Nordmenn kan eie kryptovaluta for syv milliarder

Statistikk fra Norstat og nettmegleren Nordnet indikerer til sammen at nordmenn sitter med milliardverdier i kryptomarkedet.

POPULÆRT: Et ikke ubetydelig antall nordmenn har investert i blant annet bitcoin.
Publisert:

Denne uken gjenga NTB en undersøkelse utført av Norstat for konsulentselskapet Menon Economics, som viser at rundt fem prosent av den voksne norske befolkningen eier en eller annen form for kryptovaluta.

Dette tilsvarer rundt 200.000 nordmenn.

Nordnet er en av relativt få norske nettmeglere som tilbyr handel i bitcoin-instrumenter, i tillegg til ethereum.

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet forteller at kundene som har investert i slike produkter gjennom dem i snitt er inne med rundt 35.000 kroner.

Les også

Undersøkelse: Nærmere 200.000 nordmenn eier bitcoin

– Dersom det stemmer at det er hele 200.000 nordmenn som eier kryptovalutaer, og gjennomsnittsbeløpet for Nordnet-kunder er representativt, vil det si at nordmenn eier kryptovalutaer for omtrent syv milliarder kroner. Dette er i så fall et veldig høyt tall, og langt mer enn jeg hadde trodd, sier Hauglund i en kommentar til E24.

Hos Nordnet er det omtrent 1.500 norske kunder som handler i bitcon. Disse har per fredag samlede verdier for rundt 50 millioner kroner.

Spekulanter

Til sammenligning viser årsrapporten fra Aksjenorge at rundt 365.000 nordmenn eide aksjer på Oslo Børs ved utgangen av fjoråret.

Gjennomsnittsverdien på folks aksjeporteføljer økte gjennom året til rundt 276.000 kroner, mens de samlede aksjeverdiene oversteg 100 milliarder kroner.

Tom Hauglund trekker ellers frem at nordmenn eier aksjefond for rundt 140 milliarder norske kroner.


– Jeg tror bitcoin og andre kryptovalutaer er en boble som før eller senere vil sprekke. Men en boble kan vokse lenge før den sprekker, sier han

– Vi ser at de kundene som handler bitcoin-instrumenter hos Nordnet er andre type kunder enn de som kjøper aksjefond. Dette er spekulanter, som gjerne vil ha et alternativ til gambling og kasino, sier han.

Av den grunn er imidlertid ikke Hauglund bekymret for at et eventuelt krakk i krypto vil få store utslag i aksjemarkedet.

– Boble

Bitcoin-kursen har vist seg å være svært volatil. Etter en større oppgang, spesielt gjennom andre halvår i fjor, ble kursen mer enn tidoblet.

Siden midten av desember er den imidlertid halvert.

Kursen på bitcoin har de siste 24 timene falt over 17 prosent, og den er nå på det laveste siden november i fjor.

Hauglund viser til at mange land vurderer å innføre ulike forbud mot handel i kryptovalutaer, hvilket kan ha bidratt til økt usikkerhet og lavere risikoappetitt.

– Jeg tror bitcoin og andre kryptovalutaer er en boble som før eller senere vil sprekke. Men en boble kan vokse lenge før den sprekker, sier han.

Nordnet understreker at kunder som ønsker å handle i bitcoin må gjennom en test, og at de har avvist «en betydelig andel».

Les også

765 milliarder forduftet på ett døgn

Les også

– Galskapen må ta slutt

Les også

Undersøkelse: Nærmere 200.000 nordmenn eier bitcoin

Publisert:

Her kan du lese mer om