Globo: Svein Richard Brandtzæg må forklare seg i høring i Brasil

Hydro-sjefen innkalles til høring i Para i Brasil, ifølge avis.

INNKALLES: Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg innkalles til en høring i Para i Brasil, ifølge avisen Globo. Her under en pressekonferanse i april.
Publisert: Publisert:

Norsk Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg vil bli kalt inn til en formell høring i parlamentet i den brasilianske delstaten Pará, skriver avisen O Globo.

Bakgrunnen er beskyldningene om skadelige utslipp av bauksittrester i forbindelse med det kraftige regnværet ved Hydros Alunorte-anlegg i Barcarena i februar.

– Vi har ingen kommentar til dette utover at vi er kjent med informasjonen, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Erik Brynhildsbakken i Hydro til E24.

– Har dere kommet en innkallelse til høringen?

– Meg bekjent har vi ikke fått en formell henvendelse rundt dette, nei.

Halv maskin

Hydro-problemene i Brasil oppsto etter kraftig regnskyll den 17. februar. Kort tid senere ble det klart at myndighetene i den brasilianske delstaten Pará påla selskapet å kutte produksjonen ved aluminaraffineriet Alunorte med 50 prosent.

Siden ble også produksjonen ved det tilhørende metallverket Albras redusert.

Brasilianske myndigheter anklager selskapet for brudd på miljøforskriftene.

Hydro benekter å ha sluppet ut rødslam, avfallsstoff fra alumina-produksjon, men har medgitt ulisensierte utslipp av forurenset regnvann.

Mandag ble det klart at Norsk Hydros anke av kjennelsen som begrenser kapasiteten ved Alunorte-anlegget til 50 prosent ble avvist av en domstol i delstaten Pará.

– Dialogen fortsetter og prosessen går videre, sa informasjonsdirektør Halvor Molland til E24 tirsdag.

Hydro er for tiden involvert i flere rettsprosesser i Brasil.

Kostbart

Ifølge Globo har Hydro i retten anført at rettslig behandling av Alunorte-situasjonen er unødvendig, fordi hendelsen i februar samtidig etterforskes på et administrativt nivå.

Nylig ble det kjent at selskapet hadde levert inn et nytt forslag til myndighetene i Pará-regionen for å finne en løsning på den fastlåste situasjonen.

Forslaget inneholdt tiltak rettet mot lokalsamfunnet, samt grep for å garantere at sikkerheten er tilfredsstillende ved rødslamdeponiet som tilhører Hydro-anlegget.

Situasjonen i Brasil har blitt beskrevet av konsernsjef Svein Richard Brandtzæg som den mest alvorlige i hans tid som leder for den norske metallprodusenten, og den er kostbar for selskapet:

I første kvartal ble regningen på rundt 450 millioner kroner. Analytikerne har tidligere beregnet en effekt på selskapets brutto driftsresultat som overstiger én milliard per kvartal

Publisert:

Her kan du lese mer om