Norsk kryptosjef om nedturen: – Jeg håper dette har skremt folk

David Sønstebø, én av grunnleggerne bak kryptovalutaen Iota, håper folk som investerte i det han kaller useriøse kryptoprosjekter har blitt skremt av nedturen i kryptomarkedet den siste tiden.

IOTA-TOPP: Norske David Sønstebø er en av grunnleggerne av kryptovalutaen Iota, som er den 10. største valutaen målt i markedsverdi i midten av februar.
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Som leder av et prosjekt som er verdt milliarder av dollar med hundretusenvis av folk investert, så er jeg optimistisk fremover og håper og tror at dette har skremt vekk folk fra å investere i useriøse kryptoemisjoner (ICO), sier Iota-grunnlegger Sønstebø til E24.

I likhet med de største kryptovalutaene har Iota gått fra å ha en markedsverdi i overkant av 14,8 milliarder dollar tidlig i desember, til 5,3 milliarder dollar lørdag formiddag, ifølge Coinmarketcap.

Et overopphetet marked og økt frykt for regulering har stort sett fått skylden for fallet som har ført til at det totale markedet for kryptovaluta har krympet fra 813 milliarder dollar i desember, til 416 milliarder dollar i midten av februar.

Sønstebø sier han hadde ventet på en korreksjon, og tar milliardtapet med slående ro.

Les også

Skatteetaten jakter unge eksperter: Vil fange krypto-syndere

Sunt for markedet

– Dette er en naturlig og en sunn korreksjon av hele markedet. Siste kvartal i 2017 ble preget av useriøse prosjekter og en massiv tilstrømming av folk som ikke hadde gjort noen bakgrunnsundersøkelser på hverken teknologien eller markedet de investerte i, sier Sønstebø.

Iota drives av en stiftelse med hovedkvarter i Berlin, og eier fem prosent av alle iota-mynter. Det tilsvarer 2,12 milliarder kroner lørdag formiddag.

– Iotas verdi har falt mye de siste dagene. Hvor viktig er det for dere at markedsverdien er høy?

– Naturligvis hjelper det Iota-stiftelsen å gjennomføre prosjekter når markedsverdien er høy, da vi har mer kapital, men generelt sett er det ikke noen prioritet, sier Sønstebø som legger til at markedsverdien ikke er noe stort fokus internt i ledelsen.

G20-kryptomøte

Flere og flere land snakker nå om regulering av bitcoin og kryptomarkedet som helhet, og i Europa har Tyskland og Frankrike godt i bresjen for arbeidet.

Les også

Nordmenn kan eie kryptovaluta for syv milliarder

– Vi har samme bekymringer og deler målet om å regulere bitcoin, sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire på en felles pressekonferanse med sin tyske kollega Peter Altmaier torsdag 19. januar.

Også Sønstebø tror 2018 blir året for regulering, og ønsker politikerne hjertelig velkommen inn i kryptoboblen.

– Jeg tror vi kommer til å se nye reguleringer i de fleste deler av verden. Vi i Iota-stiftelsen er i aktiv dialog med myndigheter i flere land, inkludert personer involvert i G20-møtet som finner sted i mars, sier han og tror G20-møtet vil bli betydningsfullt for fremtidige reguleringer.

Hva som skjer videre i kryptomarkedet er han derimot ikke sikker på.

– Jeg tror ikke at dette «krakket» kommer til å gå helt ned til den ekte verdien av markedet og fjerne alle useriøse prosjekter. Men jeg tror dette er starten en større prosess.

Han tror kryptovalutamarkedet har en humpete prisutvikling i vente.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Digital valuta

Flere artikler

  1. Finanstilsynet advarer mot kryptovaluta

  2. DNB samarbeider med kryptoselskapet Iota: – Kunne ikke la muligheten gå fra oss

  3. – Målet er å få dette til å fungere i den virkelige verden

  4. Internasjonalt konsern investerer millioner i «norsk» kryptovaluta

  5. – Da jeg hørte hvordan bankfolk snakket om bitcoin, gikk det opp for meg