Dyr olje bidro til resultat-bommen: Kostnadssmell for Hydro

Dyre råvarer bidro til Hydros skuffende tall i fjerde kvartal, delvis på grunn av høyere oljepris. Men råvarekostnaden skal falle i første kvartal.

DYRERE RÅVARER: Økte råvarekostnader bidro sammen med Brasil-trøbbel til svakere tall enn ventet for Hydro i første kvartal, ifølge selskapets finansdirektør Eivind Kallevik.
Publisert: Publisert:

Høyere oljepris har bidratt til høyere kostnader for Norsk Hydro, ved at enkelte av selskapets råvarer blir dyrere når oljeprisen stiger.

– Sammenlignet med fjorårsperioden så er råvarekostnaden opp med cirka 2,6 milliarder kroner, sier finansdirektør Eivind Kallevik i Norsk Hydro til E24.

Dyrere råvarer var sammen med utfordringene i Brasil en viktig grunn til at Norsk Hydro leverte svakere tall enn ventet i fjerde kvartal, med et justert resultat på 534 millioner kroner, ned fra 3,56 milliarder kroner ett år tidligere.

Hydro-aksjen falt over åtte prosent i handelen onsdag, og nivået på rundt 35 kroner er det laveste siden 2016.

Det meste av kostnadsøkningen, 1,6 milliarder kroner, kom i enheten for primærmetall. Der brukes det blant annet råstoff som alumina til å produsere aluminium, og dessuten bruker karbon til å produsere anoder.

– Det meste av kostnadsøkningen er alumina, som utgjør rundt 1,2 milliarder, mens rundt 400 millioner er svarte råstoff, eller karbon, sier Kallevik.

– Og så er det cirka 900 millioner opp i bauksitt- og aluminavirksomheten, som konsekvens av økte kostnader på kaustisk soda og bauksitt, sier han.

Les mer:

Les også

Brasil-smell kutter Hydro-utbyttet med en milliard: – Klart det er krevende

Rammet sentrale enheter

De dyre råvarene var dermed en vesentlig faktor til at det gikk dårlig i fjerde kvartal både i enheten for primærmetall, som produserer aluminium, og i enheten for bauksitt og alumina.

Justert driftsresultat i virksomheten innen bauksitt og alumina falt fra 1,87 milliarder i fjerde kvartal 2017 til 493 millioner i fjerde kvartal i fjor, både på grunn av redusert produksjon på Alunorte og Paragominas og på grunn av dyrere råvarer.

Enheten for primærmetall fikk et justert driftsresultat på minus 677 millioner kroner i fjerde kvartal, fra 1,38 milliarder i pluss året før, og årsakene var både høye priser på råvarene alumina og karbon samt lavere salgsvolum.

Nedenfor kan du se utviklingen i Hydros underliggende driftsresultat og resultat etter skatt mellom 2012 og 2018.

(saken fortsetter under figuren)

Brasil-trøbbel og høy oljepris

Norsk Hydro bruker en rekke råvarer i produksjonen av alumina og aluminium, inkludert kulltjærebek, fyringsolje, kull, kaustisk soda og karbon.

Høyere oljepris er én av årsakene til at noen råvarer er dyrere, men Hydros Brasil-trøbbel bidrar også. Verdens største aluminaraffineri går fortsatt for halv maskin, og det kutter rundt ti prosent av produksjonen i den vestlige verden og løfter prisen.

– Det er flere årsaker. Når det gjelder aluminakostnaden har det nok en sammenheng med at Alunorte har vært ute, så den vestlige verden må importere fra Kina. Når det gjelder svarte råvarer som karbon og tjærebek så har det også en sammenheng med oljeprisen og hvordan den har fluktuert, sier Kallevik.

Les også

Kraftig svekkelse for Hydro

Tror prisene faller

– Betyr det at prisene vil gå ned nå som oljeprisen har falt?

– Ja, og vi begynner å se konturene av det når vi ser inn i første kvartal, så forventer vi en prisnedgang på karbon på cirka fem prosent, eller 50 til 100 millioner kroner, sier han.

I fjor høst var oljeprisen oppe i 86 dollar fatet, før den dalte til 54 dollar fatet ved nyttår. Nå ligger den rundt 62 dollar fatet.

– For flere av disse råvarene, som kaustisk soda og olje, tar det cirka to til tre måneder fra man ser en prisreduksjon i oljemarkedet til det slår ut i Hydros bøker, sier Kallevik.

Hydro sier at råvarene vil bli noe billigere i første kvartal enn på slutten av fjoråret.

– De vil nok fremdeles være litt høyere enn det vi så i første kvartal i fjor, men sammenlignet med fjerde kvartal ser vi en god nedgang, sier Kallevik.

Publisert:

Her kan du lese mer om