Venter alumina-smell for Hydro etter Brasil-trøbbel

Analytikere venter en smell for Hydros aluminavirksomhet i første kvartal, i kjølvannet av Brasil-krisen. Men på bunnlinjen skal det gå bedre enn i fjor.

VENTER SMELL: Norsk Hydros enhet for alumina og bauksitt vil levere svakere tall i første kvartal 2018 enn samme periode året før, tror analytikerne. Men på bunnlinjen går det bedre. Her inspiserer Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg aluminaraffineriet Alunorte i Brasil i mars.
Publisert: Publisert:

Det viser ferske konsensustall fra SME Direkt før onsdagens kvartalspresentasjon.

Analytikerne tror at Bauxite & Alumina-enheten i Norsk Hydro vil levere et underliggende driftsresultat (underlying ebit) på 528 millioner kroner.

For ett år siden var tilsvarende tall på 756 millioner kroner.

Hvis analytikerne får rett, vil det tilsvare en nedgang på 30 prosent fra året før.

Det har vært knyttet spenning til hvordan Hydro vil bli rammet av krisen i Brasil, hvor selskapet de siste to månedene har avvist en rekke beskyldninger om skadelige utslipp fra Alunorte, verdens største aluminaraffineri.

Anlegget har drevet for halv maskin siden slutten av februar, og det påvirker selskapets Bauxite & Alumina-enhet, som gjorde det svært bra i forrige kvartal.

I fjerde kvartal leverte nemlig denne virksomheten et underliggende driftsresultat på hele 1,87 milliarder kroner, blant annet drevet av høyere priser på alumina.

Det er stort sprik i anslagene. En analytiker venter at Bauxite & Alumina skal levere et underliggende driftsresultat på 45 millioner kroner i kvartalet, mens en annen forventer 950 millioner kroner, ifølge SME Direkt.

Les også

Forskeren som «frikjenner» Hydro: – Det har vært en overreaksjon

Sterkere på bunnlinjen

Likevel venter analytikerne at Hydro vil ha større omsetning en sterkere bunnlinje i første kvartal i år enn i samme periode i fjor.

Dette er analytikernes utsikter for Hydros nøkkeltall i første kvartal:

  • Resultatet etter skatt i første kvartal ventes på 1,85 milliarder kroner, sammenlignet med et resultat på 1,76 milliarder kroner i samme kvartal i fjor.
  • Omsetningen ventes på 38,7 milliarder mrd. kroner, sammenlignet med 23,03 milliarder kroner for ett år siden
  • Underliggende driftsresultat (ebit) på 3,06 milliarder kroner, mot 2,28 milliarder kroner for ett år siden
Les også

Japan og Canada tilbød krisehjelp til Hydro

Høyere priser

Den siste tiden har alumina-prisene steget, noe som vil kunne hjelpe på resultatene i kommende kvartaler. Også aluminiumsprisen har økt betydelig, til rundt 2.500 dollar per tonn, som er det høyeste nivået siden 2011.

Noe av årsaken til prishoppet er at Alunorte går på halv fart, men en annen sentral årsak er USAs sanksjoner mot aluminiumsgiganten Rusal, som produserer rundt syv prosent av verdens aluminium og alumina.

– I tillegg til en kortsiktig drahjelp for aluminium fra USAs sanksjoner mot Rusal, er det bedre utsikter på mellomlang sikt med begrenset nytt tilbud og potensielle reformer i Kina som øker kostnadene, skriver DNB i et notat før kvartalsrapporten.

– Vi anser dette som et større pluss enn Alunorte er et minus, og har oppgradert til «kjøp» mens vi beholder kursmålet på 58 kroner, legger banken til.

Også Nordea har en kjøpsanbefaling på Hydro, og venter at Brasil-krisen vil løse seg i løpet av året.

Les mer: Anbefaler aksjekjøp etter Brasil-krise: Tror på Hydro-rekyl

Publisert:

Her kan du lese mer om