Kvartalsresultatene: – Dramatisk nedjustering av forventninger

Markedet venter sterkere resultater på Oslo Børs i fjerde kvartal enn på samme tid året før, med Equinor som det største plusset. Men forventningene er kraftig nedjustert.

VENTER OPPGANG: Analytikerne forventer 18 prosents årsvekst i det samlede resultatet per aksje for selskapene på hovedindeksen på Oslo Børs i fjerde kvartal, ifølge DNB Markets. Mye av den forventede oppgangen skyldes noen få, store lokomotiver, og mest av alt Equinor.
Publisert:

Torsdag morgen sparket Gjensidige Forsikring for alvor i gang resultatsesongen på Oslo Børs, og fredag fulgte Scatec Solar etter.

I ukene fremover slipper de norske selskapene kvartalsrapporter én etter én.

DNB Markets har hentet inn tall fra Bloomberg og regnet på markedets forventninger, og så langt ser analytikerne for seg en samlet oppgang på 18,4 prosent i resultat per aksje for selskapene på Hovedindeksen.

– Det som trekker mest opp er Equinor, som bidrar med 10 prosentpoeng av de 18,4 prosentpoengene i årlig vekst. Aker BP bidrar også positivt, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets til E24.

– Det samme gjør Rec, men der er det ikke noe ordentlig konsensus ennå. Siden de gikk med stort underskudd året før, kan det bli solid forbedring på årsbasis, noe som påvirker indeksen mye, sier han.

– Dramatisk nedjustering

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank1 Markets mener resultatsesongen blir grei, men mye dårligere enn det markedet hadde ventet seg for kort tid siden.

– Det er relativt dramatisk, den nedjusteringen av forventninger som vi har sett, sier Hermanrud til E24.

– Det blir en grei resultatsesong på den måten at tallene for fjerde kvartal antagelig blir marginalt bedre enn i samme periode året før. Men estimatene er en god del svakere enn de var for en tid siden, da mange spådde fenomenal vekst på 25 prosent i fjerde kvartal i forhold til i fjor, sier han.

Olje og laks

Ifølge Harper bidrar blant annet energisektoren og sjømatbransjen til årsveksten i inntjeningen i fjerde kvartal. Han advarer samtidig mot å lese for mye inn i den samlede resultatveksten blant de 63 selskapene på Hovedindeksen.

En stor andel av årsveksten i resultat per aksje i kvartalet skyldes nemlig et lite knippe av disse selskapene. 58 prosent av den ventede oppgangen i resultat per aksje skyldes Equinor, DNB, Mowi (tidligere Marine Harvest) og Telenor, ifølge Harpers regnestykker.

– Relativt få selskaper kan påvirke den samlede inntjeningen på hovedindeksen ganske kraftig. Hvis for eksempel Equinor gjør det mye bedre eller dårligere enn ventet, så krever det store endringer i resultatene i mange andre selskaper å veie opp for det, sier han.

Dempet vekst

Aksjestrategen sier at årsveksten trolig dempet seg noe i fjerde kvartal sammenlignet med tredje kvartal, hvor det var rundt 30 prosents årsvekst i inntjeningen per aksje.

Aksjemarkedene falt mye gjennom fjerde kvartal, og oljeprisen droppet fra 82 til 54 dollar fatet. Hovedindeksen på Oslo Børs falt fra 922 til 799 poeng, og frykt for svakere global vekst og handelskrig, gjør at mange analytikere nå går gjennom anslagene sine på nytt.

– Mange analytikere er i ferd med å nedjustere forventningene og estimatene sine, så fjerde kvartal kan komme til å se noe svakere ut enn det som har vært forventningen så langt. Men resultatene vil ikke nødvendigvis skuffe, siden konsensus-anslagene er på vei nedover, sier Harper.

– Hvorfor blir forventningene jekket ned?

– Det skyldes blant annet fallende oljepris gjennom kvartalet, som gjør at estimatene for energisektoren blir nedjustert, sier han.

(saken fortsetter under figuren)

BEDRE RESULTATER: Samlet resultat per aksje på hovedindeksen på Oslo Børs fjerde kvartal 2018, målt i kroner.

– Vanskeligere å levere vekst

Det klart største selskapet på Oslo Børs, Equinor, står også for en svært stor andel av resultatet per aksje, med en andel på hele 27 prosent, ifølge DNB Markets. Nedgangen i oljeprisen blir en utfordring for oljesektoren.

– For ett år siden var oljeprisen lavere enn nå, men det blir gradvis vanskeligere å levere vekst ettersom årsendringen i oljepris blir lavere, sier Harper.

Det selskapet på Hovedindeksen som bidrar mest negativt til inntjeningsveksten er Norsk Hydro, hvor resultatet per aksje er ventet å falle 78 prosent på årsbasis.

– Noe av det skyldes utfordringer i Brasil, og noe av det skyldes en forholdsvis svak aluminiumspris, sier Harper.

Norwegian drar ned

Også Hermanrud fremhever oljeprisen som den viktigste årsaken til at forventningene for fjerde kvartal er nedjustert.

– En annen sak er vel Norwegians forferdelige inntjening, som begynner å bli viktig for summen av hele markedets inntjening. Equinor tjener fortsatt mye penger, og er fortsatt det viktigste plusset, sier Hermanrud.

– Hydro tjener derimot mye mindre penger enn i fjor og er et stort minus for inntjeningen på Oslo Børs i fjerde kvartal, sier han.

– Hva med Telenor og DNB?

– DNB ventes litt dårligere enn i fjor, mens Telenor-tallene blir omtrent som i fjor. Mowi er også ventet å gå bedre, både målt mot fjerde kvartal året før og mot tredje kvartal, sier Hermanrud.

Publisert:

Her kan du lese mer om