetter han.

Bevegelser i markedet som følge av ulike utspill fra aktørene i verdensøkonomien, slik vi har sett den siste tiden, er ofte kortvarige.

Wilhelmsen påpeker imidlertid at det er en risiko for at handelskrigen over tid kan få stor effekt på verdensøkonomien hvis den eskalerer.

– Dette kan igjen påvirke sentralbankenes beslutning om å heve rentene. Det skal mye til og foreløpig har vi ikke sett så veldig mye tegn til det, men man skal følge med på nøkkelindikatorene nå, sier han.

Les også

EU-topp åpner for å senke tollen på alle varer

Les også

Frykter tradingsystem gjør småinvestorer til tapere

Les også

Dårligste første halvår siden 2010

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aksjer
  2. Oslo Børs
  3. Wall Street
  4. Donald Trump

Flere artikler

  1. – Resesjonen ligger i hendene til Trump og Johnson

  2. Kronen klatrer til sitt sterkeste på tre måneder: – Har ikke vært lett å forklare den svake kronekursen

  3. – Et element av panikk

  4. Industritall stuper etter handelskaos

  5. Tror kronen vil være svak tross rentehopp