Vegard Søraunet etablerer Aeternum Capital for John Fredriksen - har allerede milliongevinst

Stjerneforvalter Vegard Søraunet henter flere store navn fra oppkjøpsbransjen, og har investert en halv milliard kroner for John Fredriksen. Allerede har én av investeringene gitt en gevinst på over 750 millioner kroner.

Vegard Søraunet har etablert Aeternum Capital og gjør de første investeringene i Elektroimportøren og svenske Itab.
 • Pål A. Solheimsnes
Publisert:

Vegard Søraunet, som i fjor meldte overgang til John Fredriksen, har nå gjort sine første grep. De etablerer Aeternum Capital, som skal være et uavhengig investeringsselskap basert i Oslo.

Det kommer frem i en pressemelding fra selskapet.

Selskapet skal investere i både børsnoterte og unoterte selskaper, og har gjort investeringer på over 500 millioner norske kroner.

Stor gevinst

De har gjort sine første investeringer i Elektroimportøren, som er notert på Euronext Growth i Oslo, og Itab Shop Concept AB, som er notert på Nasdaq Nordic i Stockholm.

De investerte i Itab i desember til en kurs på 7,5 svenske kroner. En enorm kursoppgang og positivt resultatvarsel siden den gangen har gitt en gevinst på over 750 millioner kroner. Aksjen har steget med 186 prosent siden Aeternum Capital investerte.

– ITAB er et glemt og oversett kvalitetsselskap som er på en endringsreise med ny ledelse. Med vår inntreden som ny hovedeier, løser vi balanse- og eierstyringsproblemene de har i dag, sier Søraunet.

De har også investert 90 millioner kroner i Elektroimportøren. Denne posten har steget siden investeringen, og Aeternum har en urealisert gevinst på 26 millioner kroner.

– Elektroimportøren er et kvalitetsselskap med solid ledelse som skal vokse og bredde ut sitt geografiske- og tjenesterelaterte nedslagsområde. Som en av hovedeierne ser vi frem til å støtte dem på denne reisen, sier Søraunet i meldingen.

Les på E24+

Gamestop er illevarslende for 2021

Henter fra private equity

Aeternum Capital henter også Gaute Gillebo (40) som investeringsdirektør og partner fra april 2021. Gillebo er i dag leder av investeringskommitteen i private equity-selskapet Herkules. Der har han også har vært ansvarlig partner for Elektroimportøren, som Aeternum nå har investert i.

Gaute Gillebo går fra Herkules Capital til Aeternum Capital fra april.

Anthea Arff-Pettersen (31) blir også en sentral del av investeringsgruppen. Hun har tidligere erfaring fra private equity-selskapet Credo Partners, investeringsselskapene Schroders og M&G.

– Det er et veldig solid team med god track record som allerede er på plass, og jeg gleder meg til å delta i utviklingen av Aeternum i årene som kommer. Dette er et viktig og langsiktig initiativ for oss i familien, og vi ser også frem til etter hvert å kunne invitere utvalgte eksterne investorer slik at vi blir en enda større nordisk eier i tiden fremover, sier Kathrine Astrup Fredriksen i meldingen.

– Vi har over tid måttet la flere gode investeringsmuligheter passere som ikke har passet helt inn i mandatet til Seatankers. Gjennom Aeternum ønsker vi nå å diversifisere vår portefølje ytterligere, og aktivt jobbe på tvers i Norden med å finne og utvikle ledende nordiske selskaper med globale ambisjoner, sier Fredriksen.

Les på E24+

Ukens Investtech: Selg disse tre aksjene

Søraunet sier at selskapet han leder skal ha et svært langt perspektiv:

– Det aktive evighetsperspektivet er unikt i norsk sammenheng og en forutsetning for å lykkes med langsiktig verdiskaping og videreutvikling av selskaper med et uforløst potensial. Vår filosofi bygger på sterk involvering i strategi og utvikling, og til forskjell fra private equity så trenger vi ikke å selge
oss ut.

Vegard Søraunet har nå etablert Aeternum Capital.

Setter rådgivende styre

Aeternum etablerer også et rådgivende styre, spekket med erfaring fra bioteknologi- og handelsbransjen. Gruppen skal bistå i investeringsprosessene og utviklingen av selskapene Aeternum Capital investerer i.

Styret består av:

 • Annika Sigfrid (46), som tidligere har vært sjef for Equity Capital Markets i Nordea. Hun har også vært partner i ABG Sundal Collier, og vært innom Merrill Lynch, Carnegie og Handelsbanken. Hun skal også bli styremedlem i Reitan Handel.
 • Anders Moberg (70) var tidligere konsernsjef i IKEA Group, og er i dag styreleder i Byggmax og ITAB.
 • Torben Jørgensen (68) er tidligere administrerende direktør iflere bioteknologiselskaper, som Karo Bio, Biotage og Affibody.
 • Sverre Hurum (65) var tidligere administrerende direktør i Bouvet. Idag er han styremedlem i Multiconsult og foreleser.
 • Staffan Hanstorp (63) er grunnlegger og tidligere administrerende direktør i Addnode, der han i dag er styreleder.
 • Anders Tuv (42) er styreleder i Vaccibody og investeringsdirektør i Radforsk. I dag er han også styremedlem i Photocure, Zelluna Immunotherapy, NucliGen og Nextera.

Investerer utenfor shipping

I september i fjor gikk Søraunet til John Fredriksens Seatankers, der han hadde som oppgave å sette opp en ny avdeling i konsernet. Denne avdelingen skulle drive med langsiktige investeringer og aktivt eierskap utenfor shipping og offshore.

Seatanker er kontrollert av Fredriksen Family Trusts, som eier store aksjeposter innen shipping og offshore. De har store eierandeler i blant annet Mowi, Frontline, Seadrill og Golden Ocean.

Vegard Søraunet begynte i Odin som analytiker i 2006. Før dette jobbet han i PwC.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Vegard Søraunet
 2. John Fredriksen
 3. Seatankers
 4. Elektroimportøren

Flere artikler

 1. Witzøe-selskap selger alle Medistim-aksjene: John Fredriksen-fond kjøper for 458 mill.

 2. Fredriksen og Folketrygdfondet inn i Visma

 3. John Fredriksen-fond gjør storkjøp i svenske Skistar

 4. Rike familier hamstrer toppforvaltere

 5. Nå skal Røkkes Aker forvalte andres penger