Oljepengene

Blar opp 14 mrd. for havvind i Nederland: – Et fantastisk kjøp for fondet

Oljefondet mener det har gjort et fantastisk første kjøp innen havvind. Fondet tror investeringen blir tjent inn igjen i løpet av om lag 15 år.

Oljefondets direktør for eiendom og infrastruktur, Mie Holstad.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det er litt mer enn ett år siden at Stortinget åpnet døren for Oljefondet til å investere i fornybar infrastruktur som havvindanlegg og solanlegg.

Tidligere kunne fondet bare plassere pengene i aksjer, rentepapirer og eiendom, men nå skulle fondet få investere opptil 120 milliarder kroner i infrastruktur som havvind- og solkraftanlegg.

Onsdag kom nyheten om at fondet har kjøpt halvparten av danske Ørsteds nederlandske havvindprosjekt Borssele 1 og 2 for 13,9 milliarder kroner.

Det er første gang fondet gjør en slik investering, og første gang siden 2011 at fondet går inn i et nytt investeringsunivers.

Borssele-prosjektet sto ferdig i fjerde kvartal i fjor. Oljefondets direktør for eiendom og infrastruktur, Mie Holstad, er svært fornøyd med kjøpet.

– Her har teamet gjort en helt fantastisk innsats, og stått på både dager og netter, sier Holstad til E24.

Investeringsteamet består av fem mennesker, med støtte fra fondets fagmiljøer innen blant annet jus og skatt. Ifølge Holstad har det vært krevende å gjennomføre prosessen rundt milliardkjøpet uten å møte hverandre fysisk.

– Det å ikke kunne fysisk sitte over bordet og forhandle gjør jo at ting blir litt annerledes. All kudos og ære til teamet, sier hun.

– Et fantastisk kjøp

Ørsted har for vane å selge halvparten av havvindprosjektene sine til investorer, noe selskapet har gjort flere ganger tidligere. Det er uklart hvor mange andre enn Oljefondet som var med i budrunden om å få kjøpe andelen i Borssele.

– Er dette et godt kjøp for Oljefondet, økonomisk sett?

– Vi mener jo absolutt at dette er et fantastisk kjøp for Oljefondet. Det er jo med på å diversifisere fondet, og det har en veldig god profil også når det gjelder risiko, sier Holstad.

– Vi ser her at vi har 15 år med subsidier, som gjør at vi ikke står overfor kraftprisrisiko de 15 første årene. Dette er et velregulert marked, og vi har også en helt strålende partner som har en fantastisk profil innen ESG. Det er noe vi virkelig setter pris på med Ørsted, sier hun.

ESG er et mye brukt begrep i finansbransjen de siste årene. Det står for Environmental, Social and Governance, altså miljø, samfunnsansvar og selskapsstyring.

Får tilbake pengene

Holstad mener at Oljefondet vil få tilbake pengene det har investert i løpet av de 15 første årene av havvindprosjektets levetid.

– Det vi har fokus på når vi gjør analyser at denne typen investeringer er jo nettopp når man får tilbake den investerte egenkapital. Det ser vi jo at vi i all hovedsak får tilbake innen subsidienes utløp, som er de 15 første årene, hvor du har en sikker og stabil kontantstrøm til fondet, sier Holstad.

Hun vil ikke oppgi hvilken avkastning fondet forventer å få på investeringen i Borssele 1 og 2.

– Det er jo forretningssensitivt, så vi går ikke ut med avkastningskrav her heller, akkurat som vi ikke gjør det på aksjer, rente og eiendom. Men det vi generelt sier er at vi forventer samme avkastningskrav for denne typen investeringer som for fondet som helhet, sier Holstad.

Oljefondet har kjøpt halvparten av Borssele 1 og 2-prosjektet i Nederland fra danske Ørsted.
Les også

Tangen mener fornybar energi er dyrt: – Det er mange om beinet

Får garantert strømpris

Den nederlandske regjeringen garanterer en minstepris på strømleveransene fra Borssele 1 og 2-prosjektet i 15 år. Garantiprisen er på 72,77 euro per megawattime, som tilsvarer om lag 73 øre kilowattimen.

Det er godt over den norske strømprisen, men prisene i det kontinentale Europa ligger ofte høyere enn i Norge. Prisene på havvind har vært på vei nedover de siste årene. Equinor skal etter planen levere strøm fra det britiske Doggerbank-prosjektet til 57 øre kilowattimen (48 øre kilowattimen etter 2012-priser.

Fondet har fått lov til å investere inntil 120 milliarder kroner i fornybar infrastruktur, men vil ta seg tid. Fondets sjef Nicolai Tangen har tidligere sagt at havvindmarkedet er høyt priset.

– Det er ikke gjort på ti minutter å investere 120 milliarder. Altså, det er kanskje gjort på ti minutter hvis du gir blaffen i hvilken avkastning du får. Men det gjør jo ikke vi, sier Tangen til E24.

– Vi forvalter jo Norges penger her, så vi stiller jo strenge krav til avkastning. Da tenker vi det er bedre å ta tiden til hjelp. Det får heller ta litt lengre tid, sier Tangen.

Les også

Ledertalentene 2017: Mie (35) sitter i ledergruppen for Oljefondets globale eiendomsinvesteringer med en portefølje på 191 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljepengene
 2. Infrastruktur
 3. Havvind
 4. Oljefondet
 5. Aksjer
 6. Ørsted
 7. Nederland

Flere artikler

 1. Oljefondet kjøper havvindparkandel for 13,9 milliarder kroner

 2. Aksjeoppgang løftet Oljefondet i første kvartal

 3. Venter ny normal for Oljefondet: – Kommer til å bli rufsete fremover

 4. Vil at Oljefondet skal sette mål om nullutslipp

 5. Regjeringen vil styrke Oljefondets arbeid med klimarisiko