Facebook-fall på 19 milliarder dollar etter Zuckerberg-oppdatering
Markedet frykter at et mindre annonsørvennlig klima i Facebooks nyhetsløp skal gi færre dollar i kassen for selskapet.
Facebooks aksjekurs faller over fire prosent i dagens handel etter en oppdatering selskapets toppsjef, Mark Zuckerberg, la ut i natt norsk tid.
Kursfallet tilsvarer snaut åtte dollar per aksje, eller drøyt 19 milliarder i samlet markedsverdi.
I oppdateringen skriver den profilerte teknologigründeren at selskapet vil ta grep for å endre innholdet deres brukere får servert.
«De første endringene du vil se er i nyhetsløpet, der du kan forvente å se mer fra dine venner, din familie og dine grupper. Ettersom vi ruller ut dette, vil du se mindre offentlig innhold, som poster fra selskaper, merkevarer og media», skriver 33-åringen.
Zuckerberg er åpen for at endringene kan føre til at folk bruker mindre tid på den sosiale nettjenesten, og at også andre måleparametere på engasjement vil kunne gå ned.
Men han håper samtidig at tiden som faktisk brukes på Facebook, vil oppleves som mer verdifull.
– For mye usikkerhet
Praktisk talt hele Facebooks omsetning kommer fra salg av reklame. Facebooks reklameinntekter utgjorde drøyt 10,1 milliarder dollar i det forrige rapporterte kvartalet.
Og markedet er ikke overbevist om at endringene vil være til det beste for bunnlinjen.
«Det er for mye usikkerhet relatert til den økonomiske påvirkningen fra Facebooks kommende endringer i nyhetsløpet til at vi er komfortable», skriver aksjeanalytiker Scott Devitt hos Stifel i en oppdatering, gjengitt hos teknologinettstedet Recode.
Han tar ned sin anbefaling på aksjen fra «kjøp» til «hold», selv om han tror at Facebook gjør det rette med tanke på den langsiktige bærekraften til plattformen.
«Millennials»-eksperten gir kun to av disse tommelen opp
Skifte i fokus
Bakgrunnen for innholdsomleggingen skal være at Facebooks brukere har gitt tilbakemelding om at innhold fra selskaper, merkevarer og media i for stor grad har fortrengt personlig innhold.
Dette skal igjen ha gitt en mindre positiv og oppbyggelig brukeropplevelse.
«Det er enkelt å forstå hvordan dette skjedde. Video og annet offentlig innhold har eksplodert på Facebook de siste par årene. Siden det er mer offentlig innhold enn poster fra din familie og dine venner, har balansen i nyhetsløpet skiftet vekk fra det viktigste Facebook kan gjøre – å knytte hverandre sammen», skriver Zuckerberg.
Facebook-sjefens påstand understøttes av det faktum at selskapets reklameinntekter økte med hele 49 prosent i tredje kvartal i fjor.
I internasjonale medier trekkes også problemene relatert til det amerikanske presidentvalget i 2016 frem. Her ble det avslørt at Russland kjøpte annonser og plasserte ut falske nyhetssaker for å påvirke opinionen.
Facebook avviste først dette, men Zuckerberg har senere medgitt at så mange som 120 millioner mennesker hadde sett Facebook-reklamer betalt av russiske myndigheter.
Tech-trendene som vil prege 2018
Øker kursmål
Ikke alle er negative til endringene.
Sjefen for teknologianalyse i byrået GBH Insights, Daniel Ives, er fortsatt er positiv til selskapet. Han trekker frem at Facebook har store kommersialiseringsmuligheter, gitt deres over to milliarder månedlige brukere.
«Facebook vil etter vår mening fortsatt øke sin massive globale brukerbase og kommersialisere bruken, spesielt på Instagram-siden, hvilket fortsatt er «grunnslagene» som underbyger vårt positive syn på selskapet», skriver Ives i et notat, ifølge CNBC.
Facebook kjøpte Instagram i 2012.
GBH Insights har fredag økt sitt kursmål på Facebook-aksjen til 225 fra 210 dollar.
Facebook legger frem kvartalstall den 31. januar.