Rekordåret 2020: Børsselskapene har hentet 74 milliarder

I det nest beste året for nynoteringer ble det hentet inn mer i fersk egenkapital til børsselskapene enn noen gang tidligere.

BJELLEKLANG, BJELLEKLANG: Børsdirektør Øivind Amundsen får hjelp av selveste Julenissen til å markere et vanvittig rekordår for Oslo Børs.
  • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Det er lille julaften 2020. Hos Oslo Børs i Tollbugata står en julenisse på balkongen og ringer i bjellen, slik han alltid gjør for å markere en av årets siste handledager.

Han skal være fornøyd med at det i det hele tatt var plass til ham i år.

For Oslo Børs har vært det heteste markedet for børsnykommere i hele Europa med 54 nynoteringer, kun fire færre enn i rekordåret 2007.

Ny rekord ble det imidlertid for kapitalinnhenting. Nye og gamle børsselskaper hentet totalt 74,4 milliarder kroner i frisk egenkapital i året som gikk, opp fra 62,2 milliarder i det forrige rekordåret 2017.

– Vår viktigste oppgave er å være kilde til kapital, og der har vi levert bedre enn noensinne i 2020, sier Geir Harald Aase, kommunikasjonssjef hos Oslo Børs.

Les på E24+

Børsens heteste oppkjøpsaksjer

Fra oljeboom til grønn bølge

Av rekordsummen som er spyttet inn av risikovillige investorer i 2020, har nær halvparten tilfalt børsdebutantene.

De fleste av disse har gjort sin inntreden via den uregulerte markedsplassen Euronext Growth (tidligere Merkur Market).

– Vi ser at de norske meglerhusene er veldig flinke til å hente kapital for selskapene, og har betydelig plasseringsevne også blant utenlandske investorer. Det er veldig gledelig å se at kapitalen også har strømmet inn i nye selskaper så vel som de etablerte, sier Aase.

Les på E24+

Investtech: Aksjene som kan bli kursvinnere 2021

Han ser flere betydelige forskjeller fra forrige gang det norske kapitalmarkedet var like hett som nå, i årene frem mot finanskrisen i 2008.

– På den tiden var Oslo Børs fortsatt svært oljetung, og med høye oljepriser var det mange selskaper innen den sektoren som gikk på børs. I 2020 har vi imidlertid sett en klar trend innen digitalisering, med 20 av 54 nynoteringer innen IT, påpeker Aase.

En annen sentral trend har vært den grønne bølgen av miljøvennlig teknologi. Ingen norske børsselskaper har hentet mer egenkapital i år enn solenergiselskapet Scatec Solar, med rettede emisjoner på totalt 6,7 milliarder kroner.

– Markedsverdien av de «grønne» selskapene har skutt i været i år, og jeg har talt 17 nye selskaper innen denne kategorien. Sjømat er en annen sektor med mye aktivitet, særlig innen landbasert oppdretts av laks, sier Aase.

Les på E24+

Selskapene som kan børsnoteres i 2021

I et så aktivt år for aksjeemisjoner har obligasjonsmarkedet havnet i skyggen, men også her har det vært en positiv utvikling i 2020.

Per desember i år var det utstedt et rekordhøyt beløp på 2.215 milliarder kroner i børsnoterte obligasjonslån, en økning på 14 prosent fra året før.

Kun 13 av 58 er igjen

Men hvordan gikk det egentlig med alle selskapene som strømmet til børsen i rekordåret 2007?

E24s gjennomgang viser at kun 13 av 58 selskaper fortsatt er til stede på Oslo Børs i dag. For ni av dem endte det med konkurs, hvorav fem innen to år etter noteringen.

Samtidig ble bioteknoteringer i 2007 som Algeta og Pronova solgt til utlandet for mangfoldige milliarder etter noen år.

– Er slike tall et svakhetstegn for det norske kapitalmarkedet?

– Nei, jeg vil ikke si det. Børsen er et utstillingsvindu for å synliggjøre verdier, og mange av disse selskapene er blitt kjøpt opp til en langt høyere pris enn de ble notert for. Børsen er også en arena for omstilling, der næringer har blitt konsolidert og selskaper har fusjonert med andre virksomheter, sier Aase.

Han viser til at hvis man hadde kjøpt aksjer i samtlige selskaper som gikk på børs i 2007, så ville man sittet igjen med en samlet avkastning på over 70 prosent.

– Noen selskaper lykkes ekstremt godt, og noen lykkes ikke i det hele tatt, slik har det alltid vært. I 2007 ble for eksempel sjømatselskaper som SalMar og Grieg Seafood notert, og disse har utviklet seg til å bli noen av de mest verdifulle selskapene på børsen, sier Aase.

Ved utgangen av 2020 er det rekordhøye 285 selskaper notert på markedsplassene til Oslo Børs, opp fra forrige rekord på 267 selskaper i 2007.

Årets børsnykommere har en markedsverdi på 144 milliarder kroner, det høyeste beløpet registrert siden 2001, da Equinor ble privatisert og gikk på børs.

GLISSENT: En enslig beundrer hyller Julenissens børsåpning 23. desember i år. Samtidig har det aldri vært flere selskaper notert på markedsplassene til Oslo Børs.

PS! Oslo Børs endte onsdag med en oppgang på 0,38 prosent til 973,97 poeng. Dermed satte Hovedindeksen ny rekord for fjerde gang siden lille julaften. For året har Oslo Børs steget 4,56 prosent.

Les på E24+

Erna Solberg venter børsoppgang neste år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Kapital
  3. Obligasjonslån
  4. Euronext Growth

Flere artikler

  1. Børsboomen fortsetter: Historisk årsrekord kan ryke før høsten

  2. Oslo Børs tar juleferie på rekordnivå

  3. Bølgen av nynoteringer på Oslo Børs har stoppet opp

  4. Selskapene har hentet 25 milliarder i rekordstart på børsåret

  5. Én av tre ansatte har forlatt Oslo Børs på tre år: Tjener mer enn noensinne