Norwegian med beste børsdag noensinne

Norwegian suste opp 20 prosent fredag. Aldri tidligere har aksjen steget så mye.

HØYTFLYVENDE: Norwegian fikk en kjempedag på børsen fredag.
Publisert:

Norwegian tok av på Oslo Børs på fredag, bokstavelig talt. Aksjen steg 20,17 prosent til 228,20 kroner, noe som er den beste børsdagen for Norwegian noensinne.

Aksjen er den nest mest omsatte aksjen på Oslo Børs fredag.

Oppgangen kommer etter at selskapet presenterte trafikktall for desember fredag morgen. I tillegg holdt selskapets administrerende direktør Bjørn Kjos en presentasjon torsdag kveld hvor han la frem utsiktene for det nye året.

2,40 millioner passasjerer fløy med Norwegian i desember, mot 2,15 millioner i desember 2016.

Norwegians passasjervekst endte dermed på solide 12 prosent, men dette er likevel godt under veksten på hele 20 prosent som selskapet hadde i desember året før.

I tillegg meldte selskapet torsdag kveld at de vil få en kapasitetsvekst på 40 prosent, mot 35 prosent som har vært meldt tidligere.

Les også

Kjos får ros for billettprisvekst

– Positivt

– De tok inn Argentina i produksjonsestimatene, pluss at de satser på økt utnyttelse særlig i Norge. Begge disse virksomhetsområdene er kortdistanse, eller «narrow body». Veksten der kommer opp, og dermed tar de også opp den totale kapasitetsveksten, sier analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities til E24.

Samtidig meldte man om høyere drivstoffpriser, som gir et anslag på 39 til 39,5 øre i enhetskostnader. Det er et halvt øre til høyere enn anslaget som ble presentert etter tredje kvartal. Den ventede drivstoffprisøkningen er imidlertid større enn oppjusteringen av enhetskostnadene.

– Om man ser bort fra drivstoff og valuta senkes enhetskostnadene fra sist oppdatering. Dette er positivt, sier Sivertsen.

Han anslår en effekt på fem kroner på estimatene, alt annet like.

– Men man må huske at det er betydelig motvind fra en sterk dollar og høyere oljepris. Linken mellom oljepris og kronen fungerer ikke helt.

Les også

Lavere desembervekst for Norwegian

Tror på bedre år

Det har vært et vanskelig år for Norwegian. Juni ble et mareritt med mangel på piloter som skapte store forsinkelser og overskrifter.

Torsdag stadfestet Kjos

at dette ikke ville bli et problem i år. Tror på bedre år

– 17 var et enormt svakt år. Spørsmålet er hvordan 18 blir. I utgangspunktet tror jeg det blir bedre, men hvor mye gjenstår se, sier Sivertsen.

Analytiker i Arctic Securities Magnus Berg, er også positiv til fredagens trafikktall.

– Dette er den andre måneden med nevneverdig bedring i yield-utviklingen, som ser særlig sterk ut denne måneden gitt den høye veksten i sektorlengde, skriver Berg i en oppdatering fredag.

Han mener brutto driftsresultat (ebitda) for fjerde kvartal 2017 trolig øker med rundt 50 millioner kroner over tidligere estimater som følge av trafikktallene for desember.

– Vi ser også en oppsiderisiko for vårt estimat om et fall i yield på tre prosent for første halvår 2018, legger han til.

Publisert:

Her kan du lese mer om