Bloomberg: Oligark tapte 8,6 milliarder på ett døgn

Den russiske RTS-aksjeindeksen falt 11 prosent mandag, etter nye USA-sanksjoner. Oligarken Oleg Deripaska skal ha tapt milliarder.

VERDIENE RAMMES: Den russiske oligarken Oleg Deripaska er en av dem som rammes av nye sanksjoner fra USA etter økt spenning mellom Russland og vestlige land. Det har gått hardt ut over Deripaskas formue, ifølge Bloomberg.

Foto: Olga Maltseva AFP
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Moskva-børsen rammes hardt av USAs sanksjoner mot russiske interesser.

Mandag er RTS-indeksen ned over 11 prosent. Denne indeksen følger 50 aksjer på Moskva-børsen, og måles i dollar.

Det skjer etter nye USA-sanksjoner i kjølvannet av økte spenninger med Russland, og etter forgiftningen av den russiske dobbeltagenten Sergej Skripal i Storbritannia. Den har ført til utvisninger av russiske diplomater i mange vestlige land, og av vestlige diplomater i Russland.

Nå strammer USA grepet, ved å ilegge nye sanksjoner mot syv russiske oligarker, 12 selskaper de eier eller kontrollerer og 17 russiske regjeringsrepresentanter.

Sanksjonene rammer blant andre Oleg Deripaska og Gazprom-sjef Alexei Miller.

Sanksjonene og børsfallet i Russland rammer Deripaskas formue, som fredag falt med 1,1 milliarder dollar, tilsvarende 8,6 milliarder norske kroner, til 6,63 milliarder dollar, det laveste nivået i år, ifølge Bloomberg.

Siden nyttår har Deripaskas formue falt med 2,04 milliarder dollar (15,6 milliarder kroner), ifølge Bloomberg Billionaires Index.

Oligarken skal ifølge Wall Street Journal ha sagt til russiske nyhetsbyråer at sansksjonen er «grunnløse, latterlige og absurde».

USAs finansminister har forklart sanksjonene med at Russland har drevet det han mener er ondsinnet aktivitet, inkludert militære intervensjoner i Ukraina og Syria samt dataangrep. Kreml mener på sin side at sanksjonene er lovstridige, ifølge WSJ.

Rusal-aksjen faller videre

Deripaskas aksjebeholdninger faller også mandag, skriver BBC.

Selskapet EN+, som blant annet er storeier i aluminiumsprodusenten Rusal og energiselskapet EuroSibEnergo, faller rundt 17 prosent i handelen i London.

Rusal-aksjen faller mandag med rundt 50 prosent i Hong Kong. Selskapet produserer rundt 7 prosent av verdens aluminium.

Dette bidro også til å løfte globale aluminiumspriser med rundt 3 prosent mandag, ifølge Wall Street Journal. Det tjener også det norske aluminiumsselskapet Norsk Hydro på.

Hydro-aksjen er opp 6,62 prosent mandag. Noe av denne stigningen kan også ha skyldtes en ny kraftavtale med Statkraft og en ny Hydro-bestilt rapport som frikjenner selskapet fra de mest alvorlige av den siste tidens beskyldninger om miljøutslipp i Brasil.

Les mer: Fersk Hydro-gransking: Ingen indikasjoner på forurensning fra Alunorte

Her kan du lese mer om

  1. Russland
  2. USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hydro faller etter Rusal-nyhet

  2. Hydro om sanksjonslette for Rusal: – Usikkerheten er nå tatt vekk

  3. Oljefondet taper på russisk børsfall

  4. Annonsørinnhold

  5. USA løfter sanksjoner mot aluminiumsgiganten Rusal

  6. Bratteste prisoppgang siden 1987