Svensk rentebeslutning kan gi kronerush

Mens svensk økonomi tøffer av gårde, har Riksbanken tviholdt på både minusrente og krisepakke. Uansett hva sentralbanken gjør onsdag, vil markedene røre på seg, tror sjefanalytiker.

UFORUTSIGBAR: Riksbanksjef Stefan Ingves har beholdt pengepolitiske krisegrep tross sterk utvikling i svensk økonomi. Spåmakere strides om hva onsdagens rentebeslutning vil by på.

Foto: Claudio Bresciani NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

Mens de fleste tar for gitt at Riksbanken beholder sin superlave styringsrente på minus 0,5 prosent onsdag, hersker det spenning og usikkerhet rundt sentralbankens milliardsmøring av svensk økonomi.

Analytikermiljøene er splittet i synet på hvorvidt Riksbanken vil annonsere en avvikling, eller videreføring av sine obligasjonskjøp etter nyttår.

Begge utfall er dermed egnet til å utløse markedsreaksjoner når rentebeslutningen faller, sier eksperter.

– Denne gangen er det spredning i analytikerfeltet, og definitivt rom for valutabevegelser begge veier onsdag. Stanses støttekjøpene, vil den svenske kronen fort styrke seg 10–15 øre mot euroen, sier valutastrateg Magne Østnor til E24.

I motsatt fall vil svenskekronen svekkes på at obligasjonskjøpsprogrammet forlenges, tror sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. Han synes det er vanskelig å forutse hvor store krefter som vil settes i sving, gitt usikkerheten som råder.

Når sentralbanker kjøper statsobligasjoner på denne måten, kalles det for kvantitative lettelser (QE), populært kalt pengetrykking.

Les også

Derfor fnyser ekspertene av Sveriges boligras

Tror på ti milliarder mer

– Det er vanskelig å si i hvilken grad markedene nå er forberedt på en stans i støttekjøpene. Men blir det kraftige valutautslag, vil nok den norske kronen trekkes med, sier Bruce til E24.

De to nabovalutaene har beveget seg mye i takt den siste tiden.

Mot euro har ikke den norske kronen vært svakere siden finankrisen.

Onsdag morgen koster én euro 9,88 norske kroner. Dermed skal det bare små rykninger til før euroen er oppe på 10-tallet.

Mandag styrket svenskekronen seg. Bruce mener det viser økte forventninger i opptakten om at Riksbanken vil varsle en stans i støttekjøpene.

Selv tror Nordea Markets at dette også blir utfallet.

Det tror ikke DNB Markets.

– Vårt hovedscenario er at Riksbanken utvider støttekjøpene med 10 milliarder svenske kroner i første halvår av 2018, sier Østnor.

SER KRONEBEVEGELSER: Den svenske kronen kan styrkes 15 øre mot euroen dersom Riksbanken stanser støttekjøpene, mener valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets. Deres hovedscenario er imidlertid at obligasjonskjøpene utvides med 10 milliarder.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

– Det betyr at sentralbanken også skyver på en renteheving, gitt at det blir litt rart å tråkke på gassen og så plutselig bremse igjen, skisserer han.

«En av årets vekstvinnere»

DNB Markets er likevel langt ifra skråsikre, og bemerker at Riksbanken gang på gang har overrasket med sin «duete tone» – at den holder fast ved et lavrenteregime for å få fart i økonomien og inflasjonen.

Det har overrasket fordi svensk økonomi ikke lengre synes å ha noe akutt behov for nødhjelp. Sysselsettingen er nå på historisk høyt nivå. Fra å være ikke-eksisterende i starten av 2014, har inflasjonen i Sverige også sakte, men sikkert tatt seg opp til å ligge oppunder nivået Riksbanken foretrekker.

Les også

Største fallet i svensk boligmarked på seks år

I 2015 lå årlig inflasjonstakt over 0,5 prosent, i 2016 kom den seg forbi én prosent, og i år har svensk inflasjon både nådd to prosent, og periodevis gått forbi måltallet.

DNB Markets utroper sågar Sverige til «en av årets vekstvinnere» i tirsdagens morgenrapport.

Så er det ikke da litt pussig å tviholde på minusrente og støttekjøpsprogram som sender tankene til skakkjørte økonomier sør på kontinentet?

Flere økonomer har stusset over Riksbankens krisegrep.

– Utrolige varsomme med å avvike fra ESB

Ja, hvorfor ikke bare trå til med en renteøkning?

Ikke så fort, sier Bruce:

SER KRONEBEVEGELSER: Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets sier usikkerhet rundt onsdagens rentebeslutning gjør at det trolig blir kronebevegelser uansett.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Riksbanken har kjørt en veldig ekspansiv pengepolitikk, med negative renter og verdipapirkjøp. Nå er inflasjonen tilbake rundt målet, og svenskekronen er nokså svak. Da kan man argumentere for at de forsiktig vil normalisere pengepolitikken. Men det er naturlig å da starte med obligasjonskjøpene, som også er veien ESB går, sier han.

– Å sette opp renten nå vil være ekstremt overraskende, og føre til mye sterkere krone. Det vil ødelegge alt sentralbanken har bygget opp, fortsetter sjefanalytikeren.

Han får følge av Østnor i DNB Markets, som altså går lengre og spår at heller ikke støttekjøpene stanses nå.

Den europeiske sentralbanken veier blytungt hos «söta bror», bemerker Østnor. Og eurosonens sentralbanksjef, Mario Draghi, har ikke blitt mindre ekspansiv siden forrige korsvei.

– Vi ser at Riksbanken ved mange anledninger har vært utrolig varsomme ved å avvike fra pengepolitikken til ESB, sier Østnor.

Her kan du lese mer om

  1. Riksbanken
  2. Valuta
  3. Rente
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Riksbanksjefen stanser seddelpressen

  2. Svensk rentebeslutning: Vil øke renten i desember eller februar

  3. Tror denne mannen halverer krisepakken

  4. Annonsørinnhold

  5. Riksbanken hever styringsrenten

  6. Vondt ble verre for den svenske kronen