Fryktindeksen på rekordlave nivåer

Den såkalte VIX-indeksen er nede i rekordlave nivåer. Investorene ser dermed ingen mørke skyer i horisonten for aksjemarkedet fremover. 

REKORDLAVT: Fryktindeksen har den siste tiden vært på historisk lave nivåer. Grafen viser utviklingen fra 2008, under finanskrisen, til i dag.
  • Nina Tuv
Publisert: Publisert:

Markedet ser ut til å ha lagt bekymringene på hyllen i sommermånedene.

VIX-indeksen, som måler forventet turbulens på den brede S&P 500-indeksen på kort sikt (30 dager), viste 9,04 mandag – det laveste intradagnivået siden indeksens fødsel i 1990.

Indeksen stengte imidlertid i 9,43 både mandag og tirsdag. Fredag forrige uke stengte den i 9,36, som er det laveste siden desember 1993. De siste månedene har det beveget seg jevnt og trutt nedover, og det er dermed store sjanser for at vi kan få nye rekordnoteringer.

Lave tall på indeksen indikerer stabilitet i markedene. Samtidig er amerikanske aksjemarkeder på rekordhøye nivåer.

– Indeksen er et uttrykk for at man forventer små svingninger i markedet. Det er også ofte kjennetegnet av et stigende aksjemarked, sier analytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til E24.

Han mener «fryktindeksen» er en bra sentimentindikator. Det samme gjør sjefstrateg Leif-Rune Rein.

– Det avspeiler at investorene tror at ting ser bra ut fremover. Nå har vi god vekst i Europa, grei vekst i USA, det er ingen bobletendenser og kanskje får vi over 10 prosent global inntjeningsvekst i år, sier Rein i Nordea Wealth Management til E24.

Les også

Laveste fryktindeks siden 1993

Kan gå ekstra galt

Valutastrateg Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea.
Leif-Rune Rein, sjefstrateg i Nordea.

Ikke fare på ferde

Rein påpeker at hvis investorene hadde vært bekymret, selv for noe uforutsett, ville ikke indeksen vært nede i så lave nivåer.

Faktisk er den realiserte VIX-indeksen enda lavere enn fryktindeksen i seg selv, som indikerer at investorene faktisk kunne vært enda mer avslappet.

– Investorene frykter ikke noe spesielt, og det representeres i dette her. Samtidig er det jo snakk om kort sikt, og økonomien kan vanskelig endre seg så voldsomt på 30 dager, sier Rein.

Han påpeker at nivåene vi ser nå er uvanlig lave, men at de fundamentale faktorene tilsier at det ikke er fare på ferde.

Motsetning til dollartrenden


Samtidig som investorene ikke frykter noe som helst, har dollarkursen rast nedover den siste tiden. Mot norske kroner falt kursen under den psykologiske grensen på 8 kroner tidligere i uken.
– Hvis du spør de som handler i valuta- og rentemarkedet er virkelighetsoppfatningen litt annerledes, sier Eek-Nielsen.
I valutaverdenen er man bekymret for det politiske bildet og Donald Trumps gjennomføringsevne, samt inflasjon og vekst i USA.
– Dette bryr aksjemarkedet seg tilsynelatende ikke om, sier analytikeren.

Les også

– Svekker troen på at han vil få gjennomført endringene han lovet

Les også

Laveste fryktindeks siden 1993

Les også

På dette nivået har ikke Wall Street vært siden dotcom-boblen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aksjer
  2. Nordea
  3. Økonomi
  4. USA

Flere artikler

  1. Fryktindikator på rekordnivå: – Helt sinnssyke tall

  2. Indeksene i fritt fall på Wall Street

  3. – Det blir ikke bonanza-stemning

  4. – Kan ikke forvente et veldig sterkt aksjemarked fremover

  5. Atomtrusler skaper uro i markedet: – Ubehagelig når det er så ustabilt