DNO trapper opp pengebruken: – Vi har foten tilbake på gasspedalen

Oljeselskapet skrur opp pengebruken på oljefeltene i de kurdiske områdene, men også i comebacket i Norge skal det brukes letemillioner.

OPPTRAPPING: DNO øker satsingen på feltene i Kurdistan.
Publisert: Publisert:

Etter et år der inntektene steg med 72 prosent og eksportbetalingene har kommet i en jevn strøm, planlegger DNO en kraftig opptrapping av investeringene ved feltene i de kurdiske områdene i Irak.

Dette er områdene der DNOs flaggskipsfelt Tawke er lokalisert. Tawke-lisensen inneholder også Peshkabir-feltet, der oljeselskapet satser på en kraftig økning av produksjonen i år.

– Vi har foten tilbake på gasspedalen i Kurdistan. Vi planlegger en 50 prosent økning i investeringene i Kurdistan i 2018 mot 2017, sier DNO-styreformann Bijan Mossavar-Rahmani under presentasjonen av fjerdekvartalsrapporten torsdag.

For 2018 er planen investeringer på 250 millioner dollar, tilsvarende noe under 2 milliarder kroner med dagens valutakurs.

– For å sette det tallet i et annet perspektiv, våre 2018-investeringer i Kurdistan vil være tre ganger det vi investerte i 2016, sier Mossavar-Rahmani.

Torsdag fikk DNO juling på børsen. Like før børsslutt er aksjen ned 9,12 prosent fra stenging dagen i forveien.

Skal bruke letemillioner i Norge

Oljeselskapets comeback på norsk sokkel blir også viet oppmerksomhet. Under kvartalspresentasjonen opplyser finansdirektør Haakon Sandborg at omtrent halvparten av de planlagte leteinvesteringene i 2018 skal gjøres i Norge.

Les også

DNO mot verste børsdag siden høsten 2014

– Vi har guidet rundt 100 millioner dollar totalt for året, spredd over Norge, Kurdistan, Storbritannia og Tunisia. Av de 100 millionene vil litt under halvparten være i Norge, sier han.

Returen til norsk sokkel, der DNO ikke hadde vært siden 2007, ble kjent via Petro.no i april i fjor.

Måneden etter kunngjorde oljeselskapet at det hadde kjøpt Origo Exploration Holding, noe som ga selskapet eierandeler i lisenser i Nordsjøen, fordelt på britisk og norsk sokkel.

Deltagelse i ti lisenser til ble sikret i TFO-runden for 2017, der én er i Norskehavet, syv i Nordsjøen og to i Barentshavet.

Totalt deltar nå DNO i 19 lisenser, ifølge presentasjonen av kvartalet.

Saken fortsetter under bildet.

Bijan Mossavar-Rahmani, styreleder i DNO. Her på Pareto-konferansen.

Jevnlige eksportbetalinger

Mossavar-Rahmani viste under presentasjonen at DNO gjennom fjoråret har fått jevnlige betalinger fra de kurdiske regionale myndighetene for oljen som er levert fra Tawke-lisensen til eksportmarkedet.

Fordelt på 12 månedlige betalinger mottok DNO 380 millioner dollar, med de høyeste betalingene mot slutten av året.

En positiv bidragsyter er avtalen DNO gjorde med de kurdiske regionale myndighetene i august. Den gjorde opp gammel gjeld for selskapets oljeeksport, som lenge hadde stått ubetalt med en regning på drøyt en milliard dollar.

I stedet for kontanter fikk selskapet økt sitt eierskap i Tawke-lisensen med 20 prosentpoeng til 75 prosent, og det fikk en økt andel av lisensinntektene fra feltet i fem år.

Les også

DNO snur til overskudd – høyeste inntekter på over tre år

Skal nær doble Peshkabir-produksjon

I nærmeste fremtid er det imidlertid Peshkabir-funnet som først og fremst skal stå for veksten i området.

Her produserer nå to brønner til sammen 16.000 fat olje per dag. Planen er boring av ytterligere seks brønner i 2018, med et mål om å nå 30.000 fat innen sommeren, og deretter en videre opptrapping.

Til sammenligning produserer for tiden Tawke-feltet 97.000 fat olje per dag.

Mossavar-Rahmani forteller at Peshkabir hittil har produsert olje for 100 millioner dollar, dobbelt så mye som DNO har investert.

Les også

Hvilken oljebrems? Nå vil seismikkselskapet øke utbyttet

Les også

Oljeprisen droppet to dollar etter lagertall

Les også

Ser økte inntekter for første gang siden oljebremsen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om