Globo: Svein Richard Brandtzæg må forklare seg i høring i Brasil

Hydro-sjefen innkalles til høring i Para i Brasil, ifølge avis.

INNKALLES: Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg innkalles til en høring i Para i Brasil, ifølge avisen Globo. Her under en pressekonferanse i april.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
  • David Bach
  • Anders Park Framstad
  • André Haugen
Publisert:

Norsk Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg vil bli kalt inn til en formell høring i parlamentet i den brasilianske delstaten Pará, skriver avisen O Globo.

Bakgrunnen er beskyldningene om skadelige utslipp av bauksittrester i forbindelse med det kraftige regnværet ved Hydros Alunorte-anlegg i Barcarena i februar.

– Vi har ingen kommentar til dette utover at vi er kjent med informasjonen, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Erik Brynhildsbakken i Hydro til E24.

– Har dere kommet en innkallelse til høringen?

– Meg bekjent har vi ikke fått en formell henvendelse rundt dette, nei.

Halv maskin

Hydro-problemene i Brasil oppsto etter kraftig regnskyll den 17. februar. Kort tid senere ble det klart at myndighetene i den brasilianske delstaten Pará påla selskapet å kutte produksjonen ved aluminaraffineriet Alunorte med 50 prosent.

Siden ble også produksjonen ved det tilhørende metallverket Albras redusert.

Brasilianske myndigheter anklager selskapet for brudd på miljøforskriftene.

Hydro benekter å ha sluppet ut rødslam, avfallsstoff fra alumina-produksjon, men har medgitt ulisensierte utslipp av forurenset regnvann.

Mandag ble det klart at Norsk Hydros anke av kjennelsen som begrenser kapasiteten ved Alunorte-anlegget til 50 prosent ble avvist av en domstol i delstaten Pará.

– Dialogen fortsetter og prosessen går videre, sa informasjonsdirektør Halvor Molland til E24 tirsdag.

Hydro er for tiden involvert i flere rettsprosesser i Brasil.

Kostbart

Ifølge Globo har Hydro i retten anført at rettslig behandling av Alunorte-situasjonen er unødvendig, fordi hendelsen i februar samtidig etterforskes på et administrativt nivå.

Nylig ble det kjent at selskapet hadde levert inn et nytt forslag til myndighetene i Pará-regionen for å finne en løsning på den fastlåste situasjonen.

Forslaget inneholdt tiltak rettet mot lokalsamfunnet, samt grep for å garantere at sikkerheten er tilfredsstillende ved rødslamdeponiet som tilhører Hydro-anlegget.

Situasjonen i Brasil har blitt beskrevet av konsernsjef Svein Richard Brandtzæg som den mest alvorlige i hans tid som leder for den norske metallprodusenten, og den er kostbar for selskapet:

I første kvartal ble regningen på rundt 450 millioner kroner. Analytikerne har tidligere beregnet en effekt på selskapets brutto driftsresultat som overstiger én milliard per kvartal

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. Medier: Domstol i Brasil avviste Hydro-anke

  2. Nytt tilbakeslag for Hydro i Brasil: Opprettholder kutt ved Alunorte

  3. – Kan ramme norske smelteverk

  4. Annonsørinnhold

  5. Hydro-sjefen om Brasil-forhandlinger: – Jeg er optimist

  6. Medier: Nærmere Hydro-løsning i Brasil etter nytt forslag