Sjømatbransjen frykter «oljeskatt» etter eventyrlige år: – Gir et feil bilde

Regjeringen utreder en «oljeskatt» på sjømatnæringen. Bransjen sier ja til utredning, men mener det er feil å skattlegge basert på noen år med uvanlig høy avkastning.

UTREDER SKATT: Regjeringen utreder en grunnrenteskatt for oppdrettsbransjen, som skal sikre at fellesskapet får sin del av kaken i perioder med ekstraordinær profitt. Næringen ønsker utredningen velkomen, men mener det er feil å skattlegge basert på noen svært gode år for bransjen.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Lakseaksjene på Oslo Børs fikk seg en smell mandag.

Les mer: Utreder ny oppdrettsskatt: Lakseaksjene faller

Årsaken var trolig signalene fra regjeringen om at utreder en «grunnrenteskatt» for oppdrettsbransjen.

Dette er en skatt som kan legges på næringer med ekstraordinær profitt, av samme type som finnes i bransjer som olje og vannkraft.

Dette er bransjer som tjener på at de får tilgang til samfunnets felles ressurser, som elver og vassdrag eller olje og gass på norsk sokkel, og som i perioder med høye priser kan tjene ekstra mye penger.

I likhet med oljebransjen har også sjømatnæringen hatt store opp- og nedturer. De siste årene med solid avkastning blant lakseoppdretterne ikke er representative for næringen, ifølge bransjeforeningen Sjømat Norge.

– Det gir et feil bilde, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge til E24.

Han sier at bransjen allerede har fått en slags grunnrenteskatt gjennom salget av nye konsesjonsvolumer som nå gjennomføres, ved at verdien av grunnrenten er kalkulert inn i den prisen oppdretterne betaler for ekstra volumer.

Les mer: Sandberg spår laksefest med nytt forslag

– Det vi frykter er at vi kommer i en situasjon hvor det innføres to former for profittbeskatning. Det å få en utredning i seg selv kan være lurt, sier Ystmark.

Les også

Utreder ny oppdrettsskatt: Lakseaksjene faller

Frykter norske særskatter

Lakseprisene har steget mye, og i tillegg har kronen vært uvanlig svak i årene etter oljeprisfallet i 2014. Det har gitt betydelig avkastning for mange oppdrettere.

– Det må skapes politisk forståelse i Norge for at man ikke bør beskatte denne næringen ut fra historisk gode resultater, sier Ystmark.

– Laksenæringen er en syklisk næring, og de som har vært her en stund husker hvordan det var for eksempel i 2005 da prisene dumpet ned, sier han.

Ystmark sier at laksenæringen driver i en global konkurranse, og at det å investere i Norge bare er ett av alternativene. Det finnes flere andre land hvor det er aktuelt for sjømatnæringen å investere.

ØNSKER UTREDNING: Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge

– Legger man på for mye skatt og særkrav i Norge som demper konkurranseevnen, risikerer man at investeringer flagges ut av landet, sier Ystmark.

Har ikke bestemt skattesats

Skatten som nå utredes skal være basert på dagens vannkraftskatt, men regjeringen sier den ikke har bestemt hvilken skattesats som eventuelt skal brukes.

Oljebransjen betaler 55 prosent grunnrenteskatt og til sammen 78 prosent skatt, mens vannkraften betaler 35,7 prosent grunnrenteskatt og til sammen 58,7 prosent skatt.

En eventuell grunnrenteskatt for oppdrett skal gjelde laks, ørret og regnbueørret, og hvis den blir foreslått og vedtatt kan den gjelde alt fra 2020, ifølge regjeringen.

Som med olje- og vannkraftskatt skal også oppdrettsbransjen kunne trekke fra driftsutgifter og nedskrivninger av verdien på anlegg på skatten, skriver regjeringen.

Les mer: SV foreslår avgift på oppdrettslaks

(saken fortsetter under figuren)

HØYERE PRISER: Lakseprisene har steget de siste årene, og det har gitt god profitt i sjømatnæringen. Dette er lakseprisene i perioden 2015-2017.

Har ventet en skatt

– Det har vært et tema at det kunne komme nye skatter, og jeg tror de fleste investorer har lagt inn i sine kalkyler at en eller annen form for skatt ville komme, sier Nordea Markets-analytiker Kolbjørn Giskeødegård til E24.

Han peker på at dagens regjering av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre er i mindretall og dermed prisgitt Stortinget.

– Så selv om den i utgangspunktet ikke har gått til valg på økte skatter, så er den forpliktet til å lytte til signalene fra Stortinget. Dette er nok et forsøk på å komme dem i møte, sier Giskeødegård.

ANALYTIKER: Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

– Hvor dramatisk er det viss denne grunnrenteskatten blir innført?

– Dette kan ha en effekt hvis bransjen fortsatt har superprofitt når skatten eventuelt innføres. Det spørs også hvilken sats man legger seg på, og hvordan man definerer normalavkastning og superavkastning, sier Giskeødegård.

– Dette er vanskelig å tallfeste før vi vet mer, sier han.

Flere andre land har tidligere innført særskatter på oppdrettsnæringen, som Skottland og Færøyene.

– Enhver skatteskjerpelse er i utgangspunktet negativt for avkastningen. Men Bakkafrost-aksjen har doblet seg siden Færøyene innførte tung skattlegging for noen år siden, så det er ikke nødvendigvis slik at det er slutten på verden, sier Giskeødegård.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oppdrettsnæring
 2. Laks
 3. Per Sandberg

Flere artikler

 1. Utreder ny oppdrettsskatt: Lakseaksjene faller

 2. Utvalg skal vurdere lakseskatt: – Klok beslutning

 3. Betalt innhold

  Laksetopp: – Vi må tåle at det er milliardærer også utenfor Bygdøy

 4. Betalt innhold

  Grunnrenteskatt på 1-2-3

 5. Marine Harvest-sjefen advarer mot økte skattekostnader