Tyskland slo USA på børs i første kvartal

Europas største økonomi preges av nedstenging og vaksinetrøbbel. Men den tyske børsen i Frankfurt har gjort det knallsterkt sammenlignet med Wall Street så langt i år.

Frankfurt-børsen har sin egen oksestatue, akkurat som Wall Street i New York. Okser representer oppgang på børsen eller såkalt «bull market».
Publisert: Publisert:

S&P 500-indeksen på Wall Street opplevde sterk vekst i første kvartal, og var ved utgangen av mars måned opp 5,8 prosent.

To andre viktige indekser i USA, Dow Jones og Nasdaq, steg med henholdsvis 7,8 og 2,8 prosent i kvartalet.

De amerikanske indeksene ble likevel slått av tyske Dax, som steg med 9,4 prosent i samme periode.

Dax-indeksen (kort for Deutscher Aktienindex) består av 30 store tyske selskaper notert på Frankfurt-børsen i Tyskland. Indeksen steg ved slutten av første kvartal over 15.000 poeng for første gang.

Den tyske veksten kommer til tross for sterkere nedstengning og færre vaksinerte i Tyskland enn i USA.

Dax-indeksen i første kvartal 2021.

Vaksinetrøbbel for Merkel

Tyskland har vaksinert rundt 11,5 prosent av befolkningen med første dose av coronavaksine, mens 4,9 prosent er fullvaksinerte, ifølge VGs coronaspesial.

I USA har 29,6 prosent fått først vaksinedose og 16,7 prosent er fullvaksinerte, ifølge VG-tallene.

– Vaksineringen går uakseptabelt sakte, sier Hans Henri P. Kluge, regional direktør for Europa i Verdens helseorganisasjon (WHO), i en pressemelding.

Mangelen på vaksiner og nye nedstengninger i Tyskland førte til en antatt nedgang på to prosent i tysk BNP i første kvartal, ifølge Reuters, etter at BNP-veksten så vidt klatret over null i fjerde kvartal i fjor.

Mens Merkel avlyste ny nedstengning over påske, har en av Tysklands fremste handelspartnere stengt ned for tredje gang, idet Frankrikes president, Emmanuel Macron, stenger skolene, innfører portforbud, og stenger alle butikker utenom de mest nødvendige.

Les også

S&P 500 med ny rekord på ukens siste handelsdag

Tysklands rikskansler Angela Merkel taler på TV med DAX-indeksen i bakgrunnen.

Mangel på tek-aksjer kan bli en styrke

Den betydelige oppgangen på den tyske børsen har sammenheng med et håp om at aksjer som lider under corona skal få en sterk gjeninnhenting senere, ifølge Der Spiegel.

Dax-indeksen tjener nå på det som tidligere gjorde livet vanskelig for indeksen: mangelen på teknologi-aksjer, sier Jochen Stanzl i CMC Markets til avisen.

Han og andre analytikere tror investorer nå satser på aksjer som vil hoppe tilbake etter pandemien, i stedet for aksjene som kanskje gjør det best under pandemien.

– Vi ser ytterligere potensial i aksjer som vil tjene på færre restriksjoner, sier JPMorgan-analytiker Mislav Matejka til Der Spiegel.

Det kan forklare oppgangen til noen av industrigigantene som utgjør Dax-indeksen. Blant annet steg Deutsche Posts aksje med 15 prosent i første kvartal, mens Siemens gikk opp 19 prosent, BMW steg 22 prosent og Daimler (selskapet bak MercedesBenz) gikk opp hele 31 prosent.

Torsdag 1. april steg Dax-indeksen videre med 0,66 prosent, mens S&P 500 på Wall Street dundret opp til ny rekord.

Grafen under viser Dax mot S&P 500 den siste måneden:

Publisert:

Her kan du lese mer om