Ordfører om Røkke-interesse i Norske Skog: – Må være et kjempepluss

Ordføreren i Norske Skog-kommunen Halden ønsker interessen fra Kjell Inge Røkkes Aker velkommen, og sier at en sterk norsk eier må være et kjempepluss.

ØNSKER VELKOMMEN: Ordfører Thor Edquist mener det er positivt at Kjell Inge Røkkes Aker viser interesse for Norske Skogs fabrikker. Her er Edquist sammen med kong Harald under åpningen av et biogassanlegg på Norske Skog Saugbrugs tidligere i år. Leha Nordlie Nilsen og Fredrik Olsen ga blomster til kongen.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
 • Anders Park Framstad
Publisert:

Milliardæren Kjell Inge Røkkes Aker viser nå interesse for Norske Skogs fabrikker.

Det tolker ordfører Thor Edquist (H) i Halden som en god nyhet. Norske Skog Saugbrugs er en av kommunens viktigste arbeidsgivere.

– Jeg kan ikke forstå annet enn at det må være positivt å få inn en sterk norsk eier som kan norsk industri, og har vært langsiktig eier i industrien tidligere. Det må være et kjempepluss, sier Edquist til E24.

Det var torsdag morgen at meldingen kom om at oppkjøpsfondet Oceanwood har sikret seg majoriteten i skogskonsernets pantesikrede lån, og nå planlegger å legge fabrikkene ut på auksjon.

Dermed kan det se ut til at lang tids usikkerhet rundt papirprodusentens skjebne er over.

Aker er invitert til å by på selskapet som eier konsernets fabrikker, Norske Skog AS. Papirvirksomheten kan dermed få fortsatt norsk eierskap.

Les også

Sveaas angrer «absolutt ikke» på at han gikk inn i Norske Skog

Ombudstvedt: – Positivt

«Som styreleder ser jeg positivt på det. Sterke grupperinger som sikrer drift og trygghet for de ansatte», skriver styreleder Sven Ombudstvedt i Norske Skog AS i en tekstmelding til E24.

Ombudstvedt var tidligere konsernsjef i børsnoterte Norske Skogindustrier ASA, men er nå styreleder for Norske Skog AS som kontrollerer fabrikkene.

Under en presentasjon torsdag antydet Oceanwood-sjef John Chiang at Ombudstvedt vil fortsette i denne rollen.

– Vi ser på dette som en mulighet til å få en frisk start og beskytte verdiene i virksomheten. Vi ønsker å se et suksessrikt Norske Skog i fremtiden, sa Chiang på presentasjonen.

– Tjener gode penger

Saugbrugs i Halden er en av verdens største produsenter av glatt, blankt magasinpapir, med en årlig kapasitet på 485.000 tonn fordelt på tre produksjonslinjer.

POSITIV: Styreleder Sven Ombudstvedt i Norske Skog AS ser positivt på den siste omdreiingen rundt papirprodusentes skjebne.

Foto: Trond Solberg VG

Anlegget i Halden har vært i virksomhet siden 1859, og det har vært sagbruk på stedet siden 1575. Saugbrugs ble en del av Norske Skog i 1989.

– Norske Skog har stort potensiale. Hadde vi bare kommet over finansieringskrisen, så tjener jo selskapet gode penger, sier Edquist, som legger til at Saugbrugs har kuttet kostnadene kraftig de siste årene.

– Jeg vil påstå at dette er en av Norges mest innovative bedrifter, sier han.

Sliter med høy gjeld

Norske Skog-konsernet har slitt med høy gjeld og vært i langvarige forhandlinger med kreditorene om en løsning. Bakgrunnen var et voldsomt oppkjøpsraid rundt årtusenskiftet.

Les også

Norske Skog-styret: Begjærer trolig konkurs

– Det var en eier en gang i tiden som kjøpte opp altfor mye rundt om i hele verden, sier Edquist.

Les mer: Norske Skog-krisen: Milliardene og fabrikkene som forsvant

Saugbrugs har 450 ansatte og er den tredje største arbeidsgiveren i Halden kommune, etter kabelprodusenten Nexans og Fresenius Kabi, som leverer ernæringsløsninger til helsevesenet.

– Hvordan har stemningen vært i Halden?

– Den har vært avventende, men det er vel ingen som har vært bekymret for at bedriften skulle bli borte. Den genererer for mye inntekter til det. Men det er uvisst helt til det er løst og man blir enig med kreditorene om veien videre, sier Edquist.

Her kan du lese mer om

 1. Norske Skog
 2. Næringsliv
 3. Aksjer
 4. Børs og marked

Flere artikler

 1. – Ønsker dem lykke til

 2. – Slutt på at vi er et gjeldstynget konsern som vakler

 3. Norske Skog på overtid av overtiden: – Håper for driftens skyld at det blir avklart snart

 4. Annonsørinnhold

 5. Ser ingen vei utenom auksjon

 6. Avis: Oceanwood overtar Norske Skog